ГоловнаНовини"Шахтар" і "Динамо" виходять до наступного раунду Ліги Європи УЕФА

“Шахтар” і “Динамо” виходять до наступного раунду Ліги Європи УЕФА

У матчах-відповідях 1/16 фіналу Ліги Європи і донецький «Шахтар», і київське “Динамо” здобули перемоги з однаковим рахунком 1:0, вийшовши до наступної стадії турніру.

“Шахтар” бере класом

Після перемоги у першому матчі протистояння (2:0), гірняки здобули звитягу з таким же рахунком у матчі Української Прем’єр-Ліги над “Рухом”. У грі чемпіонату ушкодження отримав Степаненко, тож футболіста збірної України сьогодні підміняв Майкон. Це була єдина зміна від Луїша Каштру порівняно з першою зустріччю з «Маккабі».

Українці розпочали матч із позиції сили, не дозволяючи суперникам створювати моменти біля власних воріт. Натомість уже на 6-й хвилині під час контратаки Додо завершив своє підключення ударом у зовнішній бік сітки. У середині першого тайму чудовий шанс втратив Матвієнко — Тененбаум після пострілу Тайсона відбив м’яч точнісінько на Миколу, але лівий бек пробив невдало. Пізніше після чергової класної атаки «Шахтаря» міг відзначитися Марлос, проте не влучив у дальній кут.

Фото прес-служби ФК “Шахтар”

Кінець першої 45-хвилинки несподівано залишився за «Маккабі», гравці якого раз по раз проривали захисні редути господарів. Перший момент для ізраїльтян створив Мораес, коли зрізав м’яч у власні ворота після кутового, але Трубін урятував. Після ще одного корнеру гірників двічі виручив каркас: Луїс Ернандес влучив у поперечину, а Дор Перец — у стійку. Незадовго до перерви Трубін врятував «Шахтар» ще раз, перервавши небезпечний простріл Саборіта на Пешича.

На початку другого тайму «Маккабі» все ж забив, проте гол Дора Переца скасували через фол від Пешича. Донеччани таки зуміли стримати тиск суперників, хоча в середині тайму Додо заблокував ще один небезпечний удар. А на 67-й хвилині трапився ключовий епізод поєдинку: Бен-Хаїм II сфолив у власному штрафному на Тете, а призначений пенальті впевнено реалізував Мораес. Зазначимо, що для Жуніора це перший гол із листопада минулого року.

Фото прес-служби ФК “Шахтар”

Згодом у Мораеса було ще кілька можливостей, але цього дня форвард обмежився одним голом і був замінений на Фернандо. «Маккабі» міг відігратися, проте Герреро з хорошої позиції пробив вище воріт. У підсумку гірники зуміли втримати комфортну перевагу для виходу до наступного раунду.

Динамо ловить свій шанс

Порівняно з першим матчем між цими командами, тижневої давнини, у складі бельгійського клубу відбулося дві зміни. Серед перших 11-ти опинилися 19-річний ван ден Кейбус, а також гравець збірної України Соболь, який відбув дискваліфікацію. Через коронавірус, як і в Києві, був відсутній на тренерській лаві керманич «Брюгге» Філіпп Клеман, проте інформація щодо інфікування основного голкіпера Міньйоле не підтвердилася, його останній тест виявився негативним. Мірча Луческу застосував трохи більшу ротацію, замість Попова, Шапаренка й де Пени випустивши Сироту, Шепелєва та Родрігеса.

Фото UEFA.com

Як і тиждень тому на НСК «Олімпійський», обидві команди діяли надзвичайно обережно, гра мала в’язкий характер. Спочатку м’ячем більше володіли динамівці, але ближче до перерви територіальна перевага перейшла до господарів. Та й атакували гравці «Брюгге» трохи гостріше, хоча ударів по воротах у першому таймі загалом було обмаль.

Оскільки рахунок 0:0 не влаштовував «Динамо», по перерві більшої активності слід було очікувати саме від киян. Проте ближчими до успіху знову були їхні суперники, і лише стрибок Бущана врятував гостей, коли по воротах пробивав Баджі. І тільки з виходом Шапаренка на 68-й хвилині в діях біло-синіх з’явилася гострота. І на 83-й хвилині динамівці знайшли свій шанс в атаці. Родрігес віддав на хід Циганкову, Віктор прострілив у центр, і Буяльський, який забивав «Брюгге» тиждень тому, в один дотик відправив м’яч під поперечину. 0:1. Київський клуб уперше з 2011 року переміг на виїзді в плей-офф єврокубків.

Таким чином, обидва украінських представника пробилися до 1/8 фіналу Ліги Європи, жеребкування якої відбудеться завтра у штаб-квартирі УЄФА (початок — о 14.00 за Києвом). Матчі наступної стадії пройдуть 11-го й 18 березня.

Ліга Європи. 1/16 фіналу. Матчі-відповіді

«Шахтар» (Україна) — «Маккабі» Т-А (Ізраїль) — 1:0 (0:0)

Гол: Мораес (67, з пенальті).

«Шахтар»: Трубін, Додо, Кривцов (к), Вітао (Корнієнко, 78), Матвієнко, Майкон, Алан Патрік, Соломон (Тете, 46), Марлос (Маркос Антоніо, 46), Тайсон (Коноплянка, 78), Мораес (Фернандо, 78).

Запасні: Шевченко, Пятов, Хочолава, Бондар, Болбат, Судаков, Мудрик.

Тренер: Луїш Каштру.

«Маккабі» Т-А: Тененбаум, Жералдеш, Луїс Ернандес, Тібі, Саборіт, Дор Перец (к), Глазер, Голаса (Рікан, 77), Бен-Хаїм ІІ (Герреро, 68), Пешич (Блекмен, 68), Озез (Бітон, 77).

Запасні: Даніель Перец, Балтакса, Шехтер, Єйні, Давідзада, Альмог, Канділь, Півен.

Тренер: Патрік фон Ліувен.

Арбітр: Хосе Санчес (Іспанія).

Попереджений: Вітао (33).

25 лютого. Київ. НСК «Олімпійський».

Перший матч — 2:0.

**********************************

«Брюгге» (Бельгія) — «Динамо» (Україна) — 0:1 (0:0)

Гол: Буяльський (83).

«Брюгге»: Міньйоле, Мата, Коссуну, Мехеле, Рікка, Баланта, Вормер (к), ван ден Кейбус (ван дер Бремпт, 46), Соболь (де Куйпер, 84), Дірар (Окереке, 84), Дост (Баджі, 58).

Запасні: Хорват, Шинтон, Фофана, Фуакаля, Енгельс, Серве.

Тренер: Рік де Міл.

«Динамо»: Бущан, Кендзьора (Караваєв, 77), Забарний, Сирота, Миколенко, Сидорчук (к), Буяльський (Андрієвський, 86), Шепелєв (Шапаренко, 68), Циганков, Родрігес, Бєсєдін.

Запасні: Нещерет, Бойко, де Пена, Лєднєв, Сідклей, Тимчик, Ванат, Супряга, Дуелунд.

Тренер: Мірча Луческу.

Арбітр: Срджан Йованович (Сербія).

Попереджені: ван ден Кейбус (19) — Бєсєдін (49).

25 лютого. Брюгге. Стадіон «Ян Брейдель».

Перший матч — 1:1.

За матеріалами прес-служби Української асоціації футболу

Популярні новини