ГоловнаНовиниЛюди з розумовими відхиленнями потребують підвищеної уваги й любові

Люди з розумовими відхиленнями потребують підвищеної уваги й любові

Інформаційне агентство «Укрінформ» стало майданчиком для обговорення дуже важливої й актуальної теми: «Спеціальна Олімпіада України – інклюзія та здоров’я людей з інвалідністю в умовах пандемії».  Участь у пресконференції взяли: Сергій Комісаренко, президент СОУ, Посол України, академік НАН України; Володимир Артамонов, заступник голови Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України; Євген Чеглаков, директор Фонду соціального захисту інвалідів; Денис Силантьєв, член Виконкому НОК України, срібний призер Олімпійських ігор з плавання; Олег Дурбала, голова Правління Української федерації флорболу; Олександр Гливинський, президент Асоціації спортивних журналістів України; Євген Гончаренко, директор спортивних програм Спеціальної Олімпіади України. Модерував медіа-захід Виконавчий директор СОУ Андрій Підварко.

Метою зібрання стало привернення уваги громадськості до руху Спеціальної Олімпіади в Україні, нагадування суспільству про те, що люди з інвалідністю внаслідок інтелектуальних відхилень заслуговують на увагу та підтримку, як держави так і свідомих громадян. Особливої актуальності і турботи такі люди потребують сьогодні, під час карантину, викликаному COVID-19, і їхньої необхідної вакцинації, адже внаслідок генетичних особливостей небезпека вірусу у них майже удесятеро вища.

Президент СОУ, Посол України, академік НАН України Сергій Комісаренко наголосив на тому, що люди з вадами розумового розвитку потребують особливої уваги під час пандемії, адже перебувають у групі ризику, а також наголосив на необхідності законодавчих змін.

«У законі України про фізичну культуру, якщо порівнювати з іншими країнами, немає Спеціальної Олімпіади. А без цього, на жаль,  держава не може у повній мірі фінансувати заходи на підтримку людей з розумовими відхиленнями, зокрема Спеціальну Олімпіаду», – повідомив президент СОУ.

За словами Посла України, люди, які допомагають атлетам СО, роблять добру справу не лише для спортсменів, їхніх родичів, друзів, але й для себе.

«Бути причетним до цього – значить допомагати самому собі у розумінні своєї ролі у суспільстві, у проблемі гуманізму. Це те, що відрізняє нас від усіх інших істот», – заявив Сергій Комісаренко.

Під час зустрічі панові Комісаренку було вручено нагороду фонду Голісано за лідерство у галузі охорони здоров’я людей з розумовими вадами.

На необхідності широкого висвітлення Спеціальної Олімпіади наголосив і президент Асоціації спортивних журналістів України Олександр Гливинський. Він зазначив, що спорт у цілому переживає нелегкі часи, адже кількість змагань, які транслюються у відкритому доступі, зменшується, що серйозно ускладнює популяризацію занять спортом.

Детально розповів про пілотний проект «Здорові громади», який зараз проходить у двох українських областях у Вінницькій і Херсонській, директор спортивних програм Спеціальної Олімпіади України Євген Гончаренко.

«Здорові громади» – це комплексний, величезний проєкт, у рамках якого реалізується низка різноманітних оздоровчих програм», – резюмував він.

За словами пана Гончаренка, складнощі виникають у пошуку фахівців і забезпеченні необхідного обладнання. А однією з найважливіших складових реалізації програми назвав співпрацю між СОУ, лікарями, громадськістю та батьками.

Подібні обговорення вкрай важливі, адже привертають увагу громадськості до потреб людей з інтелектуальними відхиленнями. Особливо це важливо зараз у період пандемії, викликаної СOVID-19.

Діана Михайлик, студентка магістратури «Спортивна журналістика» 

Популярні новини