ГоловнаНовини«Танці із шаблями»: як Харлан та дівчата пройшли «дорогою смерті»

«Танці із шаблями»: як Харлан та дівчата пройшли «дорогою смерті»

Документальна стрічка, що розповідає про перемогу жіночої збірної України у командному турнірі шаблісток на Олімпіаді у Пекіні, була презентована у Києві.

Трилер у Пекіні

2008 року Ольга Харлан, Галина Пундик, Ольга Жовнір та Олена Хомрова по черзі здолали  збірні Росії, США та команду господарок турніру – китаянок. Кожен з перелічених квартетів перебував у статусі фаворита, а тому турнірний шлях, яким пройшли українки, досягнувши історичного успіху, герої фільму небезпідставно називають «дорогою смерті».

Фінальна зустріч з Китаєм стала вінцем гостросюжетного жанру: упродовж всього протистояння українки відставали від опоненток у загальному рахунку, намагаючись вирівняти становище. Зробити це вдалося у найостанніший з усіх можливих у фехтуванні моментів: українки зрівняли рахунок тоді, коли суперницям для тріумфу не вистачало одного точного уколу. А уже після досягнення поточної нічиєї переможну результативну атаку провела лідер команди Ольга Харлан!  45:44 – захоплива й унікальна історія українського успіху на Олімпійських Іграх, яка тепер закарбована й у документальному фільмі.

Дівчата-суперагенти

Автора стрічки  Олександр Тарасенко використав для свого сценарію художній прийом, перевтіливши шаблісток у суперагентів – людей, яким під силу все. Зрештою, під час презентації Олександр зізнався, що спочатку мав інший задум:

  • Ми хотіли з командою створити «монстра», якого б дівчата мали разом подолати впродовж фільму. Але вже під часи роботи я зрозумів: наші шаблістки навіть у далекому 2008-му не були закомплексованими й боязкими дівчатами, вже тоді вони були зрілими й впевненими спортсменками. Їм не треба було долати щось всередині себе. Тож концепцію стрічки довелось змінити».

Труднощі зйомок

Творча група, до якої, крім Олександра Тарасенка, також входила режисерка Юлія Руденко, українські та закордонні фахівці, працювала над фільмом близько року. Зйомки відбувалися не лише в Україні, а також  США, Монако та Франції – у країнах, де мешкають олімпійські чемпіонки 2008 року.

Ускладнив процес знімання карантин: тренування були заборонені, а міжнародні перельоти скасовані. Однак знімальна група зуміла подолати ці труднощі і тепер фільм є у відкритому доступні на відеохостингу Youtube. Відтак його може подивитися кожен охочий.

Фільм про шлях до мети

За словами творців стрічки, «Танець із шаблями» – це фільм не про спорт, а про шлях до перемоги. А вона складається з етапів, які пережила кожна з дівчат – довгі тренування, пошук  «свого» тренера, поява команди, яка потім стає справжньою родиною і, нарешті, досягає найвищої мети.

Прем’єрний показ документального фільму відбувся за участю Міністра молоді та спорту України, президента Федерації фехтування України Вадима Гутцайта, олімпійської чемпіонки Ольга Харлан, а також віце-президента Федерації фехтування України Сергія Міщенка, який зробив чималий особистий внесок у створення фільму.

Відзнака для найкращої шаблістки світу Ольги Харлан

Під час презентації «Танців із шаблями» Вадим Гутцайт вручив Ользі Харлан відзнаку  Міжнародної федерації фехтування (FIE) як переможниці світового рейтингу сезону 2019/2020 року. Підсумки сезону було оголошено у грудні минулого року, однак через пандемію COVID-19 вручення нагороди постійно переносилося. Врешті-решт, медаль переслали до  України, аби урочисто передати її Ользі.

Харлан уже вп’яте у кар’єрі завершує сезон на першій позиції у світовому рейтингу Міжнародної федерації фехтування серед шаблісток.  За цим показником Ольга зрівнялася з іншим легендарним українським фехтувальником – рапіристом Сергієм Голубицьким.

Нагадаємо, що за підсумками голосування Експертної Ради Асоціації спортивних журналістів України Ольга Харлан увійшла до Десятки найкращих атлетів України 2020 року.

Популярні новини