ГоловнаНовиниТрадиційна бронза українок і тотальне домінування норвежців

Традиційна бронза українок і тотальне домінування норвежців

Завершився головний старт передолімпійського сезону-2020/21 для біатлоністів – чемпіонат світу, який відбувся з 10 до 21 лютого у словенській Поклюці. З підсумками першого тижня чемпіонату світу можна ознайомитися тут.

Друга частина біатлонного Мундіалю, на відміну від першої, принесла Україні довгоочікувану медаль, важливість якої важко переоцінити. Могло все скластися для нашої збірної ще краще, але в певні моменти чогось не вистачало для досягнення успіху.

В цілому ж минулі гонки були дуже захопливими й багатими на цікаві події. Найцікавіші події традиційно – в огляді Дениса Шаховця.

Снайпер чемпіонату

У жіночій індивідуальній гонці чешка Маркета Давидова стала однією з двох біатлоністок, яким підкорилися всі 20 мішеней. Більшою мірою саме за рахунок чистої стрільби Давидовій вдалося вперше в кар’єрі виграти золоту медаль чемпіонату світу.

Маркета Давидова. Фото IBU

Олімпійська чемпіонка 2018 року в цій дисципліні Ганна Еберг не закрила одну мішень і стала віце-чемпіонкою світу, програвши Давидовій 28 секунд. З однією штрафною хвилиною в пасиві бронзову медаль завоювала норвежка Інгрід Тандреволд.

Другою біатлоністкою, що обійшлася без промахів, стала представниця Казахстану Галина Вишневська. Але з 70-м чистим ходом претендувати на високі місця складно навіть в індивідуальній гонці, а тому вона посіла лише 25 місце.

Що стосується українок, то порадувала Анастасія Меркушина. 26-річна спортсменка їхала на чемпіонат світу в якості запасної, але все ж тренерський штаб дав їй можливість виступити в дисципліні, де на перший план виходить стрільба. І тренери не прогадали! Анастасія стала найкращою в складі збірної України, зайнявши 13 місце.

Результати жіночої індивідуальної гонки

Прецедент чемпіонату

До гонки були шанси виграти перший в кар’єрі Малий кришталевий глобус у Юлії Джими, яка в січні посіла друге місце на етапі Кубка світу в італійському Антхольці, але для цього було необхідно завоювати як мінімум срібну медаль, а бажано взагалі стати чемпіонкою світу.

На жаль, три хвилини штрафу на другому вогневому рубежі поховали медальні амбіції 30-річної українки, і в підсумку вона посіла лише 32 місце.

Перемогу заліку індивідуальних гонок вперше в історії розділили відразу дві біатлоністки. Італійка Доротея Вірер і австрійка Ліза Тереза Гаузер набрали по 103 бали (враховувалися дві кращі гонки з трьох), і обидві отримали по глобусу. Причому Гаузер наздогнала Вірер завдяки четвертому місцю в індивідуальній гонці на чемпіонаті світу.

У чоловіків подібний прецедент був у сезоні-2017/18, коли Мартен Фуркад і Йоганнес Бьо набрали по 108 очок. Француз і норвежець тоді здобули по золоту і бронзі. А у жінок це перший в історії випадок спільної перемоги.

Форс-мажор чемпіонату

Зовсім трохи не вистачило Віті Семеренко для потрапляння в очки в індивідуальній гонці. З двома промахами в пасиві вона посіла 41 місце, після чого достроково покинула Поклюку. Причина – проблеми зі спиною у Катерини Бех, через які 22-річній біатлоністці довелося завершити виступи в цьому сезоні.

Віта Семеренко. Фото iBU

Віта поїхала в словацький Брезно-Осрблі на Кубок IBU, щоб посилити жіночу резервну збірну. Титулована українка вже виступила в естафеті в рамках четвертого етапу, де посіла 6 місце. За словами головного тренера Юрая Санітри, Віта може повернутися в основну команду на початку березня для виступу в чеському Нове-Место.

Новачок чемпіонату

Для молодого норвежця Стурли Легрейда цей чемпіонат світу став дебютним у кар’єрі, але це не завадило йому стати однією з головних зірок. В індивідуальній гонці на той момент ще 23-річний біатлоніст закрив усі мішені і виграв золоту медаль, випередивши на 16 секунд досвідченого німця Арнда Пайффера.

Ще один норвежець Йоганнес Дале міг ставати чемпіоном світу в разі ідеальної стрільби, однак не закрив одну мішень і став бронзовим призером. А Йоганнес Бьо з двома хвилинами штрафу в пасиві став лише п’ятим.

Найкращим у складі збірної України став Артем Прима, який єдиний промах в гонці допустив на заключній стрільбі і посів 9 місце. Решта підопічних Юрая Санітри не потрапили до очкової зони. Зовсім провально виступив капітан збірної України Дмитро Підручний, у нього 67 місце і шість хвилин штрафу в пасиві.

Результати чоловічої індивідуальної гонки

Влучність чемпіонату

Тренерський штаб збірної України трохи здивував складом на одиночну змішану естафету. Успішним виступом в індивідуальній гонці Артем Прима заслужив можливість вперше в кар’єрі пробігти відразу сім гонок на одному чемпіонаті світу (разом з мас-стартом і чоловічою естафетою).

Компанію Примі склала Дар’я Блашко, що пропускала індивідуальну гонку. Мабуть, ставка була на стрільбу, і вона спрацювала: наші біатлоністи використали лише три запасних патрони на двох і стали найкращими снайперами гонки.

На жаль, якісної стрільби для завоювання медалі виявилося недостатньо. На останньому колі Блашко не змогла нав’язати боротьбу за бронзу шведці Ганні Еберг і фінішувала четвертою.

Чемпіонами світу стали французи Антонін Гігонна і Жюлья Сімон. З останньою на останньому колі за перемогу боролася норвежка Тіріл Екгофф, однак Жюлья не впустила можливість виграти першу золоту медаль чемпіонату світу в кар’єрі.

Переможний фініш Жюльї Сімон. Фото IBU

Застріл чемпіонату

Італійка Доротея Вірер, яка виграла Великий кришталевий глобус за підсумками попередніх двох сезонів, в цьому році рідко радує своїх уболівальників успішними виступами. Але в сингл-міксті вона і Лукас Гофер «на папері» були одними з фаворитів.

Італійська команда, в першу чергу, перевершувала суперників у досвіді. Вірер і Хофер бігали сингл-міксти ще до того, як їх ввели на Кубку світу. Точніше вони досить успішно виступали в Різдвяній гонці, з якої і був запозичений формат даної дисципліни.

Доротея Вірер. Фото IBU

Доротея і Лукас справді довгий час були чи не головними претендентами на перемогу, поки на останній стрільбі Вірер не заробила коло штрафу. В результаті італійці стали лише п’ятими.

Результати одиночної змішаної естафети

Дежавю чемпіонату

До жіночої естафети збірна України підходила в статусі діючого бронзового призера, а тому вважалася реальним претендентом на п’єдестал пошани. Гонка спочатку складалася ідеально: Анастасія Меркушина, Юлія Джима і Дар’я Блашко показували досить хорошу швидкість на лижні, та й стріляли дуже непогано.

Після стрільби стоячи на третьому етапі Блашко пішла лідером на передачу естафети, проте потім позначилася втома. Дар’я на третьому колі програла більше 20 секунд і передала естафету Олені Підгрушній четвертою, однак відставання від медальних позицій було далеко не критичним.

Підгрушній на останньому етапі було дуже непросто, адже практично від усіх команд на ньому бігли найкращі з кращих, а тому конкуренція просто зашкалювала. Норвежка Марте Ройселанд, котра лідирувала, ледь не заробила коло штрафу на лежці. Але навіть три додаткових постріли норвежки дозволили Підгрушній після ідеальної стрільби вийти на друге коло слідом за лідером.

На останньому вогневому рубежі капітан жіночої збірної України вела перестрілку за золото, в якій, на жаль, програла, використавши два запасних патрони. Тоді треба було вже боротися за срібло, адже німкеня Франциска Пройсс закрила 10 з 10 і втекла на фінішне коло на дві секунди попереду Олени.

Українка швидко наздогнала суперницю і спробувала відірватися від неї на підйомі, однак Франциска зуміла втриматися, а в фінішному спурті виявилася більш прудкою та зуміла обійти Підгрушну, тим самим захистивши звання віце-чемпіонки світу. Українки ж третій рік поспіль завоювали бронзу.

Бронзова команда України. Фото IBU

Варто відзначити, що п’єдестал пошани абсолютно не змінився в порівнянні з минулим роком. А в складі збірної України сталася всього одна зміна: на третьому етапі Віту Семеренко замінила Дар’я Блашко.

Результати жіночої естафети

Пісня чемпіонату

Третє місце стало подарунком для Юрая Санітри на 60-й день народження. Наставник відзначив ювілей за день до гонки. Перед чемпіонатом світу він обіцяв, що заспіває в разі завоювання медалі. Сказано – зроблено.

Команда чемпіонату

Чоловіча збірна Норвегії вчергове довела, що в даний момент їй немає рівних у світі. Стурла Легрейд, брати Тар’єй і Йоганнес Бьо, а також Ветле Крістіансен здобули впевнену перемогу, практично поховавши інтригу в боротьбі за золото вже після екватора гонки. Особливою ця перемога стала для Легрейда, адже він став триразовим чемпіоном світу в свій день народження.

А ось за срібні та бронзові медалі велася цікава боротьба, в якій українці несподівано були на передових ролях. Все завдяки тому, що Богдан Цимбал, Дмитро Підручний та Артем Прима ідеально виступили на своїх етапах. Перші двоє відстрілялися без промахів (для Підручного це були перші нулі на цьому чемпіонаті світу), а Прима відпрацював з шести з положення стоячи.

Прима після третього етапу передав естафету Антону Дудченку другим, з гандикапом в півхвилини над четвертим місцем. Але було очевидно, що 24-річному українцю буде складно втримати медальну позицію навіть в разі ідеальної стрільби, адже суперники на лижні набагато швидші.

Дудченко на своєму етапі використав три запасних патрони і фінішував п’ятим. Віце-чемпіонами світу стали шведи, а закрили трійку призерів представники СБР. Також випередили нашу збірну французи в особі дворазового чемпіона світу в персьюті Емільєна Жаклена.

Результати чоловічої естафети

Перемога чемпіонату

Австрійка Ліза Тереза Гаузер до нинішнього року жодного разу не потрапляла на п’єдестал пошани в особистих гонках навіть на етапах Кубка світу, не кажучи вже про головні старти сезону. Але різкий прогрес і стабільна боротьба за високі місця додали їй упевненості, і ось в заключній гонці їй вдалося стати чемпіонкою світу. Рецепт успіху простий – 20 закритих мішеней.

Ліза Тереза Гаузер – героїня Австрії. Фото IBU

Решту медалей на останньому колі розіграли італійка Ліза Віттоцці і відразу три норвежки – Тандреволд, Екгофф, Ройселанд. Віттоцці швидко втратила більше 10 секунд переваги, а ось Екгофф і Ройселанд боролися за бронзу в фінішному спурті, де сильнішою виявилася Тіріл. Срібну медаль завоювала її подруга Інгрід.

Взяли участь в мас-старті і дві українки – Олена Підгрушна та Дар’я Блашко. Олена на екваторі гонки, завдяки ідеальній стрільбі з положення лежачи, була серед претендентів на медалі. Однак потім 34-річна українка не закрила дві мішені з десяти і фінішувала 12-ю. Блашко пробігла відразу шість кіл штрафу і посіла передостаннє місце, програвши переможниці гонки п’ять хвилин.

Результати жіночого мас-старту

Завершення чемпіонату

Чемпіонат світу в Поклюці завершився чоловічим мас-стартом, в якому Україну представив тільки Артем Прима. Він став найкращим за очками на чемпіонаті світу серед тих, хто не завоював медалей і не входить у топ-15 загального заліку Кубка світу. Для Прими це була сьома гонка за 11 днів, тому цілком логічно, що він перебував вже не в кращій формі. Українець допустив п’ять промахів і фінішував 21-м.

Ще двоє українців, Богдан Цимбал і Дмитро Підручний, були в списку запасних. Богдан був першим запасним і за день до гонки зізнався, що був би радий, якби хтось відмовився від участі. Але цього не сталося. У мас-старті на чемпіонаті світу хочуть виступити всі.

Стурла Гольм Легрейд тріумфує у мас-старті. Фото IBU

Найкращий новачок Стурла Легрейд став ще й найбільш титулованим біатлоністом чемпіонату, вигравши відразу чотири золоті медалі (дві особисті й дві в естафетах). Компанію норвежцю на п’єдесталі пошани за підсумками мас-старту склали його співвітчизник Йоганнес Дале і француз Кантен Фійон Майє, які завдяки сильному останньому колу залишили без нагород ветеранів Якова Фака і Сімона Едера.

Результати чоловічого мас-старту

Медальний залік впевнено очолила збірна Норвегії, яка завоювала більше половини золотих нагород (7 з 12) і більше третини всіх медалей (14 з 36). Україна розділила сьому сходинку разом з командами Білорусі і СБР.

***

Чемпіонат світу завершено, але боротьба за Кубок світу продовжиться після невеликої паузи. 4 березня жіночою естафетою в чеському Нове-Мєсто стартує восьмий етап.

А в останній день лютого розпочнеться юнацький чемпіонат світу, на якому дебютує на міжнародному рівні молодша сестра Анастасії Меркушиної – Олександра. 16-річна біатлоністка показувала дуже хороші результати на чемпіонатах України (в тому числі і дорослих), так що буде цікаво побачити її на тлі кращих молодих біатлоністок з усього світу.

Денис Шаховець, членс АСЖУ, Sport.ua

Популярні новини