ГоловнаНовиниІсторична Асамблея НОК України

Історична Асамблея НОК України

У вівторок, 5 листопада, в київському готелі «Прем’єр-палац» пройшла ХХVIII Генеральна Асамблея Національного олімпійського комітету України. На мій погляд, вона стала історичною не лише для всього нашого олімпійського та спортивного руху, а й усієї країни: серед численних питань, розглянутих на ній, найважливіше місце відводилося  обговоренню та затвердженню делегатами зборів рішення Генеральної Асамблеї НОК Декларації про намір і заявки України на проведення зимових Олімпійських ігор і Параолімпійських ігор 2022 року. А також підписання Декларації, з подальшим відправленням її до Міжнародного олімпійського комітету.

Після емоційних виступів і обговорень історичне рішення делегатами Генеральної Асамблеї НОК було прийнято одноголосно. Потім за величезної кількості представників ЗМІ відбулося і підписання цих найважливіших документів віце -прем’єром України Олександром Вілкулом , президентом НОК України Сергієм Бубкою та мером Львова (столиці можливої Білої Олімпіади) Андрієм Садовим . Наш наступний крок у цьому напрямі – до 14 листопада Декларація про намір повинна надійти до МОКу. Згодом у березні 2014 прийде пора подачі офіційних заявок. Влітку 2014 МОК відбере 4–5 міст, які і стануть офіційними кандидатами на проведення зимових Ігор–2022. Ще через рік 31 липня 2015 буде названа столиця і країна-організатор Білої Олімпіади . Вірю і сподіваюся, що нею стануть Львів та Україна!

Серед інших головних питань, розглянутих і обговорених Генеральною Асамблеєю Національного олімпійського комітету – участь у ній, крім членів НОК, взяли також: відомі спортсмени і тренери країни, керівники Міністерства молоді та спорту України, президенти та голови багатьох федерацій з неолімпійських видів спорту, народні депутати різного рівня, представники ЗМІ – виділю звіти про діяльність НОК України за 2013 рік, про підготовку українських атлетів до сочинської зимової Олімпіади, яка проходитиме в лютому 2014 року, доповіді ревізійної комісії за 2013 рік і про основні завдання та напрями роботи Національного олімпійського комітету в 2014 році, нагородження найкращого спортсмена і тренера України за вересень.

Спортивний сезон, що минає, був для НОКу і всього олімпійського руху країни надзвичайно насиченим і успішним. У травні–червні в столиці пройшла ціла низка заходів, присвячених 100-чю першої Всеросійської Олімпіади, що проходила в Києві в 1913 році. У ній взяла участь велика кількість керівників Міжнародного олімпійського комітету і президентів НОК з багатьох країн, найвідоміші атлети планети минулих років і сьогоднішнього часу. Ця подія і все, що було присвячено їй, стало справжнім святом для олімпійського руху країни. І привернуло в спорт тисячі нових прихильників, в основному молодь. Відзначимо також і акції НОК України, які набирають з кожним роком усе більше прихильників і учасників: «Олімпійський день», «Олімпійський урок», «Олімпійська книга», «Олімпійський куточок», різні творчі конкурси на олімпійську тематику і т. д.

І цілком закономірно , що така велика і серйозна щоденна робота Національного олімпійського комітету України з розвитку та популяризації олімпізму серед населення була гідно оцінена Міжнародним олімпійським комітетом: за підсумками 2013 року НОК України визнано цією головною олімпійською організацією планети кращим у світі і нагороджено почесною нагородою .

НОК України і надалі, без сумніву, працюватиме так само успішно й плідно. Запорукою цьому його президент, олімпійський чемпіон Сергій Бубка та його дружня, високопрофесійна команда. Рік 2014 обіцяє нам чимало чудових змагань, найважливіші з яких – зимові Олімпійські ігри в Сочі в лютому. Чекаємо на них з надією.

Анастасія Волобуєва,
член АСЖУ і AIPS

попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини