ГоловнаНовиниТріумфальна глибина

Тріумфальна глибина

Греція . Каламата . 14-22 вересня 2013. AIDA International. Чемпіонат світу з глибинних дисциплін фридайвинга. Переможці нагороджені, опубліковано багато цифр, результатів і статистичних даних. Усе це вже стало надбанням архівів. Хочу поділитися емоціями …

Уперше в історії українська спортсменка Наталія Жаркова завоювала медалі в усіх трьох дисциплінах! Два срібла і одна бронза – феєричний результат! З урахуванням того, що всі три перші місця з світовим рекордом в руках беззастережної лідерки сучасного жіночого фридайвинга росіянки Наталії Молчанової – досягнення безумовно знакове. У чоловіків чемпіон і рекордсмен України Олександр Бубенчиков із новим національним рекордом показав шостий результат у дисципліні постійна вага в ластах . Рік ще не закінчився, але можна сміливо говорити, що після тріумфальних досягнень наших фрідайверов на басейних і глибинних чемпіонатах світу в Белграді і Каламаті в 2013 році Україна впевнено посіла місце в числі світових лідерів цього, поки що екзотичного для нас, виду спорту.

А тепер про чемпіонат світу. Каламата, місце, яке грецькі боги явно створювали, думаючи про фрідайверів. Бухта зустрічає спортсменів ідеально прозорою водою неймовірного блакитного кольору, видимість в якій досягає тридцяти метрів. Температура на поверхні 26-27 градусів, відсутність термоклінів. Вранці практично повний штиль, котрий після обіду переходить у невеликі брижі, які за чорноморськими мірками цілком можуть теж вважатися штилем. Чудові умови для комфортних глибоких занурень.

Невелике курортне місто на півдні Греції славиться своїми оливками, пляжами і атмосферою налаштовує до спокійного відпочинку . На жаль, на відміну від Белграда, організатори чемпіонату в Каламаті не змогли забезпечити демократичну цінову політику для учасників, що позначилося на кількості країн-учасниць і спортсменів. Потрібно віддати належне, що в плані організації занурень графік витримувався чітко і жорстко. Окремо хочеться відзначити чудову роботу команди сейфіті фрідайверів, що забезпечують безпеку спортсменів під час занурень.

Боротьба була напруженою і гострою. Провідні фрідайвери світу показали відмінні результати. Про це свідчать два світових і велика кількість національних рекордів, встановлених під час чемпіонату. Інтрига була практично в усіх дисциплінах і у чоловіків, і у жінок. Підсумкові протоколи можуть багато цікавого сказати знавцям і любителям статистики .

На сьогоднішній день AIDA Україна забезпечує повноцінний розвиток фридайвинга в Україні. Підготовлені й пройшли міжнародну сертифікацію інструктори та судді. Проводяться в повній відповідності з міжнародними правилами басейнові і глибинні чемпіонати України, а також інші змагання, результати яких потрапляють у світові рейтинги, що дозволяє повноцінно готуватися спортсменам до участі в міжнародних змаганнях.

Восени наступного року пройде командний чемпіонат світу з фрідайвінгу. Україна є одним з потенційних фаворитів. Як завжди головне питання – чи знайдеться достатнє фінансування для підготовки та організації участі збірної команди України в цьому престижному заході світового рівня. Сподіваємося, що високий темп, з яким прогресує фрідайвінг в Україні, і результати, які демонструють наші провідні атлети зацікавлять державні та приватні структури, що надають підтримку спортивним командам. І ми побачимо гідний виступ збірної України на командному чемпіонаті світу 2014 року.

Каламата – Одеса

Денис Рилов,

AIDA Україна

Фото автора

Популярні новини