ГоловнаНовини«Золоті рукавиці» юніорського рингу

«Золоті рукавиці» юніорського рингу

У київському Палаці спорту в неділю, 15 вересня, завершився 7-й чемпіонат світу з боксу серед юнаків до 16 років. Близько 400 учасників з більш ніж 50 країн світу вели суперечку за медалі дуже популярного турніру. Успішно виступили в ньому господарі рингу, завоювавши 5 нагород: 2 – золоті, 1 – срібну та 2 – бронзові, чим ще раз підтвердили славу вітчизняного боксу, який є одним з найсильніших на планеті.

За свою більш ніж піввікову історію київський Палац спорту провів безліч змагань з різних видів спорту, в тому числі й боксу. Однак такого рівня боксерських турнірів в ньому ще не було. І відразу скажемо, провели його господарі змагань на хорошому рівні; як організаційному, так і спортивному. Цьому неабиякою мірою сприяли Міністерство молоді та спорту України, колектив Палацу спорту і Федерація боксу України. Відгуки про турнір з боку спортсменів і тренерів, керівників АІБА найтепліші й сердечні. Єдиний серйозний його недолік, на наш погляд, мала кількість глядачів. Навіть на медальних боях півфіналу та фіналу їх зібралося замало, а що ж говорити про інші дні. Втім, ця проблема гостро стоїть і перед іншими видами спорту. Одному з нас довелося в липні висвітлювати юнацький чемпіонат світу з легкої атлетики в Донецьку. Так там глядацьке питання стояло ще гостріше, ніж зараз у Києві. Схожа картина була і на більшій частині дорослого чемпіонату світу з легкої атлетики в серпні в Москві. Чим не привід для серйозних роздумів тим, хто займається організацією та проведенням змагань вищого світового рівня.

Суперництво на київському рингу при хорошому, якісному боксі було достатньо спекотним і привабливим. А тон тут задавали юні майстри шкіряної рукавиці з провідних у цьому виді спорту країн – Росії, Куби, України, Азербайджану, США, Казахстану. В окремих вагових категоріях (а їх було 13 ) цікаво виглядали представники Вірменії, Ірландії, Бразилії, Австралії, Ірландії, Білорусі, Молдови, Італії, Литви, Туреччини та низки інших держав. Словом, нинішній чемпіонат ще раз показав всю популярність боксу в світі і перспективність більшості учасників турніру. Можна не сумніватися в тому , що значна частина юних атлетів, які виступили в Києві , має величезні шанси в майбутньому вийти на дорослий ринг і стати успішними бійцями на олімпійських іграх і чемпіонатах світу.

Порадіємо за збірну України з боксу. Слідом за успішним виступом на юнацькій першості Європи, вона відмінно показала себе і на юнацькому чемпіонаті світу: у чвертьфінальних боях наших хлопців було – 7, у півфінальних поєдинках – 5, а у фіналах виступило – 3. І кожен виклався на рингу без залишку, проявивши при цьому бойовий характер, хорошу фізичну підготовку і волю до перемоги. Першим із фіналістів у нас на ринг вийшов Руслан Зубачук (вага 52 кг). Севастопольцю тут протистояв американець Шакур Стевенсон. Поєдинок видався приблизно рівним, але трохи точнішим у кінцівках всіх трьох раундів був заокеанський боксер. Шакур – чемпіон, наш Руслан – володар «срібла».

Проте у двох інших фіналах представники України одесит Раміль Гаджиєв (70 кг) і львів’янин Роберт Мартон (80 кг) були в рингу помітно сильнішими за своїх суперників – казаха Кадурбека Задукбека та росіянина Владислава Рідко. Їхня гостра, бойова, жорстка манера вести бій імпонувала глядачам і знайшла повну підтримку у всієї суддівської бригади. Так Раміль уже в першому раунді після затяжної атаки відправив у нокдаун настирного казаха. А потім пару разів був близький до того, щоб знову повторити це. На наш погляд, вихованець Ростислава Пантелеєва у складі національної команди був кращим на київському рингу. Стоячи на вищій сходинці п’єдесталу, чемпіон світу серед юнаків Раміль Гаджиєв буквально світився від щастя, отримуючи під час нагородження золоту медаль з рук олімпійського чемпіона Лондона і чемпіона світу Олександра Усика. Що ж, зрозуміти його можна – весь турнір юнак провів потужно й переконливо, і успіх Раміля виглядає цілком заслужено і закономірно.

Настільки ж гарний був і фінальний бій за участю Роберта Мартона, який усі три раунди буквально “ганяв” по рингу рослого і довгорукого росіянина Владислава Рідко. Вердикт суддів одностайний – вихованець львівського тренера Купріяна Гулея «золотий» медаліст, а його суперник «срібний» призер турніру.
Збірна України (головний тренер заслужений тренер країни Валерій Хлистов) на юнацькому чемпіонаті світу з боксу в Києві виступила дуже достойно і заслуговує найдобріших слів. Відзначимо тут також бронзових призерів Мирослава Іщенка (60 кг) та Ігоря Вікторова (75 кг), особистих тренерів хлопців, та й усіх фахівців, що брали участь у підготовці команди до цього найважливішого змагання. Чудово, що у нас в Україні підростає така цікава й багатообіцяюча боксерська зміна!

Михайло Волобуєв,
спортивний оглядач «Правди України»
Володимир Лебедко,
кореспондент сайту АСЖУ

Популярні новини