ГоловнаНовиниМузей Спортивної слави Одещини

Музей Спортивної слави Одещини

12 вересня в будинку 4-а по вул. Єврейській відкрився музей Спортивної слави Одещини. Одеська рада ветеранів спорту під головуванням Віктора Судека продовжила справу нині покійного Геннадія Дяченка, який ще в 2007 році організував музей Спортивної слави імені чемпіонки Олімпійських ігор Юлії Рябчинської.

Почесними гостями на цій урочистій події були великі спортсмени, які прославили рідне місто на найбільших спортивних аренах світу. Розсип імен – олімпійські чемпіони Микола Авілов, Яків Желєзняк, Надія Олізаренко, Юрій Чебан, заслужені майстри спорту СРСР, заслужені тренери СРСР і України Юрій Нікандров, Микола Фомін, Семен Альтман, Володимир Кацман – чуючи які відчуваєш гордість за свою країну і улюблене місто . Вони були і гостями, і безпосередніми «винуватцями» заходу.

Після привітальних слів свої силові номери, які завжди викликають непідробне захоплення, показав нев’янучий одеський богатир Микола Пасічник, подарувавши гостям на пам’ять свою «візитну картку» – зв’язані в вузли двохсотміліметрові цвяхи. Святкову атмосферу створювали духовий оркестр та виступи артистів.

Приємним сюрпризом стало привітання від «американських» одеситів – срібного призера Олімпійських ігор, заслуженого майстра спорту СРСР Любові Рудовської та її чоловіка майстра спорту СРСР В’ячеслава Рудовського. Почесне право перерізати стрічку було надано двом Героям України – заслуженому тренеру України Борису Литваку й майстру спорту СРСР Володимиру Филипчуку.

Після оркестрової туші всі присутні змогли побачити оновлену експозицію, що включає в себе портрети призерів Олімпійських ігор, чемпіонів світу, Європи та їхніх тренерів, заслужених працівників фізкультури і спорту, меценатів, а також медалі, грамоти та деталі екіпіровки прославлених одеських спортсменів.

У ході спілкування давніх товаришів була озвучена резолюція правління Одеської Ради ветеранів спорту про створення в нашому місті скульптурного знаку «Олімпійська слава Одеси». За їхньою ідеєю цей знак повинен містити три елементи – олімпійські кільця, герб Одеси та прізвища всіх Олімпійських чемпіонів південної Пальміри, як нині живих, так і покійних. Також ветерани виступили зі схваленням і підтримкою ініціативи створення «Алеї Зірок» і запропонували включити до їх числа олімпійських чемпіонів. Людей, які не тільки своїм талантом і бажанням, а більше – тяжкою працею злетіли до вершини спортивного Олімпу.

Музей відкрив нову сторінку своєї історії, в черговий раз підтверджуючи істину, що лише знаючи своє минуле можна жити повноцінним сьогоденням і впевнено дивитися в майбутнє. Його двері відкриті всім, кому цікава історія одеського спорту. Безсумнівно, експозиція буде приростати все новими і новими деталями , що ілюструють спортивну славу Південної Пальміри.

Олександр Шнаревич,
член НСЖУ, член АСЖУ

Популярні новини