ГоловнаНовиниВ УФК підростає гідна зміна

В УФК підростає гідна зміна

20 травня в столиці пройшов 9-й міжнародний турнір з карате «Kyiv Open Cup – 2012».

Насамперед хочеться відзначити той факт, що ці змагання, які проводяться Українською федерацією карате і київським клубом «Сьогун» з кожним разом стають все популярнішими у спортсменів і фахівців як в Україні, так і за її межами. На шести татамі у великому залі спорткомплексу Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» суперечку за нагороди у відкритому Кубку Києва вело близько 700 учасників, які представляють 56 клубів і команд з України, Росії, Білорусі, Молдови та Узбекистану. Це новий рекорд змагань, які включають у себе ката, особисте та командне куміте для кадетів, юніорів та дорослих атлетів як чоловіків, так і жінок. Змагальний марафон, що почався о 9 ранку, тривав більше 12 годин, і тримав в неослабній інтризі заповнені трибуни буквально до заключного фінального поєдинку в чоловічому командному куміте, який виграв львівський «Union–1» у сильного суперника з Білорусі в особі міцних хлопців з мінської федерації карате. Бронзовими призерами тут стали колективи «Чемпіон» (Київ) і «Union–2» (Львів).
 

Захару Токарю 9 років, три з яких він віддав карате. Симпатичний хлопчина з живими очима і модною стрижкою з великим бажанням тренується в клубі «Сьогун» у Анатолія Сальника. Він мріє стати справжнім чемпіоном, і «Kyiv Open Cup – 2012» – перший у житті серйозний турнір на цьому довгому, важкому і захоплюючому шляху. Захар дуже старався, провів пару гарних атак, але в підсумку програв. Його суперник виявився технічнішим, швидшим і в цілому краще підготовленим. Однак із татамі він йшов з гордо піднятою головою: «Я бився як міг, але противник сьогодні був сильнішим. Через рік обов’язково знову заявлюсь на цей турнір. Мені все тут дуже сподобалось», – з гідністю прокоментував хід гарячої сутички, і розповів про свої плани на майбутнє мій юний співрозмовник, крадькома поглядаючи на схвильовану маму, свою найвідданішу і найвірнішу вболівальницю.
 

Про масштабність і привабливості нинішнього турніру, який став окрасою травневого спортивного Києва, найкраще свідчить і такий момент – 38 комплектів нагород були розіграні впродовж недільного дня в одному з кращих спортивних комплексів столиці. Поряд із великим загоном дітвори, кадетів та юніорів у «Kyiv Open Cup – 2012» взяли участь і багато членів збірної команди України, яка з успіхом виступала на початку місяця на дорослому чемпіонаті Європи з карате в іспанському місті Тенеріфе. З величезним інтересом спостерігали численні глядачі за технічними, бойовими і гострими виступами кращих представників Української федерації карате (УФК) та зарубіжних гостей: в ката – Ганни Крещенко, Валерії Чабанова, Аліни Нігерук, Яни Вілінчук, Віталія Єлізарова, Миколи Соя, Мар’яна Парадівського, Віталія Кулика (всі – Україна), Ганни Довгалової (Білорусь); в куміте – Станіслава Горуна, Євгенія Степанчука, Віталія Семенцова, Іллі Нікуліна, Дениса Сумішевського, Олега Филиповича, Рудика Загрунова, Максима Мальченка, Назара Сенчишина, Олександра Хахули, Єгора Корягіна, Дмитра Кандиби, Віталія Гащука, Анатолія Овсянникова, Сергія Пінчука, Артема Воха, Євгенія Бабенка, Анжеліки Терлюги, Жанни Мельник, Інги Гадяцької, Ірини Зарецької, Анастасії Мілько, Оксани Ящишин, Ганни Щербакової, Лідії Бочарової (всі – Україна). У своїх поєдинках серед дорослих атлетів і юніорів ці спортсмени і спортсменки, показавши себе з найкращого боку, частіше всього і виходили переможцями. Цілком природно, що саме вони і завоювали левову частку всіх нагород на 9-му міжнародному турнірі з карате «Kyiv Open Cup», ставши його переможцями і призерами.
 

Надзвичайно цікавими і перспективними каратистам показали себе і багато учасників молодших вікових груп (від 8 до 15 років), які склали на турнірі переважну більшість. Напевно не тільки глядачам, а й фахівцям сподобалися виступи Євгенії Грущенко, Аміни Дунюшкіної, Ярини Панас, Микити Філіпова, Назара Великого, Остапа Гунчака, Микити Тюха – в ката; Михайла Бєсєдіна, Богдана Шкікавого, Вадима Жорника, Миколи Генова, Богдана Аргата, Івана Ямбуренка, Єгора Джуринського, Микити Гришка, Гліба Каменева, Дмитра Корнійчука, Тараса Герчуку, Олега Козлова, Дар’ї Лисоконь, Діани Шостак, Олександри Самусь, Ганни Чеголя, Ліни Яневич, Анастасії Щербакової, Єлизавети Сірош – в куміте. В українському карате, який представляє на міжнародній арені УФК, підростає гідна зміна.
До великої кількості нагород (медалей, кубків та інших призів), які за давньою доброю традицією вручають організатори турніру, з нинішнього року додалася ще одна – «найбільш технічному каратисту «Kyiv Open Cup». Вона заснована Асоціацією спортивних журналістів України (АСЖУ). Її першим володарем, на думку авторитетного журі (президент УФК та клубу «Сьогун» Сергій Левчук, президенти клубів Union (Львів) та «Чемпіон» (Київ) Антон Нікулін і Максим Невмержицький), став відомий майстер, кращий каратист УФК минулого року львів’янин Станіслав Горуна. З чим ми його сердечно і вітаємо!
 

За ходом змагань мені багато разів доводилося чути добрі слова і про сам турнір, і про його організаторів. Хочу додати кілька слів від себе і колег спортивних журналістів. Наша загальне думка така: з організації та спортивного рівня, за глядацьким інтересом нинішній 9-й «Kyiv Open Cup» став одним з найкращих спортивних змагань, які пройшли в Україні не тільки в 2012 році, а й за останні кілька років. До організаторів прекрасних змагань є у нас тільки одне побажання: наступний 10-й турнір провести в київському Палаці спорту протягом двох днів. Сьогодні «Kyiv Open Cup» явно переріс рамки гостинного спорткомплексу «КПІ». І переїзд його на головну спортивну арену країни, безсумнівно, ще вище підніме планку популярності цього турніру серед каратистів України і в міжнародному календарі чудового виду спорту, що впевнено взяв курс на включення до програми Олімпійських ігор.
 

Ось що сказав по завершенні змагань пізнім вечором 20 травня їх головний суддя, авторитетний у світі фахівець, суддя вищої міжнародної категорії Дмитро Лахтіков (Естонія): «Мені доводиться чимало їздити по світу і судити змагання різного рівня, включаючи чемпіонати світу та Європи. Ваш турнір, а я в Києві вперше, справив на мене найкраще враження. І з організації, і зі спортивного рівня, і за глядацьким інтересом. Вважаю його одним із кращих, на якому мені доводилося працювати. На мій погляд, «Kyiv Open Cup» – це турнір хорошого європейського рівня. Із задоволенням приїду до столиці Україні в наступному році, якщо буде запрошення».
 

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України

Таким побачили 9-й «Kyiv Open Cup» наші спеціальні фотокореспонденти Андрій Клименко, Володимир Клюзко, Віктор Давиденко.

Популярні новини