ГоловнаНовиниАКУМУЛЮВАТИ ЕМОЦІЇ. Наш футбол сьогодні і завтра

АКУМУЛЮВАТИ ЕМОЦІЇ. Наш футбол сьогодні і завтра

На першому в цьому році засіданні експерт-клубу, в якому брали участь представники УАФ і офіційний партнер збірної України Parimatch, активно обговорювалися різні футбольні теми.Серед запрошених у столичний PM Hall були віце-президент і генеральний секретар УАФ Юрій Запісоцький, тренер нашої національної команди Олександр Шовковський, її захисник Сергій Кривцов і головний тренер юнацької збірної України (U-16) Сергій Нагорняк. Всі вони відповідали на запитання модератора заходу, прес-аташе збірної України Олександра Гливинського, присутніх у залі, які перебували на відеозв’язку журналістів.

«КАРАНТИННИЙ» ФУТБОЛ І СТРИМАНІ ПЕРЕДЧУТТЯ 

Тема виходу нашого футболу з карантину, викликаного пандемією Covid-19, була найбільш обговорюваною. У Прем’єр-лізі після відновлення чемпіонату вже зіграно три тури, за час яких донецький «Шахтар» ще більше зміцнив своє лідерство. – Після послаблення карантину ми спочатку тренувалися маленькими групами, а потім поступово їх чисельність зросла до десяти осіб, – поділився секретами робочого процесу представник «Шахтаря» в національній збірній Сергій Кривцов.- А після офіційного послаблення всі стали тренуватися у загальній групі.  

– Як почуваєтеся зараз, коли після відновлення чемпіоната вже відбулося три тури?  

– Ми тренувалися і я не відчував ніяких фізичних проблем. Все добре, головне – ми повернулися до роботи. 

 – Наступний тур в разі перемоги може достроково зробити «Шахтар» чемпіоном. Не поділитеся своїми передчуттями?

 – Не будемо загадувати, адже ще потрібно виграти цей матч. Давайте зачекаємо.
Своїми спостереженнями з приводу відновлення футбольного життя в країні поділився Сергій Нагорняк.  

– Найголовніше, що футбол повернувся, – вважає він. – Що стосується стану футболістів, то ми бачимо, що з огляду на форс-мажорні обставини кожна команда знаходиться на різних рівнях готовності. Часу для повноцінної підготовки було обмаль. Спілкуючись з багатьма тренерами та футболістами різних команд, ми відзначали, що два-три тижні занадто малий термін для цього. З цієї причини, як мені здається, деякі учасники Прем’єр-ліги до таких умов не пристосувалися. Звідси й несподівані результати. «Олександрія», наприклад, не показує того футболу, якого від неї очікують. Те ж саме можна сказати і про луганську «Зорю». Ця команда не показує того рівня, який вона демонструвала до пандемії. А ось «Шахтар», «Динамо» і «Десна» виглядають набагато краще. На мій погляд, саме ці три команди на сьогоднішній день дійсно показують непоганий футбол.

НА ШЛЯХУ ДО ДОРОСЛОГО ФУТБОЛУ 

Олександр Гливинський поцікавився у Нагорняка станом справ у збірній U-16, у якої у зв’язку з пандемією виникли певні труднощі напередодні боротьби за путівку до еліт-раунду Євро-2021 з Бельгією, Литвою та Грузією. Зокрема, був перенесений традиційний турнір пам’яті Віктора Баннікова та скасовано підготовчий турнір у Фінляндії.  

– Справді, у нас все досить складно, – поділяє думку прес-аташе національної команди і модератора заходу Сергій Нагорняк. – До вересня у нас відмінили буквально все – немає ніяких товариських зустрічей, та й спостерігати за футболістами на сьогоднішній день немає можливості. Дитячий футбол зараз не працює, адже деякі команди лише почнуть тренуватися. Все залежить від того, яким буде календар. Я не виключаю такої можливості, що ми зберемося безпосередньо перед відбірковим циклом в жовтні місяці. У такому випадку у нашої команди буде лише тиждень на підготовку. 

Розмова про майбутній резерв національної збірної мимоволі змусив згадати яскраві події минулорічного чемпіонату світу серед молодіжних команд (U-20), який завершився для України перемогою. 

Журналіст каналу “Еспрессо” Лев Галушко поцікавився у обох представників головної команди – Кривцова і Шовковського щодо особливостей переходу молодих гравців у дорослий футбол. 

– Насамперед, треба працювати, – ділиться рецептом успіху Сергій Кривцов. – А працюючи і здобуваючи успіхи, не зупинятися на досягнутому. Це велике досягнення – виграти почесний трофей. Але потрібно рухатися далі і думати про підкорення нових вершин. Коли я грав у переможному фіналі з Англією на чемпіонаті Європи-2009 у складі нашої збірної U-19, то впевненість у собі була. Але я за своєю суттю реаліст, тому добре розумів, що не всі двадцять людей потраплять у національну збірну. Той, хто цього більше хотів, той і потрапив. 

 – Яку оцінку в порівнянні з тієї юнацької збірної ти дав би її нинішньому поколінню? – Великої різниці в поколіннях я не бачу. Ті хлопці, з якими я знайомий, досить скромні. Гадаю, надалі вони будуть брати участь в іграх за національну збірну.


ОСОБЛИВОСТІ «МІЛЕНІУМ»-ПОКОЛІННЯ 

А ось що сказав з цього приводу Олександр Шовковський.  

– Хочеться побажати всім хлопцям з чемпіонського складу U-20 реалізувати себе і грати на такому ж високому рівні, який вони демонстрували рік тому. Однак я ніколи не буду когось виділяти і називати. Адже такий перехідний період дуже складний для будь-якого гравця. Трохи перехвалиш – може зазнатись. І навпаки. Знаєте, зараз покоління змінюється. Коли свій шлях у великий футбол починало моє покоління, то у нас були жорсткіші вимоги. Зараз треба до футболістів ставитися лагідніше, чи що. Кажуть, що це особливості «Міленіум»-покоління. Потрібно пристосовуватися і нам, тренерам, і самим гравцям. Якщо ж говорити про перехід з дитячого, юнацького та молодіжного футболу до футболу високого рівня, то в ньому завжди все по-іншому – і швидкості, і вимоги. Коли потрібно вирішувати певну турнірну задачу, ніхто займатися виховною роботою не буде. Є завдання – і його потрібно виконувати. Якщо ти не здатний, то будуть знаходити того, хто буде це робити. Мені хочеться сказати ось що: якщо є певний прогрес у того чи іншого футболіста, то він повинен думати не про те, до чого він прийшов, а про те, що він зробив для того, щоб прийти. Впевнений, що в процесі роботи, яку гравці провели у підготовчий період та під час відбіркових матчів до потрапляння у фінал світової першості, всі витратили багато зусиль. Вони працювали як єдина команда. Ми зараз бачимо, наскільки важливо, щоб було взаєморозуміння не тільки між гравцями оборони, півзахисту або нападу, а й між виконавцями однієї ігрової ланки. Футбол прискорюється, а часу на прийняття рішень стає обмаль. Ось і необхідно пристосовуватися до нових вимог, які нам диктує сучасний футбол. Можу сказати, що за всіма футболістами молодіжної збірної ми стежимо. Бажаємо їм, щоб вони отримували якомога більше ігрової практики і адаптувалися до чоловічого футболу. Адже в ньому потрібно пристосовуватися до всього, навіть включаючи таке нововведення, як систему VAR. 

– Є попередня дата збору національної команди? – таке питання було адресовано Шовковському журналісткою “UA-Перший” Діаною Кондратюк.  

– Для того, щоб сформувалася якась дата чергового етапу роботи збірної, потрібно знати календар наступного чемпіонату, – сказав Олександр Шовковський. – Все залежить від того, коли він почнеться, чи будуть в ньому якісь зміни. Тому дане питання є, так би мовити, наступним. У першу чергу важливо, щоб все почалося і проходило без змін, згідно із затвердженим календарем. Потрібно чітко знати, коли і в якому режимі будуть проводитися матчі національного чемпіонату, а також відштовхуватися із графіка збірної України.

КОЛИ ІНТРИГА ГАРАНТОВАНА 

У розпал засідання кореспондент “UA-Футбол” поцікавитися у її учасників думкою про рестарт чемпіонату у першій лізі, навколо якого протягом трьох тижнів розгоралися неабиякі пристрасті. Першим із присутніх відповів той, кого за службовими обов’язками ця тема торкнулася в першу чергу – Юрій Запісоцький. 

– Українська асоціація футболу, приймаючи рішення на основі вердикту ПФЛ про догравання чемпіонату першої ліги, щиро сподівається, що зробити це дозволить епідеміологічна ситуація, – сказав він. – Що стосується якості гри, то гадаю, що всі досить швидко повернуться на звичні рейки, адже встигли скучити за футболом. Як мінімум ми на це сподіваємося. Враховуючи рівень команд, які перебувають у першій частині турнірної таблиці, то я думаю, що інтрига буде. Тож УПЛ у наступному сезоні поповниться серйозними командами. В цьому плані відношу себе до оптимістів, тому вірю і сподіваюся, що сезон-2019/20 буде завершено в хорошому ритмі, а з урахуванням того, що міжсезоння буде нетривалим, всі увійдуть в новий чемпіонат немов по накату.


Сергій Нагорняк відзначив особливу специфіку нинішнього чемпіонату першої ліги, в якій турнірна інтрига як ніколи підкуповує вболівальників.  – За останні роки навіть не пригадаю, коли ще в першій лізі така щільність у турнірній таблиці, – дивувався він. – Двох лідерів від розташованої нижче четвірки відділяють лише два очки, та й цю групу від сьомого рядка розділяють стільки ж. Всі вісім команд претендують на підвищення у класі, і мені, як і багатьом уболівальникам, хотілося б, щоб чемпіонат був дограний і все вирішилося не в кабінетах, а в чесній спортивній боротьбі. Слава Богу, що клуби прийняли рішення відновити чемпіонат і тепер все вирішиться виключно на футбольному полі. Впевнений, що ті три команди, які вийдуть до Прем’єр-ліги, в ній себе гідно зарекомендують. Фаворитів багато, так що складно сказати, хто утворить цю трійку. Як мені здається, двоє головних фаворитів – «Рух» і «Волинь». Хто буде третім – прогнозувати не беруся. Є «Інгулець» та «Минай» – дві найбільш «медійні» на сьогоднішній день команди. Вони максимально підігрівають інтерес до першої ліги, ведучи всілякі суперечки. Але як би там не було, а потрібно виходити з того, як команди готувалися у карантинний період і в якому стані вони почнуть грати. А то ми можемо грати, як у «Поле чудес»: вгадав – не вгадав. За першими після відновлення чемпіонату турами ми побачимо, хто на що здатний.


КОЗЛОВСЬКИЙ ПРОДОВЖУЄ ДИВУВАТИ 

Перед тим, як висловити свої міркування з приводу стану справ у другому за рівнем ешелоні нашого футболу, Олександр Шовковський освіжив у пам’яті турнірну ситуацію в ньому.  – Всі ми скучили за футболом. Побувавши нещодавно на Конгресі УАФ у Львові, я мав можливість побачити футбольну академію, яку будує президент ФК “Рух” Григорій Козловський. Чесно кажучи, був вражений масштабом тих робіт, які він запланував. Вісім полів, три з яких штучні, зроблено за останніми технологіями. До речі, збірна України грала на “Арені Львів” точно на такому ж газоні, які будуються для академії. Якщо ж говорити конкретно про чемпіонат першої ліги, то зазирнувши в турнірну таблицю, можна переконатися: боротьба очікується цікава. Ще б пак:  перше і восьме місце розділяють всього-навсього шість очок! Більше того. команди з третього по шосте місця мають однакову кількість пунктів. Дуже цікаво буде спостерігати за подіями у першій лізі, і я вже чув про те, що телевізійники готові навіть організовувати трансляції таких матчів. І якщо є така можливість, то щоб використовувати в них систему VAR. Користуючись нагодою, хочу висловити свою думку щодо Прем’єр-ліги. Така футбольна країна, як Україна повинна бути представлена в ній шістнадцятьма командами. До цього ми поступово рухаємося і я думаю, що у нас є для цього всі можливості. Впевнений, що для футболістів це стане хорошим плацдармом для того, щоб грати, ставати сильнішими, прагнути перемагати, створювати додаткову конкуренцію і рости у професійному плані. А для нас, тренерів збірної, це буде вельми до речі.

Як виявилося, у Сергія Кривцова в першій лізі є команда, чиї турнірні справи викликають у нього інтерес. – Я стежу за харківським “Металістом 1925”, – зізнався він. – Не можу сказати, що переглядаю його кожний матч, але коли потрапляю на офіційну сторінку харківського клубу в youtube, то дивлюся огляди. Справа в тому, що тренерський штаб цієї команди мені добре знайомий – в ньому працюють мої колишні партнери по команді. З клубів першої ліги виділив би, звичайно ж, “Минай”, “Інгулець” та “Рух”. Вважаю, ця четвірка і побореться за право виступати у класі найсильніших.

ЕЛЕКТРОННИЙ ФУТБОЛ НАБИРАЄ ОБЕРТИ 

Коли на засіданні зайшла мова про тему розвитку кіберфутболу в Україні, Олександр Шовковський також поділився своєю думкою.  – Я, як тренер буду не в захваті, якщо хтось із гравців, які готуються до матчу, будуть грати в електронний футбол. Але команда складається не з 18 футболістів, а з 25-30, і якщо на сьогоднішній день хтось із них з тих чи інших причин не може бути задіяним у конкретному матчі, то чому б одному або двом гравцям не виявитися якимось чином причетними до якоїсь гри на рівні електронного футболу? Якщо під час підготовки до матчу на кіберфутбол футболіст збірної витратить 30 хвилин – це одне. Зовсім інше, коли більше часу. Гравець сидить за монітором, відчуває напругу і витрачає свої емоції. А ці емоції потрібно акумулювати. Якщо графік передбачає ігри через два дні на третій або через три на четвертий, то відновлення проходить не тільки в фізичному плані, але й в емоційному. Буває дуже складно, особливо якщо матчі відповідальні. Ми чудово розуміємо, що кожен гравець, виходячи на футбольне поле, повинен показувати рівень своєї готовності. А він, як відомо, залежить від багатьох факторів – у тому числі й від емоційного стану. Якщо гравець повністю виснажений, то краще на поле не виходити.

Як виявилося, до електронного футболу у свій час мав відношення Сергій Кривцов.  

– Раніше я грав у кіберфутбол з хлопцями, – згадує він. – Та й на зборах часто влаштовували такі поєдинки між собою. На щастя, зараз мій вільний час витрачається на дітей і ігрова приставка лежить і припадає пилом у шухляді (посміхається).  

– Як у день матчу намагаєшся відволіктися від психологічного тиску? – У кожного свої ритуали. Я намагаюся акумулювати сили, не навантажуючи себе нічим. Важливо виспатися, поїсти і вже потім готуватися до гри.

ДОРОЖНЯ КАРТА ДЛЯ СЕЗОНУ-2020/21 

Журналіст Юрій Мазниченко задав питання Юрію Запісоцькому з приводу сезону-2020/21. 

 – Чи є приблизні терміни, що стосуються його проведення: коли він почнеться, яким по тривалості буде міжсезоння і як гравцям долати дефіцит часу на відпочинок? 

– Зрозуміло, є робочі варіанти. Проте всі рішення будуть прийматися з урахуванням термінів, передбачених УЄФА. Думаю, що вже очевидно, що літнє міжсезоння буде максимально коротким. Навряд чи всім вдасться влітку відпочити так, як раніше планувалося. Давайте виходити з того, що сезон дуже специфічний і форс-мажорний. Враховуючи, що всі вже скучили за футболом, це не буде найбільшою втратою і розчаруванням. Головне – увійти в колію і почати новий сезон без затримок, щоб нашим клубам можна було стартувати у кваліфікації єврокубків, а національна і юнацькі збірні змогли відновити свої матчі. Всі ці фактори варті того, щоб міжсезонний відпочинок був урізаним.

В’ячеслав Кульчицький, член Правління АСЖУ

Популярні новини