ГоловнаНовиниКовток свіжого повітря: як мас-медіа в Україні повернулися на стадіони

Ковток свіжого повітря: як мас-медіа в Україні повернулися на стадіони

27-ий тур Української Прем’єр-Ліги для спортивних мас-медіа був позначений поверненням журналістів у ложі преси стадіонів. На п’яти  матчах елітного дивізіону у цьому турі працювали 72 представники ЗМІ.

Довгоочікуваний «камбек»  

Сам  факт повернення на свої звичні робочі місця, після більш як тримісячної вимушеної паузи,  для наших колег – не просто знаковий. Це – як ковток свіжого повітря, як можливість хоча б трохи відволіктися він постійного професійного онлайну. Відчути запах футбольного повітря, а на деяких стадіонах (залежно від висоти розміщення медіа-трибуни) – навіть аромат трави, звук ігрових емоцій – це нині багато важить і, що важливо, повертає відчуття реальності спорту. Так, прес -конференції з тренерами та гравцями надалі відбуваються у віртуальному режимі і тут, вочевидь,  важко чекати на швидкі зміни, з огляду на збільшення статистики захворювань на COVID-19 в Україні. Хоча, насправді, проведення зустрічі з мас-медіа у традиційному форматі залежить від клубу-господаря матчу. Варіантів є кілька – організувати прес-спілкування у конференц-залі з розрахунку «одна людина на 10 квадратних метрів»  або, скажімо, провести прес-конференцію з тренерами та гравцями на медіа-трибуні, з використанням гучномовця  та аудіо-сплітера для якісного запису звуку. УПЛ дозволяє це робити – головне бажання клубів. 

Медіа на матчі “Динамо” – “Колос”

Дозвіл для фотографів

Наступний крок – це допуск фотографів для роботи за воротами. З самого початку перемовин АСЖУ з УАФ та УПЛ з боку організаторів були застереження щодо того, що фотомайстри розташовуються надто близько до поля. Однак  забезпечити навіть три метри відстані від газону, що більше, ніж необхідно, цілком можливо – лінзи наших колег не підведуть. Відтак з оптимізмом дивимося у найближчий тур і сподіваємося, що футбольна влада прийме до уваги аргументи Асоціації спортивних журналістів.Приємно, що крок за кроком рухаємося до повернення, якщо й не звичного життя, як це було до пандемії, то хоча б  до якихось його проявів. Поки не винайдена вакцина проти  загрозливого коронавірусу, невідомо які заходи для виживання застосовуватиме людство пізньої осені, коли імунітет, як правило, слабне. Відповідно й важко спрогнозувати,  в якому ключі розвиватиметься наступний футбольний сезон. Однак, принаймні, нинішній має всі підстави бути завершеним за присутності мас-медіа. 

13-те чемпіонство «Шахтаря»

27-ий тур Чемпіонату України, крім повернення ЗМІ, був також позначений кількома знаковими подіями. У першу чергу – дострокове здобуття чемпіонського титулу донецьким «Шахтарем», для якого цей титул став четвертим поспіль і тринадцятим в історії. Обігравши у непростому матчі «Олександрію», гірники здобули «золото» за 5 турів до завершення чемпіонату: для «помаранчево-чорних» це найбільш раннє чемпіонство у клубній історії. Сам матч видався доволі напруженим: «Олександрії» вдалося зрівняти рахунок і навіть вийти уперед. Однак подвійним ударом  зіграла заміна португальського наставника «Шахтаря» Луїша Каштру. Його «джокер» Тете відзначився двічі, причому у переможному голі бразильцеві асистував досвідчений збірник Євген Коноплянка, який щойно  вийшов на заміну. 3:2 – перший титул для Луїша Каштру та Євгена Коноплянки  і черговий для їхньої команди! 

Матч п’яти пенальті

Інша помітна подія відбулася у матчі «Динамо» – «Колос», що  також відбувався на столичному НСК «Олімпійський», який за часів пандемії приймає найбільше матчі національного чемпіонату. Гра відбувалася у супроводі потужної зливи, гучного грому та моторошних блискавок, що вряди-годи розрізали свинцеве небо. Але не цей факт є знаковим, а той, що у матчі було призначено аж 5(!) пенальті. Один із них, щоправда, був скасований, після суддівської наради головного рефері Сергія Бойка та його відео-асистента Євгена Арановського під час відеоперегляду VAR, що тривав понад 5 хвилин! Звісно, важкий газон та сильна злива ускладнювали роботу і футболістам, і тренерам. Однак все ж від рефері очікували більш чіткої роботи. На думку мас-медіа та експертів,  щонайменше половина призначених одинадцятиметрових була неоднозначними. У будь-якому разі, оборонці хапали нападників за футболки, а це уже дає рефері підстави фіксувати порушення. З іншого боку, гравців атаки можна запідозрити в артистизмі, а оцінка цього виду мистецтва – цілком на розгляд рефері. 

Із чотирьох пенальті було реалізовано три – один з ударів у карколомному стрибку парирував голкіпер динамівців Георгій Бущан, що й визначило перемогу «Динамо» (2:1)  й дозволяє  киянам утримувати  перевагу над конкурентами у боротьбі за друге лігочемпіонівське місце.Зараз динамівці на три очки випереджають «Зорю», яка в очному протистоянні здолала у гостях «Десну» (2:1) , забезпечивши й собі три бали гандикапу проти чернігівців. У наступному турі нас чекає надпринципове протистояння у Чернігові («Десна» – «Динамо»), яке безпосередньо вплине на боротьбу за «срібло». На цьому ж уїк-енді  «Зоря» зіграє з «Шахтарем», що  уже вирішив свої завдання на сезон і, цілком ймовірно, випустить на поле резервістів. Черговий тур Прем’єр-Ліги зберігає інтригу у боротьбі за єврокубкові місця – приємно, що за розв’язкою закрученого турнірного сюжету мас-медіа спостерігатимуть безпосередньо з трибун. 

Олександр Гливинський

Фото прес-служб ФК “Динамо” (Київ) та ФК “Шахтар” (Донецьк)

Популярні новини