ГоловнаНовиниЇх головні перемоги ще попереду

Їх головні перемоги ще попереду

Відкритий чемпіонат України з карате серед кадетів та юніорів «International Union Cap», що проходив у Львові 3 грудня, зібрав понад 500 учасників з семи країн – Австрії, Білорусі, Латвії, Литви, Росії, Словаччини та України.

Давненько не доводилося мені бувати на кадетських і юніорських чемпіонатах країни. Мабуть, з того часу, коли працював у дитячій та молодіжноій пресі. І коли надійшла пропозиція від президента Української федерації карате (УФК) Сергія Левчука поїхати з ним до Львова, спочатку, чесно кажучи, відмовився, пославшись на зайнятість з Євро-2012.

Проте, коли запропоновані мною колеги в силу різних причин не змогли вибратися на львівський турнір, поїхав сам. І ні крапельки потім не пошкодував про це: змагання виявилися дуже цікавими, відрізнялися високим спортивним напруженням і емоційністю, були прекрасно підготовлені і проведені. Багато дорослих чемпіонатів України з різних видів спорту, до речі, куди більш розкручені, ніж карате, до «International Union Cap» явно не дотягують.

… Опинившись у величезному залі, розділеному сіткою на дві нерівні частини (більшу, розміром з гандбольний майданчик, займали чотири татамі для ведення боїв, на меншій – юні спортсмени розминалися і відпочивали між ними), із забитими глядацькими трибунами, вмить відчув жаркий пульс турніру. І дуже швидко відчув себе тут «своїм». Заради тільки одного такого моменту варто побувати на захоплюючому спортивному святі, де не було переможених, а лише одні переможці – веселі, завзяті, доброзичливі і благородні по відношенню один до одного.

Всі 13 годин (а саме стільки часу, з 9 ранку, тривали бої юних каратистів) в старому залі (до війни тут розміщувалася армійська стайня) кипіли неабиякі пристрасті, за напруженням значно перевершували часом ті, що притаманні лише серйозним дорослим стартам. Не обійшлося, звичайно, тут без гірких сліз і образ (швидше на себе, ніж на суперника), були і не згодні з суддівськими вердиктами. Але ось що цікаво, організатори чемпіонату не отримали на свою адресу жодного протесту. І це заслуга бездоганної роботи суддівського корпусу УФК, очолюваного суддею міжнародної категорії з Миколаєва Михайлом Соколовим.

Якщо говорити про спортивні підсумки першого чемпіонату країни серед кадетів та юніорів проведеного УФК, то вони свідчать про те, що в Україні підростає дуже талановита зміна, здатна в найближчі роки увійти до когорти найсильніших не тільки в Європі, а й у світі.

Головні перемоги цих хлопчиків і дівчаток (віковий діапазон їх сьогодні коливається від 9 до 17 років) як на внутрішній, так і на міжнародній арені ще попереду. Для цього у них є все – чудові тренери-ентузіасти, спортивна федерація, яка готова створити їм для цього належні умови, нарешті, хлопці демонструють величезну любов до обраного виду спорту. І хочуть домогтися в карате максимально високих результатів на чемпіонатах світу та Європи. І звичайно ж, всі хлопці мріють про олімпійські старти, які до того часу коли вони виростуть, цілком можуть стати реальністю.

Киянка Ліза Сірош – одна з таких яскравих зірочок, успішно виступила на львівському татамі. Вихованка клубу «Чемпіон» (тренер Максим Невмержицький), змагаючись у куміте (дівчата 12-13, вага +40 кг) витончено переграла у фіналі представницю з Чернівців Олену Прокопець. А піднявшись у наступну вікову категорію (14-15 років, вага – 47 кг) лише у фіналі зовсім небагато поступилася Марті Кошель з львівського клубу «Union».

Саме кадети та юніори місцевого клубу, що є сьогодні, мабуть, найсильнішим в Україні (президент Антон Нікулін) стали головними героями «International Union Cap», завоював 35 призових місць (16 – перших, 11 – других та 8 – третіх). Серед тих, хто найбільше відзначився – Максим Боріщак і Тарас Герчук, Остап Гунчак та Назар Сенчишин, Ярина Панас, Олег Макух і Арсентій Семенюк, Артем Століга і Роман Кміть, Віталій Гащук та Денис Копитко, Анастасія Мястковська та Вікторія Ващишин.

Настільки ж упевнено і стабільно пройшли 13-годинний змагальний марафон представники і інших провідних клубів країни – «Сьогун» – 12 медалей (3, 2, 7) і третє загальнокомандне місце серед 31 клубу, які брали участь в турнірі, «Січ» – 9 (3 , 1, 5), «Львів ТЕАМ» – 11 (1, 3, 7) і «Чемпіон» – 6 (1, 3, 2). Зазначу тут – Гліба Каменєва, Олю Підвисоцьку, Івана Ямбуренка – «Сьогун», Владлена Донеца, Дмитра Корнійчука, Артема Кухарчука – «Січ», Єлизавету Сірош, Данила Орєхова, Марка Вольпова, Михайла Дерпака, Ганну Скрипник – «Чемпіон».

Здорово виступили у Львові і гості з Латвії, Словаччини та Білорусі. Клуб з Риги «ВКК», ведений віце-чемпіоном світу (WKF) Миколою Бодровим (16-17 років, вага – 61 кг) у загальному заліку став другим – 9 нагород (4, 1, 4), а команди «Качи» ( Словаччина) – 7 (3, 1, 3) і БФТК (Білорусь) – 11 (1, 4, 6) посіли відповідно 5 і 6 місця. Чимало перспективних українських каратистів виступило за клуби – «Ніка», «Окінава», «Захист», «Тигр». Втім, були вони і в інших командах, скажімо, з Чернівців – 6 медалей (0, 2, 4) та клубу «Лідер» – 6 (0, 1, 5), що лише підтверджує мною раніше висловлену думку – українська земля щедра на таланти!

“В цілому, перший відкритий чемпіонат України серед кадетів і юніорів заслуговує високої оцінки, – із задоволенням підбив його підсумки президент Української федерації карате (УФК) Сергій Левчук. – И хочеться подякувати за це всім людям, які брали активну участь в його організації та проведенні. Перш за все зазначу тут Антона Нікуліна та його команду, що подарували всім нам справжнє спортивне свято”.

Разом з тим, у керівництві УФК ми вже обговорили і таку проблему, як терміни і тривалість майбутніх кадетських і юніорських чемпіонатів України. І прийшли до висновку, що їх слід проводити протягом не менше двох днів і закінчувати змагання не пізніше 18-19 годин. Погодьтеся, 13-годинний змагальний марафон стомлюючий і для дорослих атлетів, що ж говорити про дітей. Так, це потребує від нас великих витрат на проведення подібних турнірів, а підтримку держави ми поки тут не маємо. Але якщо хочемо зробити карате для підростаючого покоління ще більш привабливим і доступним, на такі витрати ми йти просто зобов’язані. До того ж ми віримо в олімпійське майбутнє карате, в його силу і можливості щодо формування особистості людини, її захоплень. Над цим нам усім доведеться ще грунтовно попрацювати. В Українській федерації карате ми до цього готові.

Михайло Волобуєв,
президент Асоціації спортивних журналістів України (АСЖУ),
член Міжнародної Асоціації спортивної преси (AIPS),
член НОК України

Київ-Львів-Київ

Таким побачили відкритий чемпіонат України з карате серед кадетів та юніорів глядачі турніру.
Фото з архіву клубу «Union» (Львів)

попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини