ГоловнаНовиниДзвін клинків кличе до перемоги

Дзвін клинків кличе до перемоги

У багаторічній та багатій історії київського міжнародного турніру «Золоті ворота» («The Golden Gate») такого прецеденту ще не було. Волею календаря юніорський етап Кубка світу в 2011 році двічі заглянув до столиці України: навесні (у березні) і ось на днях (5 і 6 листопада). Обидва турніри пройшли в залах Національного університету фізичного виховання і спорту України. І стали справжнім святом для всіх, хто обожнює цей прекрасний олімпійський вид спорту.

За доброю і давньою традицією вмілими та щедрими організаторами «Золотих воріт» виступили Група компаній «Автологістика» – голова правління Павло Гайдай і Національна федерація фехтування України – президент Сергій Міщенко. Оргкомітет очолив його незмінний голова, заслужений тренер України Дмитро Рейзлін.

Його дружна команда, як завжди, відпрацювала за вищим розрядом. Відмінному настрою і дружній атмосфері всіх учасників юніорського етапу Кубка світу (а це понад 200 осіб) в чималому ступені сприяли максимально сприятливі та рівні для всіх умови змагань. Всього ж в 15-му за ліком турнірі «The Golden Gate» на фехтувальні доріжки, покладені на новий барвистий і більш якісний ковролін, вийшли 201 юний спортсмен (93 – шпажистки, 108 шаблістів і шаблісток з 18 країн).

Серед шукачів нагород, що мають величезну популярність у фехтувальному світі турніру, виявилися майже всі найсильніші юні шпажистки планети. Не приїхали до Києва лише француженки та китаянки: у перших трапився в останній момент якийсь форс-мажор, а другі взагалі надзвичайно рідко покидають свій азіатський регіон для участі в юніорських, та й дорослих етапах Кубка світу. Втім, їх відсутність абсолютно не позначилася на спортивних підсумках турніру, що пройшов як зазвичай в найцікавішій і безкомпромісній боротьбі. Емоцій і азарту вистачало з надлишком, як, втім, і сюрпризів.

Серед головних претенденток на перемогу лідером вважалася 18-річна росіянка Тетяна Гудкова, яка вже займала тут навесні 2011 року перше місце. Очікувалося, що серйозну конкуренцію москвичці складуть її подруга по команді Валентина Лушина (срібний призер змагань 2009 року), італійка Каміла Батіна, українки Ксенія Пантелєєва та Анастасія Івченко, які вже ставали медалістками тут раніше.

А виграла нинішній турнір … естонка Еріка Кірпу, дочка відомого тренера, одного з найсильніших шпажистів Радянського Союзу Віктора Кірпу. Причому, перемогла студентка з Тарту всіх своїх суперниць переконливо і красиво. На мій погляд, за останні роки тільки чемпіонка-2009 імпульсивна італійка Розелла Фіамінго фехтували настільки здорово і видовищно як Еріка.

Особливо потужно, холоднокровно і рішуче провела естонка бої проти своїх основних конкуренток, перемігши послідовно в 1/4 фіналу українку Ксенію Пантелєєву – 15:5, у півфіналі Тетяну Гудкову – 11:10, а у фіналі ще одну росіянку Юлію Бахарєву – 15:13 . Цікаво, що досі осіння чемпіонка-2011 не потрапляла в Києві навіть у першу вісімку.

“Я дуже рада перемозі в настільки великому і престижному турнірі, – сказала мені схвильована і щаслива Еріка, зійшовши з верхньої сходинки п’єдесталу пошани. – У ваше чудовий місто я приїжджаю не вперше, але до цього показати хороший результат мені ніяк не вдавалося. І ось перша нагорода в Києві. І відразу вищої проби! Дякуємо всім, хто підтримував мене тут. І, звичайно ж, найбільша подяка батькові і тренеру, який завжди вірив в мене і знаходився поруч з перших кроків у спорті”.

Українські шпажистки (за традицією наше представництво на «Золотих воротах» було найсоліднішим – 20 спортсменок) на нинішньому етапі Кубка світу залишилися за межею призерів. Кращі з них, вихованки заслуженого тренера України та старшого тренера дорослої національної команди по жіночій шпазі львів’янина Андрія Орліковського Ксенія Пантелєєва та Анастасія Івченко, зайняли відповідно 5 і 17 місця. Обом, прямо скажемо, дуже не пощастило з жеребкуванням. Судіть самі, Ксенія за вихід до четвірки програла майбутній чемпіонці Еріці Кірпу (щоправда, поступилася суперниці по всіх статтях – 5:15), а її землячка і подруга по секції за потрапляння у вісімку найкращих (в 1/8 фіналу) у важкому і нервовому бою лише укол програла майбутньому срібному призеру Юлії Бахаревої – 14:15.

Здається, при іншій розкладці з жеребкуванням ми, напевно, побачили б одну з них на п’єдесталі пошани. Найближча до них киянка 17-річна Вероніка Ширшова задовольнилася лише 21 місцем, що ніяк не відповідає справжнім можливостям талановитої спортсменки …

Другий день «The Golden Gate»-2011 був повністю відданий юним майстрам шаблі. І тут господарі турніру проявили себе з найкращого боку, вигравши змагання як у дівчат, так і хлопців. Причому у вирішальній дуелі шаблісток на доріжці зійшлися українки Аліна Комашук та Олена Кравацька. Перемогла спортсменка з маленького містечка Нетішина (Хмельницька область) Аліна Комашук – 15:11. Бронзові медалі дісталися тут росіянці Єлизаветі Кіряновой і білорусці Дарії Андреєвої.

У хлопців шаблістів суперництво виявилося ще гострішим і напруженішим, ніж у дівчат. Особливо це стосується півфінальної стадії, на якій зійшлися Юрій Цап (Україна) – Іван Терешкін (Росія) і Олексій Стаценко (Україна) – Артур Окунєв (Росія). Обидві дуелі тримали всіх у залі в страшному напруженні. І завершилися успіхом миколаївця Цапа – 15:13, який зумів наприкінці нанести поспіль три удари, і росіянина Окунєва, який «дотиснув» непоступливого українця буквально під кінець основного часу – 15:11.

Фінальний бій наш земляк провів, як прийнято говорити, на одному диханні: поступаючись спочатку – 0:2, Юрій, потім, швидко знайшов управу на норовливого. І виграв поєдинок більш ніж переконливо – 15:8, ставши переможцем етапу Кубка світу. В Олексія Стаценко, як і у весняному турнірі «Золотих воріт», бронзова медаль.

Враженнями про «The Golden Gate» ділиться мій добрий знайомий, президент Європейської Федерації фехтування Франтішек Янда (Чехія):
– Дуже люблю і ціную ваш турнір. І завжди наводжу його в приклад організаторам не тільки юніорських, а й дорослих змагань в інших країнах. Приїжджаю до Києва з великою радістю, бо знаю, що «The Golden Gate» це не тільки чудова організація і відмінне фехтування, а й напрочуд тепла, серцева атмосфера людей, всією душею відданих фехтуванню. Багато років був на турнірі суддею, а тепер перебуваю тут як віп-гість. І хочу сказати, що з кожним роком змагання проводяться все краще і краще. Вони постійно збирають найсильніших молодих мушкетерів планети, що найпереконливіше говорить про високий спортивний статус «Золотих воріт». Абсолютно впевнений в тому, що поки у вас в Україні є такі сподвижники фехтування, як – Сергій Міщенко, Павло Гайдай, Дмитро Рейзлін, Петро Азарченков та інші ентузіасти нашого виду спорту, у київського етапу Кубка світу гарне майбутнє. Саме тут спалахують нові зірки світової фехтувальної доріжки!

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ,
член НОК України

Популярні новини