ГоловнаНовиниЗаключні спаринги "Шахтаря": є питання...

Заключні спаринги “Шахтаря”: є питання…

Мова піде про два заключних матчі донецького “Шахтаря” на зборах у Словенії. Першу гру із дублюючим складом сьомої команди Саудівської Аравії “гірники” легко виграли – 5:0, а в другій – безбарвно поступилися – 1:3.

Не знаю, як там Ігор Йовічевіч розподіляв склад, але перша зустріч із дублерами саудівського “Аль-Фатеха” була навіть не тренуванням із підвищеною мотивацією. Суперники в першому таймі просто не чинили гідний супротив і не знали, як тримати своїх гравців під час кутових. Це була і не зонна, і не персональна опіка. Тому й голи давалися “гірникам” надто легко. Сікан, Вакула разом із Кащуком і Очеретьком робили попереду, що хотіли, й забивали ефектно. А Кривцов взагалі відзначився після чергового корнеру з кількох метрів. Випробовувати реально новий захисний варіант із Бондарем на позиції правого захисника (в центрі, скоріш за все його ставити вже не ризикують), Чоботенком і Кривцовим – в центрі та Корнієнком на лівій бровці було дуже важко. Адже молоді саудівці особливо нашу оборону не напружували. Ну й П’ятов більше був у ролі глядача. В середині спокійно домінували Фарина та Джурасек, розганяючи атаки й направляючи їх у вільні зони, яких було чимало.

Фото ФК “Шахтар”

Забивши чотири м’ячі в першому таймі (дубль Сікана, Вакула та Кривцов), по перерві донеччани, здалося, відпрацьовували гру на утримання. З м’ячем пограли майже всі. А наприкінці Джурасек ще й пенальті заробив, а Траоре, який, нарешті, повернувся до загальної групи, пробив “паненкою” – 5:0. Після завершення цього матчу спало на думку, що при такому дублі, мабуть із основою теж проблем не виникне. Але…

Фото ФК “Шахтар”

Мабуть, все ж таки, Йовічевіч десь помилився зі складом. Або гравці “Шахтаря” вийшли на гру занадто впевненими. Сьома команда Саудівської Аравії більшість ігрового часу виглядала значно краще майбутніх учасників групового етапу Ліги чемпіонів. Саудівці були швидшими, динамічнішими, цілеспрямованішими й комбінували краще. В центрі поля багато простору саудівцям надавали  Степаненко та Бондаренко. Судаков із Топаловим забагато помилялися в простих ситуаціях. І розігнати атаки й вивести вперед Тотовицького та Мудрика не особливо виходило. Крайні захисники Конопля та Михайличенко не особливо попереду допомогали й не встигали за швидкими візаві позаду. А центрбеки Козік та Матвієнко постійно провалювалися позиційно. І якби гравці групи атаки конкурентів були більш вправними, то одну із трьох – чотирьох можливостей, які створили, реалізували б. А ось донеччани один із своїх нечисленних шансів використали. Знову свій потенціал продемонстрував Мудрик, який втік від захисників, проскочив воротаря та вразив ціль з гострого кута – 1:0.

Фото ФК “Шахтар”

Але цей гол не переломив гру й не надав команді Йовічевіча більшої впевненості. Натомість саудівці ще більше завелися. Помилка Михайличенка незадовго до перерви виглядала логічною на фоні загальнокомандної гри. Богдан програв боротьбу в штрафному й просто збив нападника. Трубін не врятував після удару  Куева з позначки – 1:1.

Другий тайм проходив в принципі в тому ж ключі. Більше атакували та створювали гравці “Аль Фатеха”. У донеччан було пару шансів в контратаках, але на гол вони не награли. Здавалося, що “гірники” більше шукали взаєморозуміння на полі, але толком його так і не знайшли. Лише до Трубіна не можна пред’явити особливих претензій. Всі інші зіграли відверто нижче своїх можливостей на фоні навіть такого конкурента. Забагато помилок, провалів, необдуманих рішень та позиційних похибок. І при цьому “Шахтар” міг довести цю невдалу гру до нічиєї, але не вистачило концентрації та сил. І це при тому, що обидва поєдинки відбулися у форматі «два тайми по сорок хвилин». Другий гол підопічні Йовічевіча пропустили після кутового, коли ніхто нікого не тримав, а третій м’яч влетів у ворота Трубіна після швидкої комбінації, коли просто не встигли повернутися та завадити передачам суперників – 1:3.

Отже, мусимо констатувати: поки що Ігор Йовічевіч не віднайшов той склад та ті командні налаштування, які б дозволяли досягати позитивного результату в матчах із конкурентами, будемо справедливими, навіть такого доволі невисокого рівня, як “Аль-Фатех”. Тепер шлях до перемог “гірники” будуть шукати вже в бойових умовах у офіційних поєдинках УПЛ та Ліги чемпіонів.

Юрій Ілючек, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини