ГоловнаНовиниВисокий рівень міжнародного сноубордингу на Буковелі

Високий рівень міжнародного сноубордингу на Буковелі

Без зазирання у додаток FIS або запиту до Google і не згадаєш, коли востаннє в Україні проводили континентальні змагання зі сноубордингу. Та після довгої паузи на Буковель повернувся Кубок Європи зі сноубордингу, і вперше у серці Карпат його провели у дисципліні паралельний слалом-гігант.

Відповідальна підготовка до стартів

Організатори, спільно із керівництвом туристичного курорту «Буковель», ретельно готувалися до змагань Кубка Європи, адже ці старти – генеральна репетиція перед поданням заявки на проведення Кубка світу з паралельного сноубордингу. Географія чемпіонату – невелика, тому є великі шанси, що незабаром у Буковелі ми побачимо світових лідерів альпійського сноубордингу.

Змагальна траса. Фото – Павло Заровецький

Ще у минулому сезоні керівництво гірськолижного курорту придбало поки що єдині в Україні стартові ворота, які підходять не лише для проведення змагань з паралельного сноубордингу, але й зі сноубордкросу. Вже у цьому сезоні ці ворота обладнали системою автоматичного відкриття, яка відповідає світовим стандартам найвищого рівня. Аби убезпечити спортсменів, організатори придбали якісні двометрові сітки категорії Б фірми LISKI довжиною 1000 метрів. Також, спеціально до Кубка Європи, оновили візуальний вигляд стартових майок, прапорів та надувної фінішної арки. До того ж, усі любителі альпійського сноубордингу мали нагоду наживо спостерігати за трансляцією змагань на телеекранах.

Стартове містечко. Фото – Павло Заровецький

Технічний Делегат із Туреччини Наім Онур Озкул зазначив, що схил у Буковелі дуже добре підготовлений – це рівень Кубка світу. Озкул тут не вперше, він із задоволенням повертається в Україну, і зауважує, що з кожним роком рівень проведення стартів стає все вищим і вищим. Делегат підкреслив, що організатори Кубка Європи не прогадали із місцем проведення третього етапу.

Впевнена перемога Данчі

Розпочиналась кваліфікація у сонячну погоду, а на фінали пішов сніг, який у медальних заїздах ще більше посилився.

Конкуренція, у порівнянні із відкритим Чемпіонатом України, який проходив 18-20 січня, – збільшилася, оскільки приїхали спортсмени-лідери загального заліку European Cup – представники Австрії, та Швейцарії, а також досвідчений японець Масакі Шіба, якого в Україну запросила і координувала наша сноубордистка Аннамарі Данча. У підсумку, спортсмени цих збірних завоювали 3 з 6 можливих медалей.

Масакі Шіба та Аннамарі Данча. Фото – Павло Заровецький

У жінок виступала лідерка заліку швейцарка Ксенія Спюрі, для якої цей старт надзвичайно важливий, оскільки сноубордистка бореться за перемогу у тоталі. Загалом, у топ-16 було дев’ять спортсменок, які коли-небудь піднімалися на подіуми Кубків Європи, і які на даний момент входять у топ-10 загального заліку. До фіналів кваліфікувались дві українки – Аннамарі Данча та Олександра Мальованна. Якщо Олександра вибула у першій стадії фіналів, програвши у підсумку бронзовій призерці змагань – італійці Елізі Каффонт, то Аннамарі впевнено пройшла всі фази, і у великому фіналі перемогла лідерку загального заліку: золото у Данчі, срібло у швейцарки Спюрі.

Аннамарі Данча під час кваліфікації. Фото – Павло Заровецький

Після золотого фінішу Данча зауважила, що цей етап Кубка Європи – хороша репетиція перед великими змаганнями – Олімпійськими Іграми, а бонусом для неї стала золота медаль. Спортсменка відзначила високий рівень змагань та конкуренції, оскільки сюди приїхали всі європейські команди, яким сподобався як сам курорт, так і організація. Аннамарі запевняє, що на Олімпійських Іграх конкуренція буде надзвичайно високою, і хто стане Олімпійським Чемпіоном – складно припустити, оскільки на усіх семи етапах Кубка світу, які відбувалися у цьому сезоні, було сім різних переможців. Спортсменка не виключає і своє прізвище з лонґ-листу претендентів на нагороди головного старту чотириріччя.

Аннамарі Данча – на першій сходинці п’єдесталу у Буковелі. Фото – Павло Заровецький

У чоловіків як завжди: і швидкості більші, і яскравіша боротьба, за якою уболівальникам приємно спостерігати, і у цьому випадку медаль для України була б окрасою. До фіналів зуміли пробитися лише два українці – Олександр Белінський та Михайло Харук. Белінський, як і Мальованна вибув в 1/8 фіналу. А ось для Харука цей старт важливий ще і тому, що він ішов третім у загальному заліку, і йому ніяк не можна було втрачати FIS-пойнти. До того ж, практично всі його конкуренти змагалися у Буковелі: італієць Марк Хофер, лідер заліку перед першим змагальним днем, став сьомим, швейцарець Себастіан Шулєр, який перебував на поточному другому місці у тоталі – провалив старт, фінішувавши на 23 місці, а австрієць Пінк Матеус, що у заліку йшов слідом за українцем, – переміг. Саме переможцю Харук поступився в 1/4 фіналу. В свою чергу у «золотому» фіналі австрієць обіграв досвідченого японця Масакі Шібу. Трійку призерів замкнув представник Німеччини Кайо Танагучі. Забігаючи наперед, якби прикро не було це констатувати, але Михайло все-таки опустився у тоталі: після трьох етапів він п’ятий.

Марк Хофер – лідер загального заліку Кубка Європи. Фото – Павло Заровецький

Після фінішу японець Масакі Шиба розповів, що у Буковелі він вперше, і щиро здивований тим, що у нас є такі схили. Спортсмен додав, що радітиме, якщо Україна прийматиме Кубок світу, щоправда звернув увагу на несприятливі погодні умови. Шиба сподівається, що наступного разу, коли він відвідає гірськолижні схили Карпат, впродовж усіх змагальних днів світитиме сонце.  

Кубок Європи, Буковель, 22 січня

Паралельний слалом-гігант (PGS). Жінки та чоловіки. Результати:

1.Annamari Dancha (Україна) / Pink Matthaeus (Австрія)

2.Xenia Spoerri (Швейцарія) / Masaki Shiba (Японія)

3. Elisa Caffont (Італія) / Kaijo Taniguchi (Німеччина)

Українська команда без медалей у другий змагальний день

Метеорологи спрогнозували погоду з точністю до хвилини, та краще б вони помилилися: одразу стало зрозуміло, що вона впливатиме на результати, і всім сноубордистам доведеться докладати чималих зусиль, щоб показати свій максимум.

Сніг, який не перестав іти з обіду суботи, продовжував засипати схили Буковеля і у неділю. Такі погодні умови вносили корективи у роботу як організаторів та служб курорту Буковель, так і спортсменів. Та за такої примхливої погоди усі впорались чудово.

Трасу, на відміну від першого змагального дня, готували вранці. Відповідальним за неї був тренер італійської збірної, який вирішив зробити її цікавішою: закритою на початку, а відкритою ближче до фінішу.

Хоч кваліфікація сюрпризів не принесла, та для української команди вона була вдалішою, аніж та, яка відбувалась у суботу: до фіналів пройшли п’ять українок та три українці. Загалом, другий день вийшов цікавішим та сенсаційним на результати, але, на жаль, без медалей для України.

Мілліє Бонджорно створила сенсацію, показавши поки найкращий результат в кар’єрі. Фото – Павло Заровецький

Найкращий результат у кар’єрі вийшов у австралійки Мілліє Бонджорно, яка в 1/8 фіналу неочікувано пройшла другого номера загального заліку Кубка Європи полячку Вероніку Давідек, в 1/4 австрійку Пію Шефман, у півфіналі нашу українку Віту Боднарук, і лише у «золотому» фіналі австралійка поступилась італійці Елізі Каффонт. В свою чергу, Каффонт в 1/4 фіналу пройшла Аннумарі Данчу. Бронза у швейцарки Флуріни Неви Баєтчі. Звісно, за такої конкуренції четверте місце Віти та шосте Рії – добрий результат, але від наших спортсменів ми завжди очікуємо медальний стартів.

Італійка Еліза Каффонт у Буковелі здобула золоту та бронзову нагороди. Фото – Павло Заровецький

У чоловіків драматичних моментів також вистачало, не обійшлось і без неочікуваних результатів. На жаль, не зміг пройти кваліфікацію Олександр Белінський, який навіть не вийшов на другу спробу, і не зміг приєднатися до партнерів по збірній, які опинились у фіналі. Мова про Михайла Харука, Василя Кашелюка та Андрія Кабалюка. Але коли на етапі Кубка Європи присутні майже всі лідери топ-10 загального заліку, які приїхали у Буковель, щоб здобути максимальну кількість FIS-пойнтів, на легкий старт для наших спортсменів не варто було очікувати. Михайло, як і у перший змагальний день, припинив свої виступи на стадії 1/4 фіналу, і, у підсумку, посів найкраще місце серед українців – сьоме. Ідеально-переможний старт вийшов для австрійця Домініка Бургшталєра, який і сам майже не помилявся, та ще й вдало використовував помилки суперників. Спочатку Бургшталєр пройшов канадійця Міхаеля Назваскі, у чвертьфіналі австрійця Матхауса Пінка – переможця першого дня змагань, далі німця Хубера Еліса, якому довелося задовольнитися бронзою, а у боротьбі за золото обігнав ще одного представника Німеччини – Прантла Оле-Мікела.

Кубок Європи, Буковель, 23 січня

Паралельний слалом-гігант (PGS). Жінки та чоловіки. Результати:

1.Elisa Caffont (Італія) / Dominik Burgstaller (Австрія)

2.Millie Bongiorno (Австралія) / Ole-Mikkel Prantl (Німеччина)

3.Flurina Neva Baetschi (Швейцарія) / Elias Huber (Німеччина)

Оле-Мікел Прантл та Домінік Бургшталєр обговорють «золотий фінал». Фото – Павло Заровецький

Високий рівень змагань

У підсумку, змагання у Буковелі зібрали 97 спортсменів – поки що найбільшу кількість учасників за три етапи, які вже відбулися. Приємно, що це трапилось саме в Україні!

Відрадно, що у спортсменів, які вперше відвідали українські схили, залишилися лише позитивні враження від рівня проведення змагань, і вони із радістю повернуться сюди знову!

Чемпіонка та призерки жіночого паралельного слалому-гіганту у другий день етапу Кубка Європи. Віта Боднарук посіла високе четверте місце. Фото – Павло Заровецький

Така думка не лише у сноубордистів, але й у закордонних фахівців, які були відповідальними за ці старти: координатор Кубка Європи та головний суддя змагань Роланд Хорнщасливий, що змагання знову повернулися до України, оскільки востаннє це було понад десять років тому. Він звернув увагу на хорошу роботу організаторів, які змогли якісно підготувати схил до стартів попри складні погодні умови, особливо упродовж другого змагального дня. У приватній розмові із тренером Семеном Скубеничем, Роланд Хорн зауважив, що старти у Буковелі входять у перелік топ-3 змагань Кубка Європи, на яких йому доводилося бути!

Ігор Могильняк, член АСЖУ

Популярні новини