ГоловнаНовиниВлучний снайпер, перша в сезоні перемога Вірер, Меркушина без Олімпіади

Влучний снайпер, перша в сезоні перемога Вірер, Меркушина без Олімпіади

В італійському Антгольці завершився передолімпійський етап Кубка світу з біатлону, який певною мірою став генеральною репетицією до Ігор у Пекіні. Саме за підсумками цього етапу мав сформуватися склад жіночої збірної України на головний старт останніх чотирьох років, але, як не дивно, він у цьому контексті не мав жодного значення.

Про дивний результат кваліфікаційного відбору і не лише пропонуємо ознайомитись у нашому традиційному огляді.

Дичина етапу

Напередодні жіночої індивідуальної гонки Урош Велепець заявив, що вона має стати відбірковою на Олімпіаду для Анастасії Меркушиної, Дар’ї Блашко та Ірини Петренко. Потім екс-білоруска дала інтерв’ю, в якому сказала, що гонка на 15 кілометрів не входила у її плани, і відмовилася від виступу, пославшись на те, що критерії відбору вона давно виконала.

На екваторі гонки, коли Меркушина вибила два «нулі» та претендувала на квіткову церемонію, Виконком національного олімпійського комітету оголосив, що шостою зайвою виявилася саме Анастасія. У результаті Меркушина на двох вогневих рубежах, що залишилися, не закрила три мішені і посіла 37 місце, набравши перші в сезоні очки до загального заліку, але в той же час трохи програла Ірині Петренко.

Анастасія Меркушина під час індивідуальної гонки в Антерсельві. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Після фінішу Анастасія у прямому ефірі дізналася від журналістів, що від цієї гонки нічого не залежало. Очевидно, що і для головного тренера Уроша Велепця цей факт став новиною. Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак пояснив, що Виконком НОК наполіг на тому, що потрібно опублікувати склад згідно з вже наявними результатами, оскільки термін кваліфікаційного періоду закінчився 16 січня.

Як би там не було, тепер зміни до складу можна внести лише до 2 лютого, та й то у разі форс-мажору. Тож доводиться майже напевно констатувати, що Анастасія Меркушина, яка з року в рік виходила на пік форми у лютому, дивитиметься Олімпіаду по телевізору.

Снайпер етапу

У чоловічій індивідуальній гонці погодні умови заважали біатлоністам безпомилково працювати на вогневих рубежах. Поривчастий вітер різко змінював напрямок, і навіть український снайпер Артем Тищенко заробив три хвилини штрафу, через що разом із партнерами по команді не потрапив у залікову зону.

Єдиним із 103 учасників, кому вдалося закрити усі 20 мішеней, став Антон Бабіков. Саме він і виграв гонку, випередивши Тарея Бьо на 9 секунд. До речі, норвежець єдині два промахи зробив на останньому вогневому рубежі. А для Бабікова це перша перемога за останні шість років.

Цікаво, що Антон Бабіков не потрапив до складу збірної Росії на Олімпійські ігри. Але, на відміну від ситуації з Меркушиною, про це було оголошено ще до початку гонки.

За підсумками індивідуальної гонки Тарей Бьо виборов Малий Кришталевий Глобус у цій дисципліні. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Історія етапу

Українським біатлоністам не вдалося кваліфікуватися до чоловічої гонки з масовим стартом – ані за загальним заліком, ані за квотою найкращих на етапі. Натомість вперше в історії в елітній дисципліні на Кубку світу мала своє представництво Нова Зеландія. 19-річний Кемпбел Райт в індивідуальній гонці посів 15 місце і отримав право стартувати в ще одній особистій гонці.

Занести собі дебютний мас-старт в актив Кемпбелл не зміг. Він настріляв 8 кіл штрафу та фінішував останнім, програвши переможцю гонки, німцю Бенедикту Доллю, майже сім хвилин. Втім, у цьому випадку головне, як кажуть, участь.

Повернення етапу

Жіноча естафета стала першою та єдиною гонкою у 2022 році, в якій взяла участь Олена Білосюк. Капітан команди, яка повністю пропускала Обергоф та Рупольдинг через проблеми зі здоров’ям, виступила на четвертому етапі, виконавши роль фінішера.

На останньому вогневому рубежі Олена вела боротьбу за топ-10, але якщо натуралізована Фінляндією білоруска Анастасія Кіннунен та полька Анна Мака закрили всі мішені, то українка використала два запасні патрони. У підсумку Білосюк фінішувала 11-ою.

Олена Білосюк під час естафети в Антерсельві. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Заміна етапу

На третьому етапі естафети за збірну України спочатку мала бігти Юлія Джима. Потім Урош Велепець передумав і зробив заміну, внісши замість неї до заявки Анастасію Меркушину. Перед гонкою в стартовому протоколі знову значилася Джима, але врешті-решт бігла Меркушина. Неймовірно заплутано вийшло, чи не так?

Юлія Джима під час індивідуальної гонки в Антерсельві. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Як би там не було, з одним колом штрафу не потрапляти в топ-10 в останній естафеті перед Олімпіадою – не інакше як провал для підопічних Велепця. При цьому багато суперників були представлені далеко не найсильнішими складами, вони однозначно додадуть у Пекіні. Нам же залишається сподіватися на так званий «пік форми», про який так багато говорять, але поки що його зовсім не видно на горизонті.

Падіння етапу

Довгий час сенсаційно боролися за перемогу в естафеті чеські біатлоністки. Однак на заключному етапі Люсія Харватова не вписалася в один із віражів на спуску і вилетіла з траси, втративши понад півхвилини. Крім того, під час падіння гвинтівка чешки забилася снігом, через що вона довгий час не могла розпочати стрільбу. В підсумку її команда залишилася без медалі.

Команда етапу

Збірна Норвегії була явним лідером чоловічої естафети. І цей статус брати Бьо і компанія виправдали з лишком, вигравши у Росії, яка стала другою, майже дві хвилини. Втім, розслаблятися їм не варто, адже на Олімпійських іграх за Францію мають виступити Кантен Фійон Має та Емільєн Жаклен, які пропускали цю естафету.

Норвежці – тріумфатори естафети в Антгольці. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Перемога етапу

Дворазова тріумфаторка загального заліку Кубка світу Доротея Вірер у міжсезоння мала багато проблем зі здоров’ям, що не могло не вплинути на результати. У підсумку в грудні італійка жодного разу не піднялася на п’єдестал пошани, а повертатися до більш-менш звичних кондицій почала вже після нового року.

Нині Доротея у повному порядку. У мас-старті вона зібралася після двох промахів на лежках і ідеально відстрілялася стоячи, а на фінішному колі виграла боротьбу за перемогу у білоруски Динари Алімбекової та француженки Анаїс Шевальє. Вагома заявка від Доро на завоювання першої особистої олімпійської медалі!

Переможний фініш Доротеї Вірер на домашній трасі в Антерсельві. Фото IBU

Поки що у скарбничці Вірер є дві бронзові медалі за змішані естафети Сочі-2014 та Пхьончанга-2018. Саме змішаною естафетою і стартує біатлонна програма Ігор у Пекіні. Вона запланована на 5 лютого, з повним розкладом можна ознайомитись за посиланням нижче.

Денис Шаховець, член АСЖУ, Sport.ua

Популярні новини