ГоловнаНовиниРеволюція у технології треку - запорука нових рекордів у легкій атлетиці

Революція у технології треку – запорука нових рекордів у легкій атлетиці

Президент AIPS Джанні Мерло аналізує нові технологічні винаходи покриття легкоатлетичного стадіону на Олімпійських Іграх у Токіо, що допомагає атлетам бігти швидше.

Два фактори

Італійський спринтер Ламонт Марселл Джейкобс на Іграх в Токіо 2020 встановив рекорд Європи у бігу на 100 метрів серед чоловіків. Він фінішував із результатом 9,80 секунди. Ще рік тому його рекорд був 9,95 секунди. Ця тема розпалила навколо себе багато чуток.

Чутки, однак, не врахували наступні важливі фактори. Схожий результат на 100 метрів серед жінок показала ямайська легкоатлетка Елейн Томпсон. Вона встановила новий олімпійський рекорд і показала другий результат в історії, подолавши дистанцію за 10,61 секунд.

Що скажуть ті ж самі автори чуток про те, що трапилося  на дистанції 400 метрів з бар’єрами: можливо, саме божевільна спека змусила Карстена Варгольма подолати дистанцію за 45,94 секунди, поліпшивши власний світовий рекорд, який становив 46,7 секунди. Рей Бенджамін, Алісон дос Сантос та всі інші фіналісти 400-ї перешкоди також просто «летіли» над треком.

Передбачення Мозеса

Олімпійський чемпіон Едвін Мозес згідно з дослідженням, яке він провів з колишнім спринтером Гарві Глансом, зробив висновки, що спортсмени задля покращення часу порівняно з їхніми попередніми особистими рекордами орієнтуються саме на нове покриття та нове взуття. Вони вважають, що ці фактори допомагають прискоритися на 4–5 десятих секунди.

Давайте познайомимося з треком

Починаючи із забігу на 100 метрів серед жінок у перший день змагань з легкої атлетики стало зрозуміло, що траса Токійського стадіону Mondotrack WS-TY була особливо швидкою та продуктивною. Виявляється, нова гумова поверхня олімпійського стадіону в Токіо є результатом постійного технічного і наукового оновлення компанії Mondo, Gallo d’Alba.

Мауріціо Стропп’яна пояснив, що це еволюція епохи Ріо: «Біомеханіка треку була випробувана в дослідницькій лабораторії Asics в Японії, яка підтвердила її кращі показники порівняно з попередньою версією: по суті, імпульси рушійної сили ті ж, але час руху коротший, а отже, і середня рухова сила більша. Це означає, що покриття допомагає спортсмену виконувати більш ефективний спринт».

Характеристики

Трек складається з двох накладених шарів гумової смоли відповідно на 6 і 7 міліметрів: той, що на поверхні, є більш «реакційно-здатним», відповідно, у ньому поліпшено зчеплення з поверхнею: шипи кросівок не проникають всередину, що гарантує більшу стійкість і більше зчеплення при бігу; наступний, з іншого боку, складається з клітин, які створюють шар замкнутих і ізольованих повітряних осередків, здатних забезпечити краще поглинання та більше відновлення кінетичної енергії. На практиці трек забезпечує пружність упродовж всієї дистанції.

Інсталяція

Покриття вартістю півтора мільйона євро було виготовлене у  період з травня по червень 2019 року на заводі в Альбі, а потім відправлена ​​до Токіо морськими контейнерами. Його було повторно зібрано та встановлено за 4 місяці шляхом ретельної ручної роботи, в якій брали участь 12 осіб. Догляд за укладанням, особливо підкладками, є одним із секретів високої продуктивності японських олімпійських доріжок. Загальна площа встановленого матеріалу становить 35 700 квадратних метрів, з яких 19 900 кв. м  – змагальний трек на Олімпійському стадіоні і 15 800 кв. м – окремі доріжки для розминки. Після завершення  Олімпіади доріжки для розминок будуть демонтовані та передані для використання у  місцевий університет. У той же час покриття Олімпійського стадіону Токіо залишиться на місці для наступних змагань.

Рекордне майбуття легкої атлетики

Трек  Олімпійського стадіону в Токіо вирішив низку проблем, які турбували легку атлетику: нове покриття  та нове взуття довели, що можуть відкрити нову еру проведення змагань, яка допоможе підвищувати показники  світових рекордів. Адже тепер зрозуміло, що для цього потрібна вдало розроблена технологія. Хто-зна, можливо,  в майбутньому ми навіть будемо бігати з меншим потовиділенням завдяки електричним пружинам у підошвах взуття, які змусять відчувати себе менш втомленими.

Тепер Світова легка атлетика може подумати про те, щоб провести в Токіо етап або навіть фінал Діамантової ліги, тому що зараз Японія – це свого роду земля, яка створена для легкої атлетики.

Джанні Мерло, президент AIPS. Переклад та адаптація тексту – Христина Гуро.

Популярні новини