ГоловнаНовиниДивне рішення суддів: Хижняку зараховують суперечливий нокаут

Дивне рішення суддів: Хижняку зараховують суперечливий нокаут

Боксеру Олександру Хижняку присудили поразку нокаутом у поєдинку, в якому він впевнено вів у рахунку.

Коли здавалося, що друге «золото» України на Олімпіаді у Токіо – уже практично здобуте, залишалося десь півтори хвилини хвилини до завершення поєдинку – сталося те, на що могла хіба що молитися бразильська делегація, яка вболівала за свого боксера…

«Лакі панч» – і Олександр Хижняк, який “забомбордував” Геберта Соузу у двох раундах, вигравши їх «вчисту», упав … Було дуже дивним, що рефері навіть не відкрив рахунку, а судді одразу присудили перемогу бразильцю нокаутом.

Виникло запитання – невже було змінено правила любительського боксу, коли один точний удар, після якого опонент опиняється на канвасі, перекреслює усю попередню перевагу, навіть якщо опонент готовий продовжувати бій? І як у такому випадку визначається нокаут? Чи є сенс у протесті у цьому випадку?

Здивований після бою був і сам Олександр, який, уже після нагородження дав свй коментар:

“Я відразу ж піднявся. Не можу сказати, що не міг продовжувати поєдинок. За секунд 4-5 відновився і гарно себе почував. Не знаю, чому рефері одразу зупинив бій. У багатьох подібних поєдинках бій продовжують, відраховують до дев’яти і дають далі боксувати. Не знаю, чому суддя одразу зупинив поєдинок та не дав можливості продовжувати. Я був готовий йти уперед і перемагати”, – наголосив Олександр.

З іншого боку, холодний аналіз, підштовхує до думки, що після двох чудових раундів Олександрові варто було діяти більш прагматично і не лізти у бездумний обмін ударами з відкритим «забралом», маючи величезну перевагу у рахунку. Однак тренери і сам боксер, вочевидь, прийняли інше рішення.

Хід бою

Хижняк з першого раунду підтверджував своє прізвисько «Полтавський танк». Українець зі старту пішов вперед і пробивав потужними ударами. Олександр чергував серії по голові і по корпусу, тоді як у бразильця нічого не виходило. Спортсмен опускав голову і намагався в’язати українця. Першу трихвилинку Хижняк забрав в домінуючому стилі – 5:0.

У другому раунді Хижняк не зменшував обертів, він постійно йшов вперед і ловив суперника ударами зліва і справа. Соуза не витримував такого тиску від Хижняка і часто намагався просто тримати українця в клінчі.

Другий раунд Хижняк також забрав без питань – 5:0.У третьому раунді Хижняк також діяв першим номером. Все йшло до впевненої перемоги українця, але в середині раунду сталася катастрофа. Олександр продовжував йти вперед без захисту і пропустив один потужний удар назустріч і впав. Як уже йшлося, вище – рефері одразу зупинив бій, а судді присудили перемогу бразильцеві нокаутом …

Український боксер засмучений поразкою, однак заявляє, що буде прагнути реалізувати свою золоту олімпійську мрію за три роки на Іграх у Парижі:

“Трапилося, що трапилося. На все воля божа. Слава богу за все, хотілося перемогти. Нашою метою було “золото” Олімпійських Ігор. Мета ця не підкорилася. Напевно, нам потрібно ще раз пройти цей шлях і цю медаль зробити золотою”, – додав українець.

Поразка у фіналі олімпійського боксерського турніру стала першою за 7 років: українець перемагав у 62 боях поспіль. Срібна нагорода Олександра Хижняка – перша для українського боксу після Олімпіади 2012 року у Лондоні.

На прес-конференції після завершення турніру українець сказав, що не згідний з рішенням рефері:

“У нас такий вид спорту – сталося, що сталося. Не згоден із рішенням судді, тому що він одразу зупинив поєдинок. Важко тут щось коментувати. Я себе гарно почував. Не скажу, що якийсь сильний удар пропустив, одразу ж піднявся і був готовий продовжувати поєдинок. Не було такого відчуття, що я пропустив серйозний удар. Одразу міг продовжити поєдинок, одразу встав і показував це судді. Не зрозумів, чому він так швидко зупинив поєдинок”, – пояснив Хижняк.

Популярні новини