ГоловнаНовиниЗубрилова, Семеренко, Підгрушна та Підручний. Усі золоті медалі збірної України на чемпіонатах...

Зубрилова, Семеренко, Підгрушна та Підручний. Усі золоті медалі збірної України на чемпіонатах світу

У перших п’яти гонках біатлонного мундіалю у Поклюці українські атлети не здобули нагород мундіалю-2021. Однак переможні традиції у синьо-жовтих є і доволі значущі: за всю історію світових чемпіонатів Україна здобула 37 нагород і це 8-ий результат серед усіх збірних світу. 7 наших медалей – найвищого ґатунку. Поки на 55-му чемпіонаті планети – день відпочинку, якраз можна згадати славне минуле.

Олена Зубрилова – чотириразова чемпіонка світу

Коли: 1999 рік (три “золота”), 2002 рік (одне “золото”)

Де: Контіолахті (Фінляндія), Голменколлен (Норвегія)

Олена Зубрилова є найбільш титулованою українською біатлоністкою в історії, на рахунку якої 21 особиста перемога на етапах Кубка світу. Бодай наблизитися до цього показника досі не вдалося жодній з наших біатлоністок.

На чемпіонатах світу Зубрилова виграла 14 медалей, а найуспішнішими для неї стали змагання 1999 року, які через сильні морози (нижче 20 градусів) було розділено на дві частин – чемпіонат розпочався у лютому, у фінському Контіолахті, а завершився у березні, у норвезькому Голменколлені.

Природні катаклізми не завадили блискучому виступу Зубрилової, яка виграла гонку переслідування, індивідуалку та мас-старт, додавши до них “бронзу” в спринті.

Біатлоністка принесла Україні й четверте золото – у мас-старті на 12,5 км у 2002 році у Голменколлені, але той сезон став останнім, який Зубрилова провела під українським прапором. Після невдалого виступу на Олімпіаді-2002 Олена змінила громадянство й надалі виступала за Білорусь.

Олена Підгрушна стає другою українською чемпіонкою

Коли: 2013 рік

Де: Нове Место-на-Мораві (Чехія)

Нинішній капітан збірної України Олена Підгрушна свій найкращий у кар’єрі сезон провела у 2013 році. На чемпіонаті світу у Новому Месті вона стала другою після Олени Зубрилової українською біатлоністкою, яка виграла чемпіонат світу.

Підгрушна здобула чемпіонський титул у спринті. Загалом же на світовій першості у Чехії Олена зібрала повний комплект нагород, здобувши також “бронзу” гонки переслідування та естафетне “срібло”. Разом з нею на п’єдестал також піднялися Віта та Валя Семеренки і Юлія Джима. Цим же складом дівчата через рік вибороли “золото” Оліміпади-2014.

Валя Семеренко виграє “золото” та “бронзу” в Контіолахті

Коли: 2015 рік

Де: Контіолахті (Фінляндія)

Валя Семеренко взяла на себе роль лідера збірної України у найважчий для команди момент, коли після олімпійського успіху паузу у кар’єрі взяли Олена Підгрушна та Віта Семеренко.

На чемпіонаті світу 2015 року їй самотужки довелося рятувати репутацію українського біатлону, і Валя з цим блискуче впоралася. Вигравши гонку з масовим стартом вона стала третьою чемпіонкою світу з України. Крім цього, біатлоністка відзначилась й у спринті, в якому фінішувала третьою.

Дмитро Підручний здобуває перше золото українського чоловічого біатлону на чемпіонаті світу

Коли: 2019 рік

Де: Естерсунд (Швеція)

У гонці переслідування Дмитро Підручний припустився двох промахів під час першої стрільби, але це не завадило йому прийти першим та обігнати лідера світового біатлону норвежця Йоганнеса Тінгнеса Бьо. Ця золота нагорода стала першою у спортивній кар’єрі тернопільського біатлоніста на світовому рівні, а крім того, історичною для України. До цього моменту чоловіки з України не досягали найвищої позиції на чемпіонатах світу.

Відтак сподіваємося, що й у Поклюці, яка є найуспішнішим для українців етапом Кубка світу (нашими біатлоністами тут сумарно здобуто 20 медалей КС), “синьо-жовті” продовжать творити свою історію на чемпіонатах світу.

Валерій Ручка, champion.com.ua

Популярні новини