ГоловнаНовини«Це магічне слово» «Колос»

«Це магічне слово» «Колос»

Унікальна книжка про спортивний рух на Закарпатті за 65 останніх років. Її написали знаний закарпатський журналіст Василь Гаджега і відомий спортивно-фізкультурний діяч краю Микола Тимчак для широкої громадськості Срібної Землі.

«Це магічне слово «Колос»… Саме таку назву має книжка, що побачила світ в одному з ужгородських видавництв із нагоди 65-річчя Закарпатської обласної організації Всеукраїнського добровільного фізкультурно-спортивного товариства «Колос». Автори цього унікального яскравого та багатоілюстрованого видання – відомий  закарпатський журналіст, президент Закарпатської  Асоціації спортивних журналістів України Василь Гаджега і т. в. о. директора навчально-спортивної бази «Закарпаття», очільник ЗОО ВФСТ «Колос» АПК України Микола Тимчак (він, до речі, 11 листопада ц. р., тобто в день появи 230 сторінкового «колосівського» видання, святкував своє 68-річчя). Тож газета «Берегово» вітає як усіх тих, хто має причетність до виходу цієї книжки, так й іменинника, який наразі не тільки очолює всезакарпатський «Колос», але й несе нелегку вахту на капітанському мостику цього оздоровчо-спортивного комплексу нашого міста.

Слід сказати, що передмову до книжки написали голови обласної державної адміністрації та обласної ради Геннадій Москаль і Володимир Чубірко. А взагалі, друкована праця – це не тільки щира, довірлива, але й цікава, змістовна розповідь про розвиток сільського спорту, популяризацію здорового способу життя, відомих фізкультурників і тренерів нашого краю. До її виходу чималі зусилля доклав  В. Гаджега, випускник факультету журналістики ЛДУ ім. І. Франка 1981 р. Що цікаво, 62-літній пан Василь у далеких сімдесятих проходив студентську практику у колишній райгазеті «Червоний прапор» (тепер «Вісник Берегівщини»), тож він іще в ті часи пов‘язав своє ремесло зі спортивною тематикою у ЗМІ. Навіть незважаючи на те, що працював радіожурналістом у обласній телерадіокомпанії, у газеті «Новини Закарпаття», відтак був одним із організаторів-засновників газети «Спорттайм» тощо.

У подальшому спорт для цього мас-медійника став невід’ємною частиною його життя. І де б на Закарпатті не відбувалася якась менш-більш значуща фізкультурницько-спортивна подія – В. Гаджега завжди був (і зараз є!) там. Робив-творив репортажі, писав замальовки, знімкував тощо. Отож у книжці використані в основному його власні публікації, кілька сотень раритетних світлин, окремі з яких, можливо, зберігаються у одному-єдиному екземплярі. І не будь-де, а в багатющому домашньому архіві пана Василя! Згадати його рідкісне фото з Двічі Героєм Соцпраці Ганною Ладані, її колегою Марією Козар у с. В. Лучки, де він, молодий, веселий, азартний позує із колегою з Укррадіо Володимиром Кривоцюком. А світлини з футболістами В. Турянчиком, Й. Сабо, І. Гецком, І. Яремчуком, нашими іменитими землячками-гандболістками Н. Гецко, Г. Глебою, Л. Задиракою, метрами й патріархами жіночого ручного м’яча, зокрема, тренером Й. Зупком, І. Турчиним та іншими.
   
Усього не розказати, адже й насправді книжка «Це магічне слово «Колос» насичена великою кількістю фактів, епізодів, сюжетів із хроніки сільських змагань, спартакіад, де закарпатцями у різних видах спорту сотні разів (а може й більше!) добувалися  медалей і звань. Кожен, хто читатиме це видання, збагатить свою уяву ілюстраціями, прикладами, свідченнями, аргументами того, як жив, діяв і творив закарпатський «Колос», яких результатів домігся за 65 років свого сходження.

І, насамкінець, мало анотацію про книжку прочитати, ліпше її придбати й насолоду від самого творчого доробку дістати. Слід сподіватися, що книжка про спортивний рух на Закарпатті за 65 останніх років – це неабиякий вклад авторів-краян (В. Гаджега й М. Тимчак) у духовну спадщину, фізкультурницько-спортивний поступ, сходження закарпатських атлетів на спортивних аренах регіону, країни, континенту й світу. У книзі – найкращі досягнення, найвідоміші спортсмени, тренери, команди, список чемпіонів, призерів, володарів і фіналістів Кубка Закарпаття тощо.
Отже, книжку «Це магічне слово «Колос» прочитати – це значно більше про закарпатський спорт і його дійових осіб знати, розширити свій фізкультурницький світогляд тощо. А вже найближчим часом на УСБ «Закарпаття» відбудеться презентація цього унікального та змістовного спортивно-пізнавального видання.

м. Берегово, Закарпатська область

Михайло Папіш,
редактор газети «Берегово»

 

Популярні новини