ГоловнаНовиниОлександр Савицький: “Увійдемо в бій, а далі – подивимося!”

Олександр Савицький: “Увійдемо в бій, а далі – подивимося!”

На цьому тижні до головної мультиспортивної арени України – столичного Палацу спорту – нарешті повернувся хокей! Палкі вболівальники найшвидшої у світі гри, будемо відверті, вже давно зачекалися цієї події. Останніми роками хокей в Україні взагалі переживав буремні часи: зникла зі спортивної мапи нашої держави славетна команда майстрів київського “Сокола” (сподіваємося, це тимчасове явище), на порозі зникнення зі зрозумілих причин опинився флагман першої половини 2010-х “Донбас”, а в минулому сезоні взагалі постало питання руба щодо проведення чемпіонату України: він стартував лише у лютому і тривав лише півтора місяці…

У 2015 році у хокейній царині нарешті відбулися позитивні зміни, і це не в останню чергу пов’язано з наближенням олімпійського циклу. Саме так, у сезоні–2015/2016 хокейні збірні розпочнуть боротьбу за право участі у зимових Іграх у корейському Пхенчхані–2018. Тішить, що серед претендентів є і українська національна збірна, яка  у серпні, отримала нового головного тренера. За ефективну підготовку до крупних міжнародних турнірів (окрім олімпійської кваліфікації, це і чемпіонат світу–2016 у третьому за силою дивізіоні) віднині відповідає відомий у минулому хокеїст, а нині наставник Олександр Савицький.  

Першою “спробою пера” для нового керманича стане етап змагань “Euro Ice Hockey Challenge”, який 6–8 листопада проходитиме у Румунії. Безперечним позитивним моментом, окрім, звичайно, сформованого професійного тренерського штабу та боєздатного колективу виконавців, які викликані на збір, є можливість проводити тренування на льоду київського Палацу спорту. Керівництво цього закладу пішло назустріч усім побажанням нашої хокейної дружини та створило для “синьо-жовтих” усі необхідні умови для тренувань. Протягом кількох днів напередодні виїзду до Румунії наші майстри проводили щодня по одному, а іноді і по два тренування на майданчику Палацу спорту. Судячи з позитивного настрою хлопців, усім вони задоволені.

На одному з останніх занять побували і ми. Користуючись нагодою, задали кілька питань головному тренеру національної збірної України Олександру САВИЦЬКОМУ.

– Олександре Валерійовичу, 6 листопада відбудеться перша гра збірної під вашим керівництвом – у гостях проти команди Румунії. Чи відчуваєте деяке хвилювання?
– Якщо чесно, то так – хвилювання є. Все-таки дебют – це завжди особливий момент для будь-кого, навіть досвідченого спортсмена або тренера. Його треба пережити. Увійдемо в бій, а вже по його ходу подивимось, хто хвилюється більше – ми або суперник.    

– Ваші підопічні почали тренувальний збір у Палаці спорту 2-го числа. Наскільки продуктивним він є, на вашу думку?
– Ми даємо шанс проявити себе всім молодим хлопцям. Жоден із тих, хто викликаний, не буде позбавлений цієї можливості продемонструвати свої найкращі якості. Той запал та самовіддача, з якою хлопці тренуються, нас радує та надихає на подвиги.

– З точки зору технічно-матеріальної бази як ви оцінюєте умови, в яких тренувалась команда в ці дні? Чи всім задоволені?
– Завдяки спільним зусиллям Міністерства молоді та спорту, Федерації хокею України та керівництва Палацу спорту збірна повернулася під дах цієї легендарної арени. Тут творилася історія не лише київського хокею, але й усього українського спорту. І це також заряджає нас на високі результати. Якоїсь нестачі в екіпіруванні, клюшках, проблем із харчуванням або умовами проживання у нас немає. А умови тренувань, повторюся, – просто чудові! Хочу висловити вдячність усім, хто доклав зусиль для того, щоб ми не відчували дискомфорту. Підготовка льодового майданчика в Палаці спорту та інше технічне оснащення – все на високому рівні! 

– Можна здогадатися про те, що ви не проти продовження співпраці і хотіли б тренуватися в Палаці спорту і в подальшому… Попереду нелегкий олімпійський цикл…
– Прекрасно розумію, що не одним хокеєм живе український спорт, і у Палаці спорту, можливо, будуть проводитися матчі та турніри з інших видів спорту. Дай Бог! Ця арена заслуговує на повернення давніх традицій, які беруть початок ще з радянських часів. Але хотілося б побажати, щоб наші керівники не забували і про хокей, адже він завжди був одним із найпопулярніших видів в Україні, а Палац спорту побачив свого часу чимало хокейних баталій найвищого ґатунку. До речі, у середу, 4 листопада, напередодні нашого тренування, довелося спостерігати у Палаці спорту відкриття нового чемпіонату країни серед дітей. Бачив, з яким піднесенням сприймають 9-річні хлопці свої перші кроки у хокеї, які вони роблять в тому числі на такій легендарній арені. Це означає, що у нас є зв’язок хокейних поколінь. І це дає сил та натхнення збірній на подальші перемоги.

Анастасія Волобуєва,
спеціально для сайту АСЖУ

Популярні новини