ГоловнаНовиниЧемпіонат Києва з кожним роком стає все цікавішим!

Чемпіонат Києва з кожним роком стає все цікавішим!

1 листопада пройшов чемпіонат Києва з карате. Цей турнір став оглядом сил не лише спортсменів-каратистів столиці, але також й організаторів розвитку карате в Києві. Окрім того, чемпіонат був важливий як етап відбору учасників чемпіонату України 2015 року, який пройде 21–22 листопада в Іллічівську.

Змагання пройшли в  СШ № 288. Організатором турніру, що пройшов під егідою Київського осередку Української федерації карате (УФК), виступив столичний клуб «Сен-бін». Спортивний зал  цієї школи – один з 18 майданчиків, на яких працює «Сен-бін». Але не лише цей фактор став причиною того, що організацію чемпіонату доручили саме цьому клубові. «Сен-бін» проводив  аналогічний турнір тут же й минулого року, також, декілька попередніх чемпіонатів Києва раніше проходили в рамках турніру «Sen Bin Open». Тобто, в клубі накопичений серйозний досвід організації таких змагань. Крім того, один з керівників клубу – керуючий Дмитро Сіраковський займається виставковим бізнесом та практикує абсолютно професійний підхід до організації великих масових подій.

За словами самого Дмитра, формат проведення чемпіонату визначається, перш за все, фінансовими можливостями. Зрозуміло, хотілось би бачити турнір на великій арені з трибунами, залом для розминки, приміщенням для рекреації, при красивому оформленні та ін. В певній мірі під такі критерії підходив міжнародний турнір «Sen Bin Open 2015», який пройшов 18 жовтня в спорткомплексі КПІ. Проте відсутність спонсорів та невеличкий бюджет обумовили проведення чемпіонату Києва в більш скромних умовах, коли учасники відразу ж після виступу перевдягались та розходились по домах.

Тим не менш, турнір відзначився чіткою організацією, коли всі складові спрацювали по максимуму. Голова Київського міської федерації УФК Максим Бєлєвцов (клуб «Будо») відзначив злагоджену роботу суддів, відсутність якихось проблемних та спірних ситуацій, коректну поведінку глядачів біля трьох татамі, де проходили двобої. Максим, який лише у вересні очолив Київську міську федерацію УФК та проводив у цій якості свій перший чемпіонат Києва, з гордістю повідомив про участь в турнірі шести клубів, в тому числі – вперше нового члена УФК, клуба «Прайд» під керівництвом Аріфа Пашаєва. Зростання кількості клубів та кількості  учасників обумовлює й зростання конкуренції, загального рівня суперників, турнірну інтригу. Особливо це відзначається в змаганнях каратистів дитячого віку. Є масовість, є вибір, є відбір. Кількість переходить в якість.

Показовим став й такий момент, що лави УФК поповнюються функціонерами, тренерами, спортсменами та клубами, які раніше практикували стилеві види карате. Той же клуб «Прайд», та й сам Максим Бєлєвцов, котрий роки своєї активної кар’єри бійця провів виключно у стилевих турнірах, це яскраве свідчення того, що УФК іде  вірним шляхом. А смисл цього шляху в тому, щоб життя українського карате проходило в суворих  рамках системи та загальноприйнятих правил. Щоб працював механізм, який не залежить від персоналій та особистих відношень. Є прописаний порядок, і він визначає, що та як проходить, хто і де бере участь, хто потрапляє на конкретні турніри та до складу національних збірних в різних вікових категоріях.

Максим Бєлєвцов підкреслив, що напередодні чемпіонату було організовано семінар для суддів. Традиційну проблему вітчизняного карате – рівень суддівства – вирішували практичним шляхом. До роботи суддів (головний суддя турніру – Сергій Спасиченко) було набагато менше претензій, ніж зазвичай.

У чемпіонаті Києва взяли участь шість клубів та 250 спортсменів віком від 6 років та до дорослих (від 21 року). Було розіграно 46 комплектів нагород. Кількісне представництво майже пропорційно відбилося на командному заліку, який виглядає наступним чином:

1. «Сен-бін» (85 учасників, 19 золотих, 19 срібних, 13 бронзових медалей).
2. «Сьогун» (57 учасників, 15 золотих, 14 срібних, 22 бронзових медалей).
3. «Чемпіон» (60 учасників, 8 золотих, 3 срібних, 8 бронзових медалей).
4. «Будо» (20 учасників, 2 золотих, 3 срібних, 4 бронзових медалей)
5. «Шкільний спорт» (20 учасників, 2 золотих, 1 срібна, 5 бронзових медалей).
6. «Прайд» (8 учасників, 1 золота, 3 срібних, 4 бронзових медалей).

Як бачимо, представники всіх клубів завоювали нагороди. Ніхто не залишив чемпіонат розчарованим. Так, Максим Бєлєвцов порадів за свою юну вихованку Ксенію Ільїну, котра виграла змагання в ката (дівчата, 12–13 років) и куміте (дівчата, 12–13 років, -45 кг), плюс взяла срібло в куміте серед дівчат 14–15 лет (абсолютна вагова категорія). Аріф Пашаєв розділив радість перемоги зі своїм учнем Артемом Руденьким, який став першим в куміте серед хлопчиків 8 років (-28 кг). Тренера спортклубу «Шкільный спорт» Наталю Мілько порадували золотими нагородами 8-річна Ліза Василинець (куміте, -30 кг) та Дмитро Бевзюк, який у фіналі куміте у чоловіків 18–20 років (до 67 кг) переміг фаворита турніру Глеба Камєнєва («Сьогун»). 

Директор клуба «Сен-бін» Микола Сіраковський залишився задоволений перемогою та пояснив, що виставив на чемпіонат не всіх своїх кращих спортсменів – четверо його вихованців, котрі  готуються до виступу на молодіжному чемпіонаті світу в Індонезії (12–15 листопада), займались на зборах в Новограді-Волинському у головного тренера молодіжної збірної України Петра Корнійчука. Побажаємо чотирьом «сенбінівцям» та їх шести товаришам із інших клубів, які представлятимуть Україну в Джакарті, вдалого виступу.

Ігор Левенштейн,
голова комітету УФК зі ЗМІ та
зв’язків з громадськістю, член АСЖУ

 

Популярні новини