ГоловнаНовиниГарний початок!

Гарний початок!

У Львові на змаганнях по силі удару встановлено рекорд Європи.

23 жовтня у Львові, в нічному клубі «THE GAS STATION» уперше в Україні провели турнір по силі удару. Приємно, що саме з нашого міста започатковується цей новий для країни вид спорту. І наш земляк – львів’янин Роман Гуц – є ініціатором та ідейним натхненником розвитку  його в Україні.

Відкритий чемпіонат Львова зібрав чимало людей, охочих виміряти силу удару. Ну, і звичайно, позмагатися з іншими та довести, хто тут найсильніший. Певно, ще ніколи в одному місці не сходилося стільки дужих  та завзятих хлопців, щоб виявіти з них найкращого бійца.  Картина ще та – скажу я вам! Тут були представники- армреслінгу, боксу, кік-боксингу, рукопашного бою, бойового самбо, пауерліфтингу, бодібілдингу, ушу, тхеквондо, тайського боксу, бойового гопаку, важкої атлетики, карате, фрі-файту, кун-фу, змішаних єдиноборств ММА, панкратіону, боротьби і навіть легкої атлетики та кульової стрільби. Це ж вперше в Украіні чоловікам різних видів спорту надали можливість позмагатися між собою, а глядачам – поспостерігати за цим цікавим дійством. Не лише відомі атлети завітали на турнір – чемпіони та призери області і України, було багато й любителів, які займаються спортом для себе.

Різнилися учасники і віком: були наймолодші 18-річні атлети і ті, кому за п’ятдесят. Та не тільки спортсмени, а й відомі львівські тренери захотіли випробувати себе. Як от Олександр Бодня – майстер спорту міжнародного класу з боксу, п’ятикратний чемпіон України. У свої шістдесят два роки він ще й став найстаршим учасником змагань!

Перший турнір по силі удару приніс і перший сурьезний рекорд, до того ж ймовірно – європейський! Та про все по порядку…
«Ні війні!» – саме під таким гаслом проводились наши змагання. Цей напис прикрашав і силомір, який гамселили спортсмени. Було приємно спостерігати за великою кількістю хоробрих та сильних чоловік, які не просто люблять Україну, а готові і, що найголовніше, здатні боронити її. Адже отримавши удар поза тонну, будь якому ворогу назавжди відіб’ється бажання зазіхати на чужі землі.

Особливим гостем на відкритому чемпіонаті Львова став російський фізик-винахідник Володимир Савєльєв, який сконструював та запатентував цей унікальний винахід – силомір. При ударі по снаряду на електронне табло виводиться сила кожного удару. Особлива унікальність винаходу Володимира Савєльєва у тому, що єдиної стандартизованої системи підрахунку сили удару до цього моменту не існувало. Так само і жодних змагань по силі удару у Європі не проводили. Лише нещодавно у Росії та в інших краінах почали організовувати подібні турніри.

Завітав на змагання і всесвітньовідомий український боксер Андрій Котельник – срібний призер Олімпійських Ігор у Сіднеї, чемпіон світу по версії WBA. Андрієві було цікаво поспостерігати, як проявлять себе представники різних єдиноборств. Він висловив припущення, що більше шансів мають все таки боксери, адже вміють правильно та хльостко бити, та й силомір з вигляду дуже нагадує боксерську грушу.  «Хоча хто його знає, – замислився Андрій, – тут головне не сильно вдарити, а правильно і точно вцілити у силомір. Подивимось. Я особисто випробував ваш силомір – з першої спроби 460 кгс вибив з лівого бокового. Та це без підготовки – просто задля цікавості».

А на цих змаганнях учасники і поза тонну вибили! Та й найсильнішими ставали не одні боксери.

Нагадаємо, що чоловіків з найсильнішим ударом визначали у трьох номінаціях:
– удар рукою класичним стилем (передньою частиною кулака);
– удар рукою вільним стилем (як завгодно – долонею, передпліччям і т.д.);
– удар ногою.

Змагатися можна було, як в одній, так і в усіх трьох номінаціях. Так і зробили найбільш впевнені учасники. І правильно. Хтось по декілька медалей здобув… А були й такі, які в одній номінації опинилися поза призами, зате у другій стали найсильнішими. Що зайвий раз доводить – в ударному спорті можливо все – і результат приносить не просто «сліпа» сила…

Вагові категорії у кожній номінації: до 70 кг, до 90 кг, понад 90 кг. П’ять спроб мали учасники, щоби продемонструвати свій найсильніший удар. Зараховувалась найкраща спроба. Сила удару фіксувалася в кгс – кілограми сили. Цікаво було спостерігати за різною технікою нанесення ударів, учасники експериментували, били правою, лівою, підказували один одному. Важко було сказати, що переважить та допоможе перемогти: маса тіла, швидкість удару, координованість, інерція… Не тільки численним глядачам, а й самим учасникам було цікаво вивести формулу ідеального удару.

Переможці та призери чемпіонату отримали медалі та «ударні» сертифікати на знак своєї суперсили, ще й цінні подарунки від партнерів турніру. Ось хто став його призерами:

Найсильніші в ударі рукою класичним стилем
До 70 кг:
1. Роман Довгополий (22 роки, бокс) – 582 кгс;
2. Роман Радзівон (19 років, бокс) – 500 кгс;
3. Юрій Радзівон (21 рік, бокс) – 496 кгс.

До 90 кг:
1. Богдан Кісільов (20 років, змішані бойові єдиноборства ММА) – 672 кгс;
2. Андрій Марциняк (20 років, КМС з бойового гопака) – 637 кгс;
3. Олег Возний (26 років, КМС, чемпіон області з боксу) – 590 кгс.

Понад 90 кг:
1. Андрій Романюк (26 років, пауерліфтинг) – 692 кгс;
2. Ігор Ковтко (22 роки) – 649 кгс;
3. Віктор Кінарьов (35 років, МС, багаторазовий чемпіон України з важкої атлетики) – 625 кгс.

Далі вправлялися в ударі ногою. Тут вже сповна хизувалися каратисти, представники бойового гопака, тхеквондо та атлети інших видів спорту, у яких б’ють ногами. Удари з місця, з розвороту, в стрибку; прямі, бокові; удари п’ятою, стопою, коліном – усе можна було побачити у той вечір на турнірі. Та не просто ударами хизувалися, а й результати які показували! Все ж найбільше запам’ятався Андрій Романюк, який вже став переможцем в ударі рукою класичним стилем. Андрій пробив ногою по силоміру спокійно і без будь-яких акробатичних прийомів – одна тонна сто сімдесят два кілограми сили (1172 кгс)!

От коли здалося, що силомір просто таки відлетить. Але він витримав, та ще й зафіксував новий рекорд Європи! Адже, якщо правильно запам’ятав винахідник Володимир Савєльєв, кращий результат, який до того показували на офіційних змаганнях в ударі ногою складав біля 1115 кг! Тож добре було би організаторам змагань подбати ще й про офіційне фіксування рекорду!

Найсильніші в ударі ногою:
До 70 кг:
1. Микола Насіров (25 років, КМС, чемпіон України з кікбоксингу)– 652 кгс;
2. Юрій Сливка (21 рік) – 643 кгс;
3. Юрій Радзівон (21 рік, бокс) – 598 кгс.

До 90 кг:
1. Роман Перейма (24 роки, кікбоксинг) – 860 кгс;
2. Андрій Марциняк (20 років, КМС з бойового гопака) – 828 кгс;
3. Орест Бусько (21 рік, бойовий гопак, 4-кратний чемпіон України) – 770 кгс.

Понад 90 кг:
1. Андрій Романюк (26 років, пауерліфтинг) – 1172 кгс;
2. Назарій Хоминяк (28 років, багаторазовий чемпіон України з карате) – 1035 кгс;
3. Юрій Сіроштан (26 років, призер області з рукопашного бою) – 918 кгс.

В ударі рукою вільним стилем також були  показани вражаючі результати, наближені до найкращого результату у Європі – 1083 кгс, який вибив росіянин Дзамболат Цорієв.

Найсильніші в ударі рукою вільним стилем:
До 70 кг:
1. Микола Бурко (24 роки, МС з армрестлінгу, чемпіон України) – 723 кгс;
2. Микола Насіров (25 років, КМС, чемпіон України з кікбоксингу) – 508 кгс;
3. Назар Мельник (18 років, ушу) – 457 кгс.

До 90 кг:
1. Андрій Безега (22 роки, майстер спорту з пауерліфтингу) – 1031 кгс;
2. Олег Якимів (19 років, пауерліфтинг) – 684 кгс;
3. Богдан Кісільов (20 років, змішані бойові єдиноборства ММА) – 656 кгс.

Понад 90 кг:
1. Ігор Ковтко (22 роки) – 922 кгс;
2. Назарій Хоминяк (28 років, багаторазовий чемпіон України з карате) – 731 кгс;
3. Юрій Лозинський (25 років, бодібілдинг) – 660 кгс.

Насамкінець змагань визначили і абсолютного чемпіона в ударах руками класичним та вільним стилем. Саме у цих номінаціях переможці вагових категорій до 90кг та понад 90 кг показали приблизно рівні результати. Тож вирішили визначити кращого.
Переможці зійшлися у дуелях. Одночасно на ринг викликали двох спортсменів, які почергово били по силоміру. Дуелянти мали по три удари, показники яких сумувалися.

Першими у боротьбу вступили найсильніші в ударі кулаком – Богдан Кісільов (вагова категорія – до 90 кг) та Андрій Романюк (понад 90 кг). Після першого удару Богдан із-за травми знявся з участі, тож абсолютним чемпіоном в ударі рукою класичним стилем став Андрій Романюк.

Запекла боротьба за титул абсолютного переможця розгорнулася між чемпіонами у своїх вагах в ударі рукою вільним стилем – Андрієм Безегою та Ігорем Ковтко. Логічно перемогти мав би Андрій, який у категорії до 90 кг показав результат 1031 кгс; Ігор же у вазі понад 90 кг вибив 922 кгс. Проте стабільнішим у трьох ударах виявився саме Ігор, він у сумі назбирав понад дві тонни – 2161 кгс (582+766+813) – і став абсолютним чемпіоном першого львівського  турниру! У Андрія – 2018 кгс (473+664+945 кгс). Абсолютних чемпіонів нагородили чудовими кубками.
Тож реєстр чоловіків з найсильнішим ударом в Україні започатковано.

м. Львів

Наталія Васьо,
спеціально для сайту АСЖУ
 

Популярні новини