ГоловнаНовиниСяйво двох зірок: семінар Луїджі Бузи та Георга Цаноса в Харкові

Сяйво двох зірок: семінар Луїджі Бузи та Георга Цаноса в Харкові

24-25 жовтня в Харкові пройшов семінар за участю відразу двох суперзірок світового карате – Луїджі Бузи (Італія) та Георга Цаноса (Греція).

 Семінар було організовано керівником харківського клубу «Вагр» Рудіком Сагруновим. Зайняття проходили в спорткомплексі «Вірта» за участи більш ніж 120 спортсменів з багатьох міст України – від Житомира та Києва до Дніпропетровська та Запоріжжя.

 Треба з приємністю відзначити, що видатну подію в спортивному житті Харкова було гідним чином презентовано: у відкритті семінару взяв участь заступник Харківького міського голови з питань сім’ї, молоді та спорту Олександр  Попов, в залі комплексу «Вірта» працювали телекамери міських каналів. Увечері репортаж про семінар з інтерв’ю Луїджі Бузи вже транслювався по міському «7 каналові». Саме так і треба проводити такі події – дбаючи не лише про організаційну та суто спортивну складову, а також не забуваючи й про медійний компонент.

Луїджі Буза, дворазовий чемпіон світу та дворазовий чемпіон Європи, багаторазовий призер цих та інших престижних змагань, перший номер світового рейтингу в категорії куміте до 75 кг. Георг Цанос, дворазовий чемпіон Європи, багаторазовий переможець та призер великих турнірів, п’ятий номер світового рейтингу в категорії куміте до 84 кг. Це вже легендарні каратисти, долучитися до їх досвіду – щасливий шанс для вітчизняних спортсменів. На моє запитання, що власне дають такі семінари для їх учасників, досвідчений фахівець, віце-президент Української федерації карате Максим Невмержицький (Київ, клуб «Чемпіон») відповів, що світові майстри наочно дають перш за все молодим каратистам уявлення про те, як можна виконувати ті чи інші дії – на якому рівні швидкостей та технічної досконалості. Такі взірці надихають та мотивують. До речі, на семінарі улюбленим спаринг-партнером Бузи та Цаноса, з яким вони демонстрували різні прийоми, був вихованець Максима Невмержицького, член національної збірної України Віталій Семенцов.

А керівник запорізького клубу «Конкордія» Анатолій Михайленко, який привіз до Харкова 11 своїх вихованців, відзначив, що для юних бійців сама можливість поспілкуватися з суперзірками є величезною подією в житті, враженням, яке залишиться назавжди.

В цьому було легко переконатися після завершення тренувань, коли спортсмени завзято фотографувалися разом із кумирами – робили численні селфі, позували перед батьками та друзями. Майстри Буза та Цанос звично виблискували білозубими посмішками, терпляче позували, розуміючи важливість таких моментів у житті юних каратистів.

Якщо Георг Цанос вже багато разів проводив семінари в Україні, в тому числі – і у Харкові, то Луїджі Буза відвідав Україну вперше. Він зізнався, що вражений високою якістю організації семінару, кількістю учасників, їх завзяттям, прагненням взяти якомога більше знань та навичок. Буза підкреслив, що йому цікавіше працювати з дітлахами 10-12 років аніж з дорослими бійцями, що вже стали заручниками власного досвіду.

А Георг Цанос сказав, що дуже любить Україну та радо приїздить до наших міст на семінари. «Українці та греки багато у чому схожі», – каже чемпіон. На жаль, цікава бесіда надто швидко перейшла спочатку на схожість проблем, які зараз переживають наші країни, а потім й на міжнародні справи, далекі від спорту. Цанос поскаржився, що його рідні Афіни сьогодні потерпають через навалу біженців з Сирії. По вулицям грецької столиці вже стало небезпечно ходити…

Від себе додам, що я з великим задоволенням подарував знаменитим гостям екземпляри першого числа журналу УКФ «Доджо». І якщо Буза перш за все зрадів аж чотирьом своїм зображенням на сторінках журналу (адже він змагається в одній категорії з нашим Стасом Горуною, тому часто потрапляє з ним в кадр), то Цанос зацікавлено проглянув журнал та сказав, що неодмінно створить подібне видання в Греції. Що ж, ми теж щиро раді тому, щоб і певний наш досвід перейняли світові майстри.        

Окрім власне цікавості такої події – одночасного майстер-класу від двох яскравих майстрів, у організатора була й суто практична мета. За словами Рудіка Сагрунова, йшлося про додатковий тренувальний ефект для майбутніх учасників молодіжного чемпіонату світу в Джакарті (Індонезія), що пройде 12-15 листопада. Нагадаємо, що там поміж десяти інших учасників від України змагатимуться два підопічні Сагрунова – Єгор Корягин та Олександр Кічерман. Будемо сподіватися, що уроки Бузи та Цаноса стануть їм в нагоді під час змагань на індонезійському татамі.

Ігор Левенштейн,
голова комітету УКФ по ЗМІ та зв’язкам з громадськістю,
спеціальний кореспондент сайту АСЖУ

 

Популярні новини