ГоловнаНовиниСутичка за межами татамі

Сутичка за межами татамі

В українському олімпійському карате склалася заплутана конфліктна ситуація, яка явно йде не на користь цьому цікавому виду спорту, який у близькій перспективі може увійти до програми Олімпійських ігор.

На наступному тижні в Афінах має відбутися зустріч делегації Української федерації карате (УФК) на чолі з її президентом Сергієм Левчуком з генеральним секретарем Всесвітньої федерації карате (ВКФ) Джорджем Еролімпосом. У ході цієї зустрічі українські функціонери олімпійського карате спробують знайти вихід із ситуації, яка склалася у відносинах різних організацій карате в Україні між собою і зі світовою структурою.

Необхідне уточнення. У світі існує безліч різних стилів, напрямків та шкіл карате. Тільки в Україні сьогодні діють 26 офіційно зареєстрованих федерацій, асоціацій та ліг, які проводять семінари та змагання, беруть участь у різних міжнародних турнірах.

Предметом нашої розмови є спортивне або олімпійське карате, розроблене на базі традиційних стилів фахівцями ВКФ. Саме ця організація, створена в 1990 р., офіційно визнана Міжнародним олімпійським комітетом (МОК). Її заявка на включення карате в олімпійську програму бере участь у конкурсах (щоправда, поки безуспішно). Її світові та регіональні турніри мають найбільшу вагу в спортивному плані.

Членом ВКФ від України з 2001 р. є створена в 2001 р. Українська ліга карате (президент – Олександр Негатуров), що базується в Одесі. Проте з часом від УЛК відокремилась УФК. Між організаціями почався затяжний конфлікт, головний зміст якого полягає в тому, хто з них має право представляти Україну в міжнародних змаганнях під егідою ВКФ.

За словами Сергія Левчука, в УФК сьогодні входять представники 23 з 27 областей України. УФК об’єднала найсильніші клуби країни, найкращих спортсменів та тренерів. Команда УФК блискуче виступила на турнірі Прем’єр-ліга ВКФ у Зальцбурзі (листопад 2011 р.). Однак вихід українських каратистів на татамі в Австрії до останнього моменту був під загрозою, оскільки офіційний член ВКФ від України Олександр Негатуров опротестував участь в турнірі спортсменів УФК. Тільки після телефонного втручання президента НОК України Сергія Бубки команді дозволили взяти участь у змаганнях. Але неможливо підключати Бубку кожен раз, коли на тому чи іншому турнірі виникатиме конфлікт українських інтересів.

Зі свого боку Олександр Негатуров повідомив «i», що не має наміру йти на поступки керівництву УФК і готовий оскаржувати свої права в судах. Поки ж УЛК готує команду для виступу на молодіжному чемпіонаті Європи, який пройде в Баку в лютого 2012 р.

Держкомспорт (який зараз називається державною службою у справах спорту) – владна структура, яка повноважна навести порядок в будь-якому вигляді українського спорту, – поки не хоче втручатися в конфлікт і сподівається, що конкуренти полюбовно розберуться між собою. Але, мабуть, простіше вирубати суперника на татамі, ніж досягти компромісу за його межами.

Ігор Левенштейн
(«Економічні вісті», 25 листопада 2011 р.)

Популярні новини