ГоловнаНовиниЧорний Вімблдон

Чорний Вімблдон

Вімблдон є синонімом  білого кольору. Білий —колір форми, яку тенісисти зобов’язані одягати, коли виходять на траву All England Lawn Tennis Club у південно-західному Лондоні. Однак для Еліни Світоліної Вімблдон вчора став чорним.

Під час матчу, Еліна грала з чорною стрічкою на знак пам’яті жертвам російського ракетного обстрілу головної дитячої лікарні України Охматдит та інших цивільних обʼєктів того ранку.

Українська тенісистка з легкістю обіграла 42-гу сіяну китаянку Ван Сіньюй на корті номер 2. Небо над ігровим майданчиком було зловісно темним і сірим: здавалося дощ – неминучий, але все ж таки матч 1/8 фіналу пройшов без опадів.

Коли Світоліна перемогла з рахунком 6-2, 6-1  усього лиш за 56 хвилин ігрового часу, вона не була радісною. Еліна просто підняла ліву руку догори, у бік  VIP-ложі, де поруч із тренером сидів її чоловік Гаель Монфіс, а потім потиснула руку Ван й  зібрала речі.

Потім українка підійшла до мікрофона, встановленого біля краю корту, й коли ведуча запитали про перемогу, Еліна почала: «Так, це був хороший виступ з мого боку сьогодні, але це дуже важкий день для всього українського народу…» – а тоді вона ледь не розплакалася.

Трибуни другого корту бурхливо оплесками висловили свою підтримку тенісистці та Україні. Батьківщина Світоліної переживала ще один темний день через масований російський ракетний обстріл. «Так, сьогодні було нелегко зосередитися на матчі. З ранку було дуже важко читати новини й просто вийти на корт… Це надзвичайно важко, тому я рада, що змогла зіграти сьогодні і здобути перемогу»

На своїй післяматчевій прес-конференції Еліна розповіла, що її мотивація сьогодні полягала в тому, щоб дати бодай трохи позитиву українцям, які страждали вдома:

«Кожен українець по-своєму привертає увагу до війни, збирає гроші, допомагає всіма можливими способами. Мій шлях лежить через теніс. Я граю, звичайно, на такій неймовірній події, як Вімблдон. Я також маю думати про те, як я можу використати це певним чином для українського народу. Принаймні, з моєю сьогоднішньою перемогою це був маленький вогник, який приніс щасливий момент для українського народу».

Перемога в 1/8 фіналу, на щастя, була дуже впевненою. Ніяких особливих труднощів чи проблем з травмами під час матчу не виникло. Цей виграш означає, що Світоліна вийшла у свій другий чвертьфінал Вімблдону поспіль. Минулого року вона дійшла до півфіналу, перш ніж поступитися майбутній переможниці Вондроушовій. Єдине що не було простим для українки цього дня – психологічне налаштування. Тенісистка також розповіла про це світовим медіа:  

«Мені було дуже важко бути тут і, взагалі, щось робити. Я просто хотіла залишитися у своєму номері, зі своїми емоціями. Знаєте, бувають такі сумні дні коли не хочеш нічого робити. Це був саме такий день для мене. Це важко навіть пояснити, тому що для нас, українців, це все – дуже близько до наших сердець та дуже чутлива теми та емоції, які  ми відчуваємо щодня.

А сьогодні був день, коли стало ще важче, бо ракета влучила у дитячу лікарню. Бачиш кадри і все що там трапилось… Дуже багато дітей загинули… Був дуже важкий день сьогодні…»

У наступному раунді на Еліну Світоліну чекає росіянка з казахстанським паспортом Олена Рибакіна, що є однією з перших сіяних номерів на турнірі та вже перемогла Еліну на цьогорічному «Ролан Гаррос».

Тим часом, «справжні» росіяни, які грають без прапору, мовчать щодо бомбардування дитячих лікарень в Україні від їхніх ракет.

Колишня українська зірка чоловічого тенісу Сергій Стаховський у своєму Instagram запропонував журналістів, які працюють на Вімблдоні, запитати «безпрапорних» тенісистів, таких як Медведєв, що вони думають з цього приводу. Стаховський закликав медіа запитати росіян про ставлення до того, що в Міжнародний день сім’ї їхня країна знищила 2 дитячі лікарні балістичними ракетами. У вівторок Мєдвєдєв гратиме проти Янніка Сіннера, тож сподіваємось, хтось поставить гостре питання російському «нейтральному», оскільки Мєдвєдєв – єдиний «безпрапорний» гравець, який залишився в одиночному розряді.

Андрій Тодос, член АСЖУ та AIPS з Вімблдонського турніру

Популярні новини