ГоловнаНовиниДо Євро-2024 залишається 3 дні

До Євро-2024 залишається 3 дні

14 червня, у п’ятницю, матчем Німеччина-Шотландія на стадіоні «Арена» в Мюнхені стартує чемпіонат Європи з футболу-2024.

Цей красень-стадіон побудували за рекордні 2 з половиною роки за 340 мільйонів євро і офіційно відкрили у травні 2005 року.

Фото Олександра Бутенка, АСЖУ

Швейцарське архітектурне бюро Herzog & de Meuron з Базеля здивувало світ своїми фірмовими рисами – мінімалізмом та використанням експериментальних матеріалів. «Надувний човник», «Надувна подушка», «Шина» чи навіть «НЛО» називають стадіон мешканці Мюнхена.

Фото Олександра Бутенка, АСЖУ

Фасад стадіона складається з майже 3 тисяч фторопластових подушок завтовшки усього в 0,2 мм, які розтягує закачане всередину повітря. Зсередини подушки підсвічують 330 тисяч LED-ламп червоним, синім та білим кольором. В ясну місячну ніч світло від стадіона видно навіть в австрійських Альпах, тобто за добрих 75 кілометрів.

Фото Олександра Бутенка, АСЖУ

Стінки-подушки стадіона ніколи не мили: усю роботу виконує дощ і вітер.

Розмір поля стадіона 68 m x 105 m, на його семи поверхах спостерігатимуть за грою 66 тисяч глядачів.

Фото Олександра Бутенка, АСЖУ

Перед входом до стадіону, за скульптурою зірки футбольного клуба «Баварія» Гердом Мюллером, нещодавно встановили величезну копію м’яча турніру, зображення якого, без перебільшення, розлетиться мільйоними тиражами по всьому світу.

Фото Олександра Бутенка, АСЖУ

Збірна України 17-го червня на цьому стадіоні розпочне свою боротьбу за найважливіший європейський трофей у протистоянні зі збірною Румунії.  Роздягальні, душові і масажні кімнати готові прийняти українську збірну.   

Фото Олександра Бутенка, АСЖУ

46 телевізійних камер буде встановлено навколо ігрового поля і ще одна працюватиме на гвинтокрилі над стадіоном. Понад 1000 фотографів, теле-радіо журналістів і репортерів зі всього світу висвітлюватимуть хід цього матчу.  

Олександр Бутенко, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини