ГоловнаНовиниСвітлини члена АСЖУ Миколи Синельникова опубліковано в The Times

Світлини члена АСЖУ Миколи Синельникова опубліковано в The Times

Світлини українського фотографа, члена АСЖУ та AIPS Миколи Синельникова, присвячені спорту в Україні під час війни, опублікував британський часопис “The Times“.

Зауважили у соцмережах

Побачивши у соцмережах світлини Миколи, які свого часу розмістив на своїй офіційній сторінці й Президент України Володимир Зеленський, до Синельникова написав керівник відділу спортивної фотографії «The Times» Марк Аспланд. Марк веде на веб-сайті видання щотижневу рубрику «Unseen» – «Небачене», в якій розміщує фото з вирішальних змагань. І от шеф-редактор спортивного фото легендарного британського ЗМІ запропонував нашому колезі розмістити свої світлини у рубриці та розповісти, як він проводив зйомку.

Коли до мене звернувся всесвітньо відомий спортивний фотограф та журналіст, амбасадор Canon, шеф-редактор «The Times» Марк Аспланд, я не зміг відмовити, бо така публікація – це велика аудиторія читачів у Великій Британії та за ії межами, – розповідає Микола Синельников, – а рубрика «Unseen» («Небачене») показує та розповідає про незвичайні фотопроекти з усього світу.

Специфіка зйомки

В інтерв’ю для «The Times» український фоторепортер розповів, чим зйомка спортивних змагань у зоні бойових дій відрізняється від зйомок звичайних змагань у спортзалі чи на стадіоні. В першу чергу перевага віддається невеликим універсальним об’єктивам, досить легким, щоби носити їх з собою або мати можливість десь їх залишити:

– Крім того, на початку російського вторгнення військові та поліціянти (і цивільні також) дуже підозріло ставилися до будь-кого з фотоапаратом, постійно створюючи мені перешкоди та не дозволяючи фотографувати. Більшість кадрів я зняв на ширококутний об’єктив 16-35 мм і фіксований об’єктив 50 мм 1,8, які загалом важать менше кілограма. І лише іноді я міг ризикнути і взяти з собою об’єктив 70-200 мм, наприклад, на футбол».

Микола також поділився тим, як йому вдається організовувати фотосесії на зруйнованих російськими терористами об’єктах:

Дивно, але навіть під час війни люди продовжують займатися спортом і грати в улюблені ігри. Це допомагає відволіктися, зняти стрес й залишатися у формі. Тому за 9 місяців зйомок у мене не було проблем із пошуком сюжетів на зруйнованих локаціях. Лише у тих місцях, де руйнування було надто небезпечним, доводилося заздалегідь домовлятися з місцевими спортсменами. У такому разі, я часто зосереджувався на портретах, а не на динамічних знімках».

Усього у публікацію в “The Times” увійшли 20 світлин з різних куточків Украіни, зі спортсменами з різних видів спорту.

Друк таких фото у газеті “The Times” – безпрецедентна подія

Що цікаво, після того, як фото з’явилися на веб-сторінці, ними зацікавилися редактори друкованого видання «The Times», про що захоплено написав Миколі сам Марк:

– Друже мій, такого ще ніколи не траплялося за 8 років існування нашої рубрики – твої світлини опубліковано на шпальтах друкованого видання «The Times» (у газеті)!

Фото Миколи Синельникова два роки поспіль входять до лонг або шорт-листів престижної премії спортивних журналістів AIPS Sport Media Awards: минулого року, за голосуванням журі, він посів підсумкове четверте місце, усього лиш кількома балами поступившись колегам з фінальної трійки.

Потрібно продовжувати показувати світові, за яких умов тренуються українські спортсмени, руйнування спортивних об’єктів. Щоб інтерес не згасав та допомога Україні не припинялася. І це, зокрема, можна зробити й за допомогою виставок фото, акцій, публікацій в пресі тощо, – підсумовує свою розповідь Микола Синельников.

Популярні новини