ГоловнаНовиниВід легкої атлетики та футболу до сучасного п’ятиборства: всі олімпійські ліцензії України,...

Від легкої атлетики та футболу до сучасного п’ятиборства: всі олімпійські ліцензії України, здобуті на цей момент

Наші спортсмени здобули вже 42 путівки на Олімпіаду в Парижі

До Олімпійських Ігор-2024 у Парижі ще досить часу, але запекла боротьба за потрапляння на головні спортивні старти планети давно розпочалася. У деяких видах вже відбулися кваліфікаційні турніри, десь усе найцікавіше ще попереду, а комусь належить змагатися за заповітну ліцензію на континентальних та світових чемпіонатах.

Українські спортсмени так само продовжують виборювати право на участь в Олімпіаді, і багатьом з них це вже вдалося. Пропонуємо поглянути, хто з наших атлетів уже кваліфікувався на Олімпійські ігри та гарантовано представить країну на змаганнях у столиці Франції наступного року.

Легка атлетика

У цьому, насиченому дисциплінами, виді спорту, на який українці покладають великі медальні надії, наші атлети здобули вже вісім ліцензій. Перш за все, варто сказати про трьох наших стрибунок у висоту, які вже виконали олімпійський норматив – чемпіонку світу та претендентку на звання найкращої легкоатлетки року Ярославу Магучіх, а також її подруг у секторі Ірину Геращенко та Юлію Левченко. Разом дівчата здобули максимальне представництво від країни у дисципліні – три ліцензії. Відтак, якщо ще хтось з українських стрибунок (Катерина Табашник, Юлія Чумаченко) виконає олімпійський норматив, необхідно буде проводити відбір трьох найкращих у рамках чемпіонату України.

Олімпійський норматив у потрійному стрибку вже встигла виконати Марина Бех-Романчук, і тепер вона претендуватиме на можливість виступити Олімпіаді-2024 у двох дисциплінах, якщо відбереться на змагання ще й у традиційних для себе стрибках у довжину.

У забігу на 400 метрів з барʼєрами на ігри наступного року кваліфікувалися Вікторія Ткачук та Анна Рижикова. Ще одна легкоатлетична ліцензія України була здобута у спортивній ходьбі – скороходкою Оленою Собчук на дистанції 20 кілометрів.

А єдиним, на цю мить, українським легкоатлетом-чоловіком, що зумів виконати олімпійський норматив, є метальник Молота Михайло Кохан, котрому це досягнення підкорилося на липневих змаганнях у Будапешті.

Плавання

У плаванні Україна встигла здобути вже сім ліцензій, але якщо у легкій атлетиці кожну з них наразі отримували різні люди, то в цьому випадку наших спортсменів у Парижі буде менше, ніж дисциплін, в яких вони змагатимуться. Найбільшим колекціонером ліцензій прогнозовано є Михайло Романчук. У дворазового призера Токіо-2020 їх зараз цілих три: на дистанціях 400, 800 та 1500 метрів вільним стилем. Крім нього, перепустки на Олімпіаду у цьому виді спорту вибороли ще три атлети. Владислав Бухов візьме участь у запливі на 50 метрів фристайлом, Олександр Желтяков попливе   дистанції 100 та 200 метрів на спині, а Денис Кесіль перевірить свої сили у 200-метрівці батерфляєм.

Стрільба

Стрільба також традиційно приносила Україні чимало медалей на Олімпіадах, і на ігри в Парижі нашими влучними спортсменами наразі здобуто пʼять ліцензій. Їх принесли Сергій Куліш, що стрілятиме з гвинтівки з трьох положень з 50 метрів, Павло Коростильов та Олена Костевич, котрі боротимуться за нагороди у стрільбі з пневматичного пістолета з відстані 10 метрів, а також Ірина Маловічко, яка змагатиметься у такому різновиді стендової стрільби як скіт, та Денис Кушніров (стрільба з малокаліберного пістолета на 25 метрів).

Стрибки у воду

У цьому виді спорту наша країна має дві олімпійські ліцензії, і до здобуття обох доклав зусиль Олексій Середа. Спочатку у парі з Кирилом Болюхом спортсмени вибороли право змагатися у синхронних стрибках з 10-метрової вишки, а згодом Олексій отримав можливість стрибнути у Парижі з цієї ж таки 10-метрової вишки самостійно.

Веслування на байдарках і каное

Наші веслувальники зуміли здобути п’ять ліцензій на Олімпіаду-2024 двома екіпажами. Першою це зробила чоловіча байдарка-четвірка на дистанції 500 метрів, котра виграла бронзу цьогорічного чемпіонату світу. Ця ліцензія дає українцям право виставити байдарку-двійку на 1000 метрів. У  той же час наша жіноча каное-двійка у складі Людмили Лузан та Валерії Терети, кваліфікувавшись  на Ігри у Парижі на 500 метрів, отримала право для кожної з дуету виступити й в одиночці 200 метрів.

Фото – НОК України

Художня гімнастика

Ще один вид спорту, де ми вже маємо дві олімпійські ліцензії – художня гімнастика, і обидві були отримані у багатоборстві: Вікторія Онопрієнко принесла Україні першу неіменну перепустку в особистих змаганнях, а трохи згодом наші грації вибороли право на участь у груповому багатоборстві, потрапивши до топ-5 на чемпіонаті світу 2023.

Спортивна гімнастика

Спортивні гімнасти та гімнастки вирішили не відставати від представниць художньої та також завоювали дві ліцензії на ігри у Парижі. Першу з них принесла 15-річна Анна Лащевська, що змагатиметься в індивідуальному багатоборстві, а згодом до неї приєдналися й чоловіки, що здобули командну перепустку завдяки вдалому результату у кваліфікації ЧС-2023. Відзначимо, що командна ліцензія дозволяє заявити на Олімпіаду пʼятьох гімнастів, котрі зможуть виступати на розгляд тренерського штабу на всіх снарядах.

Шосейний велоспорт

Дві ліцензії Україна матиме й у велоспорті. За результатами оновлених у середині жовтня світових рейтингів, згідно з якими й розподілялися перепустки на Олімпіаду, наші спортсмени вибороли по одній путівці у чоловічому та жіночому шосейному велоспорті, однак про те, хто представить країну на змаганнях у Парижі, поки не відомо, оскільки ліцензії є неіменними.

Веслувальний слалом

У цьому виді спорту чемпіонка Європейських Ігор Вікторія Ус продовжує успішно відстоювати інтереси України. Для того, щоб здобути право змагатися у жіночих каное-одиночках, їй потрібно було потрапити у топ-12 ЧС-2023 в Лондоні, однак при цьому один олімпійський комітет міг претендувати лише на одну путівку. Вікторія фінішувала 13-ю, однак через те, що у дванадцятку найкращих потрапили дві британки, ліцензія дісталася і їй. Таким чином,  Вікторія виборола ліцензії для виступу одразу у трьох видах програми веслувального слалому –  байдарці, каное та каяк-кросі, дн вона й тріумфувала цьогоріч на Іграх у Кракові.

Боротьба

Українські борці здобули наразі дві ліцензії – по одній від чоловічої та жіночої команди. Першу олімпійську ліцензію з боротьби здобув чемпіон Токіо-2020 Жан Беленюк. Це стало можливим завдяки тому, що спортсмен, пройшовши складний шлях втішних сутичок після поразки у другому колі, все ж завоював бронзу ЧС-2023, хоча для виходу на Олімпіаду було б достатньо і потрапляння в топ-5. Єдину наразі ліцензію у жіночій боротьбі здобула бронзова призерка попередньої Олімпіади Ірина Коляденко, котра виборола «бронзу» на чемпіонаті світу. Інші борці та борчині намагатимуться здобути путівки до Парижа на  ліцензійних  турнірах.  

Фото UWW

Бокс

Право представити Україну на Олімпійських іграх у боксі отримав срібний призер Токіо Олександр Хижняк. Для цього 27-річному полтавцю необхідно було потрапити у півфінал цьогорічних Європейських ігор та, відповідно, гарантувати собі медаль. Проте Олександр цей план навіть перевиконав, здобувши золоту нагороду.

Сучасне пʼятиборство

У сучасному пʼятиборстві за нагороди ОІ змагатиметься українець Олександр Товкай, який також здобув це право на Європейських іграх-2023 у Польщі. Зазначимо, що сучасне пʼятиборство – вид спорту, що складається з чотирьох дисциплін: фехтування на шпазі, плавання вільним стилем, кінного конкуру та лазер-рану, що поєднує елементи бігу та стрільби.

Фехтування

Українська ліцензія у фехтуванні вийшла доволі скандальною, але це точно не наші проблеми. Через вибрики представників країни-терористки нашу легенду Ольгу Харлан дискваліфікували з чемпіонату світу-2023, позбавивши можливості здобути путівку до Парижа власними силами. Але згодом, усвідомивши абсурдність цієї ситуації, у МОК вирішили кваліфікувати спортсменку на ігри автоматично.

Футбол

Про цю, першу в історії нашої країни олімпійську ліцензію у футболі, мабуть, вже чули всі, але давайте з приємністю повторимо ще раз. Завдяки тому, що молодіжна збірна України (U-21) під керівництвом Руслана Ротаня дійшла до півфіналу Євро-2023, вона отримала право вирушити у наступному році до столиці Франції та позмагатися за нагороди в компанії найкращих команд світу.

Фото – УАФ

Загалом повний перелік із 42  олімпійських ліцензій, здобутих українськими спортсменами на цю мить, виглядає так:

легка атлетика – 8

плавання – 7

стрільба – 5

стрибки у воду – 2

веслування на байдарках і каное – 5

веслувальний слалом – 3

боротьба – 2

художня гімнастика – 2

спортивна гімнастика – 2

шосейний велоспорт – 2

бокс – 1

сучасне п’ятиборство – 1

фехтування – 1

футбол – 1

Михайло Цирук, спеціально для АСЖУ

Популярні новини