ГоловнаНовини"Золоті ворота" визначили переможця

"Золоті ворота" визначили переможця

5 вересня у двох залах Національного університету з фізичного виховання і спорту України пройшов 13 міжнародний турнір зі шпаги «Золоті ворота», який ось уже кілька останніх років є етапом Кубку світу серед юніорів (дівчат до 20 років).

«Золоті ворота» – давно і заслужено користуються великою повагою у фехтувальному світі. Його незмінними організаторами (з 1997 року) виступає відома далеко за межами країни компанія «Автологістика» (голова Правління – Павло Гайдай) і Федерація фехтування України (президент – Сергій Міщенко). Отримавши престижний статус Кубку світу і солідний призовий фонд від «Автологістики», «Золоті ворота» збирають сьогодні на своїх доріжках багатьох найсильніших юніорок-шпажисток планети. Саме київський етап Кубку світу дає дівчатам старт у новий фехтувальний сезон, ось чому приїхати до столиці України прагнуть найкращі з кращих.

У нинішньому турнірі взяли участь спортсменки з 11 країн. За традицією дуже сильними складами виступили Росія, Італія, Угорщина, Швеція. Всіх найкращих молодих шпажисток виставила, певна річ, й Україна. Більше того, як країна – організатор турніру, вона отримала розширену квоту на участь у цих змаганнях. І чудово скористалася цим.

Про високий спортивний рівень змагань свідчить і те, що за перемогу на етапі Кубку світу вийшли посперечатися 8 з 10 дівчат, які мають найкращий світовий юніорський рейтинг на чолі з першим номером львів’янкою Анфісою Почкаловою, переможницею турніру «Золоті ворота» минулого року…

У доброму стані і гарному настрої почала чемпіонка і нинішній етап Кубку світу. А разом з нею вийшли на доріжки ще 70 юних фехтувальниць, чиї серйозні наміри пов’язані з майбутньою Олімпіадою в Лондоні у 2012 році. Вже перші бої показали, що ніхто і ніщо не зможе зупинити Анфісу на шляху до ще однієї перемоги в улюбленому змаганні. Проте сталося все не так, як гадалося: сліпий жереб за попадання в 1/16 фіналу звів на доріжці двох учениць-землячок заслуженого тренера України Андрія Орліковського Анфісу Почкалову і зовсім юну, але дуже талановиту Ксенію Пантелеєву. Бій вийшов гарячий, напружений, нервовий, багато в чому непередбачуваний (у першій його частині 15-річна дівчинка довго випереджала чемпіонку в рахунку на 4 уколи – 4:0, 5:1, 6:2, 4:8), і завершився він поразкою лідера світового юніорського рейтингу – 14:15.

Чому в розпачі і з сумом на обличчі залишала доріжку Почкалова мені було зрозуміло. Але чому в такому ж стані перебувала дівчина, яка створила найголовнішу сенсацію турніру? Спочатку мені це здалося дивним. І лише поспілкувавшись з обома спортсменками, зрозумів причину цього неординарного явища.

– Анфіса, моя найліпша подруга, – ледь не плачучи каже Ксенія. – І я відчуваю, як вона зараз важко переживає цю невдачу. Ми вже багато років разом тренуємося в одного чудового тренера. Шкода, що ми зустрілися на настільки ранній стадії змагань, і хтось з нас повинен був зійти. Мені сьогодні поталанило більше.

15-річна Ксенія Пантелеєва після успіху в 1/16 фіналу дуже впевнено провела ще два поєдинки з фінкою Катариною Кок – 15:9 і італійкою Мартіною Маньято – 15:10. І поступилася лише в півфіналі значно більш іменитій і досвідченій спортсменці з Аппенін Розеллі Фіамінго – 8:15. У такому юному віці стати бронзовою призеркою етапу Кубку світу далеко не кожному вдається. Браво, Ксеніє, твої головні перемоги ще попереду!

З найкращого боку показала себе на київському етапі Кубку світу «Золоті ворота» вся команда Італії. І, безумовно, її прима Розелла Фіамінго. Рік тому, поступившись у півфіналі у рівному бою Анфісі Почкаловій (14:15) вона зайняла третє місце на турнірі. Цього року її перевага над суперницями була очевидною. Перемігши в фіналі росіянку Валентину Лушину – 15:8, Фіамінго стала переможницею цьогорічних змагань. З чим ми її і вітаємо! «Цей чудовий день у Києві пам’ятатиму завжди», – поділилася своїми враженнями с журналістами щаслива чемпіонка.

Ще одним лауреатом турніру стала угорка Андрієнн Балох. 14-річній спортсменці був вручений приз Асоціації спортивних журналістів України – «Олімпійська надія», як наймолодшій учасниці етапу Кубку світу з юніорської шпаги «Золоті ворота».

Хочу відзначити, що цьогорічний турнір був надзвичайно гарно організований. Він викликав жваве зацікавлення у спеціалістів і глядачів. Серед останніх я і побачив заступника міністра Мінсімьїмолодьспорту Мирослава Дутчака.

– І як вам «Золоті ворота», Мирославу Васильовичу?

– Мені тут все сподобалося. Вважаю, що це є дуже доброю практикою, коли в Україні проводяться такі авторитетні міжнародні змагання, зокрема етап Кубку світу з фехтування. Щойно завершився поєдинок, де 15-річна львів’янка Ксенія Пантелеєва посіла третє місце і завоювала бронзову нагороду. Це свідчить, що українська жіноча шпага відроджується. І ми думаємо, що спортсменки, які спеціалізуються у шпазі наздоженуть наших шаблісток і гідно репрезентують Україну на майбутніх Олімпійських іграх в Лондоні. Нам би дуже хотілося, щоб українські шпажистки повторили, без перебільшення, спортивний подвиг дівчат-шаблісток на Олімпіаді в Пекіні.

На прохання кореспондента «Олімпійської арени» підсумки турніру коментує Франтішек Янда (Чехія), президент Європейської конфедерації фехтування: “На “Золоті ворота”, тільки-но вони стали етапом Кубку світу серед юніорів, я приїжджаю регулярно. Це мої четверті змагання в столиці України. І з кожним роком вони стають все кращими і більш представницькими – за організацією, проведенням і звичайно ж за складом учасниць і кількості країн, що приїжджають. Тут видна чимала заслуга вашої національної Федерації фехтування і головного спонсора змагань – компанії “Автологістика”. Нинішній турнір за своїм рівнем, а я бував на всіх етапах як дорослого, так і юніорського Кубку світу, входить до трійки найкращих. Україна по праву може пишатися цим! Сьогодні фехтувальних змагань на планеті проводиться чимало. І це втомлює спортсменів. Є серед них і такі, що не відповідають сучасним умовам. Керівництво Міжнародної федерації фехтування планує значне скорочення етапів Кубку світу. Проте це не стосується «Золотих воріт». Київський турнір обов’язково залишиться у міжнародному календарі. Бо є чудовим прикладом того, як треба організовувати і проводити фехтувальні змагання. Дякую всім, хто гарно пропрацював над створенням цього свята!”

Фотогалерея з турніру “Золоті ворота”-2009

Володимир Лебедко,

Михайло Волобуєв,
президент Асоціації спортивних журналістів України,
член НОК України
Фото Андрія Клименка
 

попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини