ГоловнаНовиниОльгу Харлан дискваліфікували за позицію проти країни-агресора

Ольгу Харлан дискваліфікували за позицію проти країни-агресора

Лідерку збірної України Ольгу Харлан дискваліфікували на чемпіонаті світу з фехтування після того, як вона не привітала суперницю, нейтральну фехтувальницю з Росії, Анну Смірнову, після завершення бою.

Президент федерації фехтування Михайло Ілляшев розповів, що Україна подала апеляцію на рішення FIE. І розраховує, що у разі успішного вердикту Харлан повернеться до змагань – щоправда, не в індивідуальному, а командному турнірі з шаблі, що розпочнеться у суботу, 29 липня. Наразі ж через дискваліфікацію українській фехтувальниці заборонено змагатися взагалі упродовж наступних 60 днів на турнірах під егідою FIE.

Виключення Харлан зі списку учасниць чемпіонату світу відбулося не одразу, спершу її допустили до участі у наступному раунді змагань. Проте вже на бій проти представниці Болгарії Йоани Ілієвої вона не вийшла.

Як відбулася дискваліфікація Ольги Харлан: хронологія подій

  • Ольга Харлан виходить на бій проти росіянки Смірнової. За день до цього міністерство молоді та спорту України змінило текст наказу щодо бойкоту турнірів, де виступають спортсмени з Росії та Білорусі – змагатися можна, якщо ці атлети не представляють свої країни.
  • Харлан здобула перемогу над Смірновою з різницею у вісім уколів – 15:7.
  • Після завершення бою Харлан та Смірнова мали привітати одна одну – згідно пункту регламенту 4.6. Відмова від цього карається чорною карткою, тобто дискваліфікацією на 60 днів.
  • Смірнова намагалася підійти до Харлан, щоб потиснути руку, українка ж висунула вперед шаблю, запропонувавши “стукнутися” зброєю. І відмовилася від рукостискання.
  • Після відмови Смірнової від пропозиції Харлан українка залишила межі доріжки. Росіянка залишилася.
  • Смірнова перебувала на доріжці упродовж 52 хвилин, очікуючи на вердикт від FIE.
  • Після спілкування з представником FIE Смірнова залишила межі доріжки. На ній розпочалася новий бій, а у лайві табло було вказано, що до наступного раунду пройшла саме Харлан.
  • В ефірі телемарафону Михайло Ілляшев розповів, що суддя бою Харлан проти Смірнової не давав українці чорну картку. Рішення щодо її дискваліфікації з’явилося вже після того, як вона отримала наступну суперницю.

“Ми повністю підтримуємо Ольгу Харлан у цій ситуації. Я зараз знаходжусь на чемпіонаті світу, ми готуємо протест, будемо оскаржувати це рішення. Адже суддя, який безпосередньо працював на цьому поєдинку, не давав чорну картку, не дискваліфіковував її. Це вже потім почались «підкилимні ігри». Ця дискваліфікація з’явилась уже після того, як визначилась наступна суперниця [Ольги Харлан], навіть був призначений суддя на наступний бій”.

Харлан не вийшла на бій проти Ілієвої. Джерело Суспільне Спорт в Мілані розповіло, що українську фехтувальницю саме зняли з турніру. А згодом на офіційному сайті турніру з’явилася позначка “виключення” Харлан зі списку учасниць.

Що очікує далі на Харлан?

Апеляцією федерація фехтування України намагається анулювати дискваліфікацію Харлан на командний турнір. Крім боротьби за медалі, на чемпіонаті світу розігруються рейтингові бали для відбору на Олімпіаду-2024 у фехтуванні.

“Ми сподіваємось, що розгляд апеляції завершиться днями. Але вже мова про те, аби її повернули на ці змагання, не може йти. У цьому випадку ми будемо намагатись досягнути того, щоб скасували цю чорну картку, дискваліфікацію, яка потягне за собою неможливість її виступу в командних змаганнях, які будуть за кілька днів у Мілані. А нам важливо, аби наша команда виступала. Так званих «нейтральних» спортсменів у командних змаганнях усе одно не буде

Це дуже велика проблема, бо чемпіонат світу дає дуже багато залікових балів для того, аби кваліфікуватись на Олімпіаду. Це не виключає шанси, але це робить це завдання дуже складно здійсненним. Але на Олімпіаду також можна кваліфікуватись через командні змагання, тому для нас дуже важливо, аби дискваліфікація була скасована до того моменту, як відбудеться командний турнір. Адже Ольга – дуже сильна спортсменка, навряд без неї наша збірна зможе пройти далеко та набрати багато балів на цих змаганнях”, – додав президент федерації фехтування України.

За матеріалами “Суспільне-спорт”

Популярні новини