ГоловнаНовиниВадим Гутцайт: "Наша боротьба продовжується!"

Вадим Гутцайт: “Наша боротьба продовжується!”

Українські атлети продовжать бойкотувати змагання, на яких заявлені представники країни-терориста та її поплічниці – заявив міністр молоді та спорту та президент НОК України Вадим Гутцайт під час спілкування з мас-медіа, що відбулося після нагородження найкращих атлетів місяця в офісі НОК України.

Очільник українського спорту зауважив, що питання бойкоту – болюче, але  наразі якихось варіантів зміни підходу не розглядається:

“Росіяни вже працюють проти нас, бо вони знають, що ми ухвалили спільне з федераціями рішення про бойкот. Вони відправляють на змагання найслабших спортсменів: лише, аби ми не брали участь. Це болюче питання, але ми стоїмо на своєму: якщо ми будемо брати  участь в змаганнях, де є росіяни і білоруси, ми будемо визнавати, що вони можуть бути в спортивному світі поруч з нормальними людьми. А їм не місце”, – сказав Вадим Гутцайт.

Журналісти запитали чи можливі зміни умов бойкоту для того, аби українські атлети могли виступати у змаганнях як, скажімо, у фехтуванні, де росіяни можуть і не дістатися очного поєдинку з першими номерами рейтингу, як скажімо з Ольгою Харлан. Президент НОК зауважив, що є державне рішення з цього приводу і воно – визначальне.

“Російські фехтувальники, взагалі, можуть і не дійти до зустрічі з Ольгою Харлан, бо вона зараз у Топ-16  рейтингу і  не розпочинає турнір з першого дня, а вони можуть і не пройти перший відбірний день змагань. Але є державне рішення, що ми все одно не беремо участь у цих змаганнях. Насьогодні  така опція [щодо перегляду бойкоту] не розглядається”.

Міністр молоді й спорту  наголосив, що рішення було прийнято керівниками усіх національних спортивних федерацій:

“Складно зараз, але є таке рішення – ми його ухвалили, рухаємося по ньому. У всіх на серці тяжко, ви ж розумієте. Але тут, в офісі НОК, була зустріч з усіма президентами федерацій, які висловили свою думку. Це було рішення спільне. Я не можу відповідати за усі федерації, і не впливаю на жодну федерацію, і на федерацію фехтування уже теж”, – доповнив Вадим Гутцайт.

Журналісти запитали  як вимірюється ефективність рішення про бойкот.

“Складно сказати, які є заміри [ефективності рішення]. Є замір один – у нас повномасштабна війна, щодня гинуть наші найкращі – у нас є спільне рішення, що ми так йдемо”, – підсумував Вадим Гутцайт.

Відповідаючи на запитання АСЖУ щодо подальшої стратегії боротьби з присутністю росіян та білорусів на міжнародних змаганнях та відстоювання інтересів українців у  світовому спорті, міністр та президент змалював ситуацію у різних міжнародних федераціях та висловив сподівання на те, що наші атлети здобудуть багато олімпійських ліцензій:

На сьогодні 21 міжнародна федерація все ще не допускає  росіян та білорусів до міжнародних змагань. Є такі федерації, що допустили їх, але як, скажімо, у веслуванні на байдарках і каное, вони цього  року не будуть брати участь у чемпіонаті світу і у них практично немає шансів відібратися на Олімпійські ігри. У той же час, ми реально будемо боротися за отримання ліцензій. У важкій атлетиці потрібно підписати декларацію проти війни: росіяни її не підписують, а білоруси готові на все. Уже відомо, що росіян у важкій атлетиці на Олімпіаді не буде. Щодо академічного веслування, то от зараз на юніорському чемпіонаті світу потрібно було підписати декларацію проти війни – росіяни не підписали й не братимуть участі у змаганні. Ми ж стежимо за їхніми діями: вони  провели виконком свого НОКу і прийняли рішення, що не будуть підписувати жодні декларації.

Наша боротьба продовжується:  я все ж таки вірю,  що вони не будуть представлені  у багатьох видах спорту або, якщо їх десь і допустять, вони все одно не зможуть виступити, бо вони хочуть виступати під своїй прапором та у своїй формі, але їм не тут (у спорті) не місце.  Ми сподіваємося, що наші атлети все більше виступатимуть у міжнародних змаганнях ,   здобуватимуть ліцензії, яких у нас буде багато, а вони, взагалі,  їх не отримають”.

Олександр Гливинський

Популярні новини