ГоловнаНовини"Ротань-бол" у дії: від "Олімпіка" до Олімпіади 

“Ротань-бол” у дії: від “Олімпіка” до Олімпіади 

Перемігши у чвертьфіналі молодіжного Євро Францію 3:1, збірна України U-21 вийшла до півфіналу та вперше в історії українського футболу здобула путівку на Олімпіаду! Андрій Тодос аналізує причини успіху команди під керівництвом Руслана Ротаня.

Повне коло Ротаня

Коли Артем Бондаренко забив свій «пізній» гол у ворота Шевальє за 4 хвилини до фінального свистка, лаву молодіжної збірної України охопила ейфорія. Усі гравці та деякі співробітники кинулися обіймати свого капітана під час святкування голу, поки інші залишалися поряд із боковою лінією. Серед тих, які залишилися, був сяючий Руслан Ротань.

Його досить коротка (поки що) тренерська кар’єра на той момент пройшла повне коло. Післяігрову кар’єру він розпочав асистентом донецького «Олімпіка», а тепер вперше в історії країни вивів молодіжну команду на Олімпійські ігри! Коли цей початковий викид адреналіну спав, Ротань  повернувся на своє місце на останні хвилини гри, спостерігаючи за тим, щоб його хлопці точно здобули «несподівану» перемогу над одним із фаворитів турніру. Коли пролунав фінальний свисток, піднесення повернулося! Шалені емоції та екстаз. Півфінал та Олімпіада манили!

Фото Павла Кубанова, УАФ

Груповий етап

Я  стежу за командою Ротаня в Румунії з першої гри проти Хорватії, яку обіграли впевнено, з рахунком 2:0. Зіркою тієї гри був Олексій Кащук. Гол і результативна передача дали позитивний початок турніру.

За цим прийшла складна гра проти спів-господарів турніру Румунії. Україна виграла завдяки автоголу та вагомим замінам під час гри. Цього разу Брагару прорвався з лівого флангу, віддавши пас на Ваната. І хоч м’яч залетів у ворота після рикошету, не це мало значення: енергія та тиск українців наприкінці гри змусили Румунію забити у власні ворота. Перемігши з рахунком 1:0, молодіжна команда забезпечила собі місце в плей-оф  за тур до завершення групового етапу.

В останній грі групового етапу Ротань та його іспанський візаві зробили значні зміни у стартових одинадцятках. Оскільки обидва склади були відчутно ослабленими, це створило захоплюючу нічну гру. Зрештою, Україна була кращою командою в цьому матчі, але піддалася кільком індивідуальним помилкам у обороні. Саме через ці помилки ми посіли на 2 місце в групі після нічиєї з Іспанією (2:2).

Відвідуваність турніру

Молодіжне Євро приймають Румунія та Грузія. Сусідня до України  і, зокрема, столиця країни – Бухарест, залишаються дуже знайомими для українських уболівальників, журналістів та УАФ. Головна команда України провела тут 2 матчі групового етапу Євро-2021. U-21 навіть живуть у тому ж готелі, де 2 роки тому жила команда Шевченка. На жаль, зовнішні проблеми призвели до того, що відвідування українських уболівальників знову було вимушено обмеженим: 2021-го була пандемія, цього року це пов’язано з вторгненням росії в Україну.

Загалом відвідуваність турніру, окрім ігор за участю двох співгосподарів, сама по собі була досить поганою. Наприклад, близько 14 500 відвідали матч Румунія – Україна на стадіоні «Стяуа»  місткістю 30 000 місць. Тим часом, на 3 інші матчі України проти Хорватії, Іспанії та Франції в середньому відвідувало по 3 300 осіб.

Просування цього турніру в Румунії було відносно мінімальним. Лише в приймаючих містах та в аеропорту Бухареста можна було помітити кілька банерів чи плакатів, але не більше. Тим часом, у Грузії змагання сприйняли набагато сильніше! Понад 43 000 фанів відвідали кожну з чотирьох ігор Грузії на турнірі. Однак на матчах інших збірних – така ж проблема: в середньому близько 1 000 глядачів. Відверто  кажучи, це не дивно. Пересічний уболівальник не дуже уважно стежить за футболом U-21, але, можливо, з кращим маркетингом у кожному місті ситуація була б інакшою.

Подорож до Клуж-Напоки

Провівши понад 10 днів у Бухаресті (вдруге в моєму житті після Євро 2021), я здійснив потрібну та приємну поїздка до Клуж-Напоки. До Трансільванії дорога тривала понад 9 годин нічним поїздом. Саме місто викликає більшу симпатію, ніж Бухарест. «Комуністичний» вплив на архітектуру тут дуже мінімальний. У підсумку це друге за величиною місто в Румунії дуже нагадує Ужгород упереміш з Чернівцями та Одесою.

Стадіон, на якому відбувся  матч з Францією, розташований у мальовничому парку неподалік  центру міста. Минулими вихідними там проходив джазовий фестиваль. Розташування та дизайн стадіону «Клуж-Арена» нагадав нещодавню поїздку до Скоп’є на матч головної збірної з Північною Македонією. Дуже схожий стадіон. Проте все інше у Клужі було набагато новим і свіжішим.

Фактор Судакова

Слід відзначити колосальні зусилля української «молодіжки»,  оскільки гравці команди зберігали спокій, незважаючи на відставання в рахунку на початку гри. Синьо-жовті дуже швидко перевернули перевагу на свою  користь!

Перший, хто відзначився у чвертьфіналі – незламний Судаков! Георгій отримав від УЕФА титулу «Гравця матчу».  Він також є найкращим бомбардиром України та цьому турнірі.

Фото Павла Кубанова, УАФ

Судаков зберіг холоднокровність, аби реалізувати пенальті та зрівняти рахунок, а потім,  отримавши чудову вивірену передачу від Мудрика. М’яко прийняв м’яч, обвів голкіпера та завершив ударом у порожні ворота! Просто маестро! Асист Мудрика був схожий на пас, яким він вивів на переможний гол Циганкова проти Північної Македонії минулого місяця.

У другому таймі Судаков забезпечив збереження темпу на користь України та продовжив робити свій внесок, віддаючи ефективні передачі та контролюючи гру. Не забувайте, який довгий сезон він і більшість його співвітчизників провели у своїх клубах. Для гравців УПЛ це був найвиснажливіший сезон за всю історію – через війну та надмірні поїздки за кордон.

Судаков, здається, поки не в настрої відпочивати. Навіть правила ФІФА не можуть його зупинити. Минулого тижня Руслан Ротань уточнив, що і Судакову, і Трубіну дозволили зіграти менше, ніж через 48 годин після того, як вони захищали інтереси України проти Мальти, у першому матчі U-21 на Євро проти Хорватії. Він пояснив, що після листа до ФІФА організація попросила УАФ зв’язатися з клубами гравців, що, власне, й було зроблено. “Шахтар” дав дозвіл і обидва зіграли. Однак це не завадило Федерації футболу Румунії подати скаргу до ФІФА. Однак очікується, що вони далеко не зайдуть з ним.

Фото Павла Кубанова, УАФ

Феєричний дебют Мудрика на Євро

У матчі з Францією вперше на турнірі на поле вийшов Михайло Мудрик, який пропустив весь груповий етап через травму литки. Усього через три дні після повернення до загальної групи Ротань довірив місце у стартовому складі своїй 100-мільйоній зірці. Гравець «Челсі»  не розчарував. Його перший тайм надихав! Хімія старої школі «Шахтаря» між ним і Судаковим чудово спалахнула й довела, що такий зв’язок ніколи не зникає. Мудрик заробив пенальті для першого гола Судакова після солідного дриблінгу, а потім чудово налаштував півзахисника на другий м’яч.

Вболівальники «Челсі» та Прем’єр-ліги будуть у захваті від того, що Мудрик може принести до АПЛ, якщо проведе відповідний передсезон! Сподіваємось, його повернення до належної форму йде повним ходом!

Вже зараз виникає питання: «Чи скоро до Мудрика приєднається Судаков?» Мудрик підвищив ставку за свого найкращого друга в післяматчевих коментарях медіа: «Я усе для свого друга роблю, нехай тільки забиває. Я продаю його». А потім додав: «Судаков у «Челсі»? Було б класно».

Фото Павла Кубанова, УАФ

Бондаренко, Назаренко та інші

В іншому місці варто згадати капітана Артема Бондаренка, який забив третій гол України у чвертьфіналі у стилі Ліонеля Мессі у своєму черговому  успішному матчі у півзахисті.

Назаренко впав в око також, хоч і вийшов на заміну не надовго. Вінгер «Дніпра-1» точно робить собі ім’я на цьому турнірі, незважаючи на те, що не є гравцем старту. Мабуть, він другий найшвидший гравець у складі після Мудрика. Скаути, які приїхали дивитися гравців Франції, точно вийшли зі стадіону із записаними до нотатника новими іменами з іншої команди.  

Фото Павла Кубанова, УАФ

«Ротань-бол» дає результат

План на гру Ротань виконав на «відмінно». Він сильно оголив слабкі сторони французів та їхні прогалини у грі в обороні. Варто зазначити, що Франція взагалі не показала своєї гри. Незважаючи на гол на початку гри, «Лє Бльо», насправді, ніколи не домінували у матчі. Я був здивований тим, наскільки слабку інтенсивність показали французи й що, порівняно з Україною,  їхня втома була очевидною під кінець гри. Хоча це дивно, адже саме Україна долала весь шлях із Бухареста в Клуж, а французи перебувають тут уже два тижні.

Слід віддати належне системі VAR, що дебютувала на тому турнірі саме під час плей-оф.  VAR зіграв свою важливу роль, коли Франція зрівняла рахунок (2-2), однак гол був правильно незарахований через офсайд.

Єдність і віра у самого себе та один в одного у цій команді  настільки очевидна, що наштовхує мене на думку, що я ще ніколи раніше не бачив такого в інших українських збірних. Інші колеги так не вважають, деякі  кажуть, що це той самий голод й бажання, які були у команді U-20 Олександра Петракова, що виграла чемпіонат світу 2019 року. Як відомо, кілька гравців з того складу також залучені до цієї команди!

Збірна Ротаня і, так званий, стиль футболу «Ротань-бол» у фінальному турнірі виглядають зовсім інакше, ніж у відбірній кампанії. Гравці поводять себе на полі дуже впевнено, виконуючи завдання тренера та дотримуючись його  принципів. Поки що на турнірі в українців не було ніякої паніки!

Фото Павла Кубанова, УАФ

Розмірене нарощування гри та гра через воротаря є важливими факторами формування гри команди на цьому Євро. Схоже, у такий спосіб тренер добре впорався з адаптацією до викликів. У грі з Францією починати атаки через пас від воротаря було розкішшю. Проте, у підсумку, головне завдання було виконано впевнено – вихід до півфіналу!

Тепер манить повернення до аж надто знайомого Бухареста. Стадіон «Стяуа» чекає повторної гри групового етапу проти Іспанії в середу.  Цього разу обидві команди гратимуть оптимальними складами! Це гра, яка буде до вподоби Ротаню та його хлопцям!

Україно, вперед!

Андрій Тодос, член АСЖУ, Клуж-Напока, Бухарест

Фото Павла Кубанова, УАФ

Популярні новини