ГоловнаНовиниЗбірна України підкорила Всесвітні Ігри Спеціальної Олімпіади в Берліні, здобувши 21 медаль...

Збірна України підкорила Всесвітні Ігри Спеціальної Олімпіади в Берліні, здобувши 21 медаль у 7 видах спорту

Збірна України взяла участь у Спеціальній Олімпіаді, яка відбулася у Берліні з 17 до 25 червня. У мультиспортивному турнірі для людей з інтелектуальними порушеннями взяли участь 7000 спортсменів з 185 делегацій.

  Під гаслом «Нездоланні разом» тисячі атлетів з усього світу змагалися у 26 видах спорту, у семи з яких була представлена українська делегація. Підготовка та участь нашої команди у Всесвітніх Іграх стала можливою завдяки підтримці з боку благодійного фонду Катерини Білоруської та освітньої фундації управління проєктами. Слід також визнати, що всі українські спортсмени виснажливо й важко готувались до турніру в Берліні. «Попри повітряні тривоги, відключення світла, відсутність нормальних спортивних залів, наша команда продовжувала готуватись, – зазначив виконавчий директор Спеціальної Олімпіади України Андрій Підварко. – Було дуже важко, але мені приємно визнавати, що наші спортсмени подолали страх, упередження і з допомогою тренерів змогли добре підготуватися до змагань».

  Підтримка збірної України в Берліні дуже відчувалася. На церемонії відкриття десятки тисяч людей на Олімпійському стадіоні вибухнули оплесками, коли з’явилась українська делегація. І виконавчий директор СОУ, і тренери, і атлети пізніше зізнаються, що ця мить була вражаючою для всіх. «Це неможливо описати словами. Відчуття неймовірної феєрії, відчуття свята, і ще, що важливо для наших спортменів, – їхнє визнання не лише як атлетів, але й як людей», – поділився Андрій Підварко. Упродовж всього часу перебування у Берліні політики, найкращі медіа з усієї Європи, представники інших делегацій прагнули поспілкуватися з українцями, зняти про них сюжет чи хоча б просто обійняти і зробити спільне фото.

Представник індійської делегації обіймає Валентана Новосада. Фото Дарини Калінчук

Бадмінтон (“золото” –  1, “срібло” – 2)
  Українські бадмінтоністи Анна Сапон та Степан Синюков здобули 3 нагороди в медальну скарбничку України. Їхній тренер Антон Лунгор, для якого Спеціальна Олімпіада в Берліні була дебютною, зізнався, що був вражений масштабністю події. «Коли мені до змагань сказали, що буде 7000 атлетів, подумав «ну 7000, то 7000». – Коли побачив всі делегації на Церемонії відкриття, то аж щелепа відвисла». Анна та Степан під керівництвом Антона Лунгора здобули золоту медаль у міксті. Також бадмінтоністи здобули по сріблу в особистих змаганнях.

Баскетбол (“срібло” – 1)

Фото: Світлана Лесик

Жіноча баскетбольна команда України з «Unified» баскетболу виборола срібну нагороду на Спеціальній Олімпіаді. «Підготовка була справді складною. Потрібно було знайти час для тренувань в перерві між повітряними тривогами. Я вважаю, що українські спортсмени, виборюючи нагороди, роблять неможливе. До Олімпіади ми говорили, що зробимо все можливе й неможливе, щоб досягнути результату. Сьогодні я можу сміливо сказати, що наші діти в Берліні зробили неможливе можливим», – розповідає тренерка з баскетболу Світлана Лесик.  Після перемоги над збірною Бангладешу вони не змогли стримати сліз від радості, – ділиться Світлана.

Фото: Світлана Лесик

Дівчата щасливі бути частиною Спеціальної Олімпіади, відчувають свою унікальність та значущість бути причетними до події такого масштабу. «Ми заводимо тут нових друзів, знайомства, інколи розуміємо одне одного навіть без слів. Ми відчуваємо увагу та підтримку від організаторів турніру», – зізнаються баскетболістки української збірної Віталія Дмитрук та Аріана Чернова.

Бочче (“срібло” – 1)

Срібною нагородою з бочче відзначилась Ольга Кібкало, яка стала другою в особистих змаганнях. За крок від бронзової медалі зупинився Олександр Хорунжак.

Фото: Спеціальна Олімпіада України

Легка атлетика (“золото” – 1, “срібло – 3, бронза – 2)

Українські легкоатлети здобули 6 медалей на Спеціальній Олімпіаді у Берліні. Катерина Кудрявцева виборола “срібло” на 800 м та “золото” на 400 м. Легкоатлет Дмитро Подгорський, який, до речі, був одним з 8 атлетів, котрі запалювали олімпійський вогонь, здобув бронзову медаль на дистанції 400 м. Волинянин Валентин Новосад виграв “срібло” та “бронзу” у бігу та стрибках в довжину. Тернополянка Єлизавета Ільєнко також здобула “срібло” в стрибках.
  Тренерка легкоатлетів Катерина Свіщева зізнається, що здобувати результати на такому рівні – величезна честь для кожного спортсмена української збірної. Вона ж намагається у всьому їх підтримувати та надихати. «Я прагну бути для своїх атлетів не просто тренером, я хочу бути їхнім другом, який може заспокоїти, знайти необхідні слова підтримки. Пишаюся кожним своїм спортсменом, кожною своєю дитиною, бо за цей час всі вони стали рідними».

Фото Катерина Свіщева

Настільний теніс (“золото” – 1)

  Катерина Грищенко стала чемпіонкою Спеціальної Олімпіади з настільного тенісу. У фіналі особистих змагань  у категорії WS+30-D2 вона здолала литовку Капачаускайте. «Українців не зламати, – сказала Катерина одразу після перемоги. – Я мрію, щоби ми, нарешті, перемогли, щоб у нас було тихо, щоби нас не бомбили. Я здобула “золото” в Берліні і повезу цю медаль в Україну».
  На Спеціальній Олімпіаді в Берліні Катерину дуже підтримував її тренер Володимир Ткаченко. Він давав спортсменці настанови, заспокоював й знаходив необхідні слова мотивації. «Для таких атлетів найголовніше – підбадьорити, сказати добрі слова й запевнити, що все йде за планом, – ділиться своїми емоціями тренер з настільного тенісу Володимир Ткаченко, – бути у Берліні, відчувати шалену підтримку, здобувати нагороди для України – величезна честь для кожного представника української делегації».

Плавання (“золото” – 1, “бронза” – 1)

Дві нагороди в плаванні Україні приніс Андрій Карасиченко, який став найкращим на 50 м вільним стилем у класі MA04 та посів третє місце в брасі на такій самій дистанції.


Спортивна гімнастика (“золото” – 2, “срібло” – 1, “бронза” – 4)

Найбільше медалей здобули українці у спортивній гімнастиці. Максим Наливайко виграв чотири нагороди, зокрема й одне “золото”. Ще три – підкорились Мар’яні Ахраровій. Між іншим, Мар’яна та Максим не вперше на Спеціальній Олімпіаді. На Іграх в Абу-Дабі вони разом здобули 6 медалей до заліку збірної України. 

На Спеціальній Олімпіаді в Берліні для збірної України було багато пам’ятних моментів – тріумфальних миттєвостей перемог, сліз радості та розчарування, усмішок, обіймів та нових знайомств. Найголовніше – навіть не дуже гідний виступ українців на Всесвітніх Іграх. Вони змогли досягнути більшого – підкорити серця тисяч вболівальників, медійників та людей своєю силою духу, мужністю та жагою до перемог. І, як сказав мені один дуже мудрий представник нашої збірної, легкоатлет Валентин Новосад: «Ми мусимо бути сильними, як наша Україна. І здобувати медалі для неї».

 Упевнена, вся країна зараз точно ними пишається.

Дарина Калінчук, програма AIPS “Young reporters”




Популярні новини