ГоловнаНовиниМихайло Харук - чемпіон Універсіади-2023!

Михайло Харук – чемпіон Універсіади-2023!

Михайло Харук став чемпіоном Універсіади-2023 зі сноубордингу, перемігши у паралельному слаломі-гіганті! Це перше «золото» України на Студентських Іграх.

На змагання до Лейк-Плейсида команда України зі сноубордингу вирушила у сильному складі на чолі з чемпіоном світу серед юніорів Михайлом Харуком та багаторазовими призерами етапів Кубка Європи та змагань FIS Василем Кашелюком, Вітою Боднарук та Надією Гапатин.

Кваліфікація. У цій частині змагань в українців не було жодних проблем з проходженням до топ-16. Варто відзначити впевнену перемогу Харука, який “привіз” найближчому переслідувачу 0.44 секунди. Василь Кашелюк пройшов до фіналу із 6-им результатом.

У жінок класна кваліфікація вдалась Надії Гапатин, котра показала третій час серед усіх учасниць. Віта Боднарук за підсумками двох спроб посіла 9-ту позицію.

Фото @physportmedia

Фінали. На жаль, уже у першому заїзді у жінок – в 1/8 фіналу, Надія Гапатин несподівано приїхала другою… Був момент контакту з прапором, і після цього виник збій в проходженні траси, який виправити Надія так і не змогла : 10-те підсумкове місце. Після змагання Надія пояснила причини невдалого рейсу і сказала про максимальне налаштування на наступні перегони

«У мене з’явилася більша мотивація, тому сьогодні будемо всіх “рвати”. Розслаблятися не час. Вчора був класний день, хоча для мене могло скластися краще. Але нічого не зробиш, це спорт. У кваліфікації я була третя, а у фіналах перехвилювалась. Я навіть для себе не розумію як так сталось. Коли поїхала, то вдарилась рукою у прапор воріт, фінішувала і побачила, що у мене ніготь зірваний до живого. До того моменту, як мала контакт з прапором усе йшло добре, я їхала швидко, стабільно, а після — втратила контроль та почала їхати повільніше. Навіть останні ворота пройшла далеко, що, у підсумку, не дозволило мені виправити ситуацію. Сьогодні у нас слалом, ми докладемо усіх зусиль, щоб порадувати хорошими результатами. Хочеться, щоб були призові місця, і я змогла привезти медаль додому».

Фото @physportmedia.

Віта Боднарук крок за кроком просувалась сіткою: спершу пройшла швейцарку, згодом, у чвертьфіналі, японку, і лише у півфіналі поступилась майбутній переможниці змагань – італійці Елізі Фаві. В українки був шанс поборотися за «бронзу», проте у малому фіналі спортсменка поступилась швейцарці Флуріні Бейчі.

Після перемоги у кваліфікації Михайло Харук, окрім першого нагрудного номера, отримав ще й право обирати якою трасою йому їхати, що, безперечно, давало перевагу. Михайло «прикатався» до червоної траси, якою проклав свій шлях до «золота».

У фінальних заїздах Михайло Харук проходив суперників впевнено, без надзусиль обігравши у великому фіналі австрійця Матхауса Пінка. Зауважимо, що гігант — не “коронка” Михайла: слалом українцю дається значно краще, тож завтра варто очікувати чергової яскравої боротьби Харука за медаль. Ще один наш фіналіст Василь Кашелюк, пройшовши канадця в 1/8 фіналу, на жаль, поступився у чвертьфіналі майбутньому срібному призеру Універсіади австрійцю Пінку, завершивши змагання на 7️⃣ місці.

Ігор Могильняк, член АСЖУ

Популярні новини