ГоловнаНовиниЗдоровий спосіб життя – здорова нація!

Здоровий спосіб життя – здорова нація!

13 березня 2018 р. за ініціативи Відділення вищої освіти Національної академії педагогічних наук України (НАПН) організовано круглий стіл на тему «Здоров’яформувальна система фізичного виховання учнів та студентів: від консерватизму до інновацій?».
 
Нині постала проблема необхідності комплексного та системного підходу до впровадження здоров’яформувальної системи фізичного виховання школярів та студентів на основі інновацій. Про це свідчить масове зацікавлення даним питанням – до круглого стола долучилися представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, Національного університету фізичного виховання і спорту України, вчені НАН України, представники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та інші.
 
Всі без винятку спікери висловили занепокоєння сучасним станом здоров’я дітей та молоді нашої держави, адже це є викликом для держави й становить реальну загрозу для її гуманітарної безпеки. За даними Міністерства охорони здоров’я України, майже 90 % школярів і студентів мають відхилення в стані здоров’я, понад 50 % – незадовільну фізичну підготовку, в тому числі у віці 16–19 років. Із кожним роком збільшується кількість учнів, віднесених за станом здоров’я до спеціальної медичної групи.
 
«Ми повинні зробити все аби утвердити істинну цінність здоров’я у суспільстві. На рівні кожної особистості та на рівні суспільства в цілому. Це один із найважливіших напрямків розвитку країни – аби кожен громадянин усвідомив значущість здоров’я. Починати треба зі школярів та студентів, щоб забезпечити формування у кожної дитини бажання до постійного фізичного розвитку» – заявив у своєму виступі президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень.
 
 «У нашої молоді майже не залишилося мотивації займатися спортом і фізкультурою, внаслідок чого маємо великий відсоток захворювань серед школярів і студентів. Коли прийшов час для мобілізації під час агресивних дій з боку Росії, – воювати було нікому, бо всі в нас хворі й кволі» – говорить заступник Міністра освіти і науки України Роман Греба.
 
Голова Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Вадим Стеценко у своєму виступі закликав присутніх до співпраці у сфері пошуку нових підходів щодо зацікавлення молоді заняттями спортом і фізкультурою, відвіданням секцій тощо. 
 
У резолюції круглого столу висловлено пропозиції щодо удосконалення та зацікавлення системою фізичного виховання  на основі інновацій. Наприклад, МОН України запропоновано розробити та впровадити план заходів з модернізації у навчальних закладах, вирішити питання кадрового забезпечення і т.д.
 
Тетяна Савенець,
спеціально для сайту АСЖУ
 

Популярні новини