ГоловнаНовиниРазом ми можемо багато чого

Разом ми можемо багато чого

 
З 8 по 11 серпня делегація Асоціації спортивних журналістів України на запрошення колег з Грузії побувала в Тбілісі. Ми здавна підтримуємо добрі відносини зі спортивними журналістами цієї прекрасної країни, а наші творчі зв’язки ніколи не переривалися. На всіляких змаганнях, щорічних Конгресах AIPS ми завжди працюємо в найтіснішому контакті, підтримуємо один одного.
 
А після цього першого в історії АСЖУ дружнього візиту, що відбувся у неймовірно теплій і сердечній атмосфері і завершився укладенням Договору про співпрацю з Асоціацією спортивних журналістів Грузії (АСЖГ), ці зв’язки, без сумніву, стануть ще тіснішими й пліднішими. Вони не тільки сильніше зблизять обидві шановані в світі спорту громадські творчі організації, а й додадуть цим відносинам нового імпульсу і нове прискорення співзвучні часу. Разом ми можемо зробити багато! І не тільки в розвитку спортивного та олімпійського руху в наших молодих незалежних країнах …
 
Тільки-но серед зустрічаючих ми побачили президента АСЖГ Михайла Абаішвілі – двохметрового добродушного велетня з широченною чарівною посмішкою, який привітно махав нам рукою, на душі стало веселіше й радісніше. Навіть нестерпна спека, нещадно палюче сонце і температура під 40 градусів, виявилися не в змозі вплинути на відчуття майбутнього свята, яке відразу охопила нас. І такий піднесений настрій, душевний комфорт, подяка за серцевий і щедрий прийом, професійну солідарність з боку грузинських колег ні на секунду не залишали нашу невелику делегацію впродовж усіх трьох днів, поки ми знаходилися в древньому і вічно юному краї.
 
З нашого квартету лише автору цих рядків пощастило раніше бувати в Грузії. Причому багато разів. Правда в останній раз у рік чорнобильської катастрофи влітку 1986. А ось для заступника головного редактора сайту АСЖУ Олександра Хілюкова, членів АСЖУ і AIPS Тетяни Кущ і Лі Рінея – громадянина Канади, який уже не один рік живе в Україні і працює в популярному виданні «Lviv Today », цей приїзд в прекрасну країну, оспівану видатним поетом Шатой Руставелі, став першим. За їх словами, він став знаковою подією в житті. І запам’ятається назавжди.
 
З мого останнього перебування тут багато чого змінилося. Зрозуміло, в кращий бік. Це стосується всього: нового просторого аеропорту, інфраструктури столиці, доріг і організації руху автотранспорту (найістотніша, по-моєму, зміна в країні), появи нових житлових кварталів і торговельно-розважальних центрів, сучасних оригінальних будівель, мостів через красуню Куру, реставрації та збереження старих будівель, площ і вулиць, чистоти на них. Стародавнє місто від цього явно покращало, ставши ще красивішим та привабливішим ніж раніше. А ось фантастична грузинська гостинність, з якою я був добре знайомий з юнацької пори, як то кажуть не з чуток, нікуди не поділося. Але відверто зізнаюся, що на цей раз організатори візиту перевершили самих себе колишніх буквально в усьому. І це при дуже скромному бюджеті, що вдалося зібрати їм для прийому делегацій України та Азербайджану. Очікувалося прибуття й колег з Литви, але в останній момент прибалтійці дали відбій.
 
Утім, їхня відсутність абсолютно не позначилася на програмі триденного журналістського Саміту, який, завдяки великому бажанню і старанню господарів, чудово продумавших всю його організацію, буквально до дрібниць, був відпрацьований по повній програмі: творчі дискусії, знайомство з культурними цінностями, відвідування пам’ятних історичних місць, участь у міжнародному турнірі з боулінгу серед спортивних журналістів Грузії, України, Азербайджану та Канади, презентація унікального Кубка НБА, вперше привезеного до Грузії чемпіоном Національної Баскетбольної Асоціації Зазой Почулія, центровим команди «Голден Стейт Уорріоз», знайомство з головним стадіоном країни, де грає всі матчі столичне «Динамо», – ось далеко неповний перелік заходів, що відбулися в рамках нашого перебування в Тбілісі. І в усіх делегація України брала найактивнішу участь.
 
Кожне з них було надзвичайно цікавим і пізнавальним. Нам же особливо сподобалася і запам’яталася одноденна поїздка в давню столицю Грузії Мцхету з її неповторними храмами, деякі з яких відносяться до Х–ХІ століть. Лише побувавши в цьому священному і знаковому для кожного жителя країни місці, побачивши чарівні гірські вершини й ущелини з акуратними будиночками на берегах річок-сестричок Арагві і Кури, починаєш розуміти всю велич, красу, міць і силу маленької і гордої Грузії. Нікому і ніколи не вдасться підкорити ні її, ні її волелюбного народу!
 
З особливим задоволенням будемо згадувати ми і турнір з боулінгу в ТРК «LEBOWSKI», який став для членів АСЖУ дебютом на міжнародній арені. До речі, підготовка до нього розпочалася ще в Києві, де ми провели кілька тренувань у прекрасному боулінг-клубі «Бруклін». Тут ази нового для нас виду спорту дав голова Правління, відомий тренер, віце-президент Національної федерації спортивного боулінгу України Юрій Кучеренко. І нехай занять цих було небагато (частіше відвідувати клуб не дозволяла робота), користь вони принесли значну. Ми щиро дякуємо Юрію і керівництву Федерації за цю дружню підтримку. Сподіваємося на продовження співпраці в майбутньому. Пару слів про сам турнір.
 
Серед 9 команд на попередньому етапі ми зайняли 5 місце, і потрапили до фіналу, що стало для нас приємною несподіванкою. В цьому вирішальну роль зіграв спортивний оглядач газети “24 години” Каха Пачуашвілі, делегований грузинськими колегами в нашу збірну. Справжнім лідером і бійцем проявив себе на доріжці і наш капітан Олександр Хілюков, який зумів пробитися також і в особистий фінал. Під стать йому гідно виступив і Лі Ріней, котрий на прохання організаторів очолив … канадську збірну. Спокійно й впевнено трималася на доріжці Тетяна Кущ. І хоча на цьому скромні успіхи представників АСЖУ на турнірі закінчилися, добрі спогади про участь у ньому збережуться надовго. Перше місце і головний приз тут завоювала команда Асоціації спортивних журналістів Грузії на чолі з капітаном і президентом Михайлом Абаішвілі, визнаним абсолютно кращим гравцем змагань. Серйозну конкуренцію чемпіонам склали в фіналі колективи спортивних журналістів Азербайджану і олімпійців Грузії, які стали в підсумку призерами турніру. Цікаво, що за збірну олімпійців виступали такі відомі в світі спортсмени як триразовий олімпійський чемпіон з важкої атлетики, президент Грузинської федерації важкої атлетики Каха Кахіашвілі і чемпіон Олімпіади в Пекіні з вільної боротьби Реваз Міндорашвілі. Обидва показали себе відмінними гравцями, які знаються на боулінгу. До речі, наші команди билися на сусідніх доріжках. І було дуже цікаво спостерігати за поведінкою і переживаннями досвідчених іменитих атлетів у ході цього суперництва…
 
На заключному прийомі в одному з кращих ресторанів Тбілісі від імені всіх членів Асоціації спортивних журналістів України ми сердечно подякували організаторам візиту (і перш за все – президенту АСЖГ Михайлу Абаішвілі) за щасливі дні, проведені в Грузії. І в пам’ять про цю незабутню для нас подію вручили Михайлу Абаішвілі, Тенгізові Пачкорія, Ельдару Ісмайлову, іншим відомим спортивним журналістам Грузії і Азербайджану, які разом із нами розділили прекрасні миті серпневої пори, цінні призи та сувеніри. Значну їх частину АСЖУ надали Національний олімпійський комітет України та Федерація футболу України – наші вірні й багаторічні друзі. За це їм наша щира вдячність і подяка! З колегами ми також домовилися і далі розвивати двосторонні добрі відносини і творчі зв’язки, використовуючи досвід, отриманий в Тбілісі. До скорої зустрічі, друзі!
 
Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України
 
Київ–Тбілісі–Київ
 
Фоторепортаж про перебування делегації АСЖУ в Грузії Гігі Гурасашвілі і нашої колеги Тетяни Кущ.
 
попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини