ГоловнаНовиниЛідери українського карате підтверджують свій клас на Всесвітніх Іграх

Лідери українського карате підтверджують свій клас на Всесвітніх Іграх

У Вроцлаві (Польща) на Х Всесвітніх Іграх 25-26 липня пройшов турнір з карате. Українські каратисти Станіслав Горуна та Аніта Серьогіна тріумфували на польському татамі, здобувши відповідно золото та срібло найпрестижніших змагань серед неолімпійських видів спорту. 

Власне, карате, виборовши минулого року статус олімпійського виду спорту, прощалося із Всесвітніми Іграми. Тому ще більш відповідальним та престижним був успіх на цих змаганнях.
 
Нагадаємо, що у кожній категорії змагалися лише по 8 учасників – лідерів світового рейтингу. Вперше на Всесвітні Ігри потрапили відразу троє представників України – Катерина Крива (-50 кг), Аніта Серьогіна (-61 кг) та Стас Горуна (-75 кг). Дівчата відібралися згідно рейтингу, а Стас отримав wild card, замінивши травмованого азербайджанця Рафаеля Агаєва.
 
Катерина та Аніта провели важкий тренувальний збір у Чорноморську, в якому брала участь й майбутня конкурентка Катерини Беттіна Планк з Австрії. А Стас, ще не знаючи, що виступатиме у Вроцлаві, взяв участь у семінарі в далекому Гонконзі. 
 
25 липня на татамі спорткомплексу GEM почався турнір каратистів. Від України в цей день виступала Катерина Крива, чинна чемпіонка Європи. В групі суворий жереб дав їй в суперниці всю першу трійку світового рейтингу – Александру Реккья (Франція), Беттіну Планк та Серап Озчелік (Турція). Бій проти туркені закінчився нічиєю – 0:0, а ось Беттіні та Александрі Катя поступилася з мінімальним рахунком 0:1. Після змагань наша спортсменка зізналася, що поступилася лише в психологічному стані. До речі, Александра Реккья стала чемпіонкою Ігор, а Серап Озчелік здобула бронзову медаль.
26 липня в бій пішли наші визнані корифеї та головні олімпійські надії на Токіо-2020 – Аніта Серьогіна та Стас Горуна. Аніті трохи пощастило: грізна єгиптянка Джана Лотфі не приїхала на турнір, тому в групі спортсменці з Чорноморську довелося провести лише два двобої. З перуанкою Александрою Гранде бій закінчився нульовою нічиєю, а австралійку Кристину Ма Серьогіна впевнено здолала – 5:0.
 
У півфіналі Аніті протистояла господарка татамі Юстина Градовська, яку українка перемогла – 2:0. А в фіналі їй знову довелося зустрітися з Александрою Гранде, яка у півфіналі здолала словачку Інгріду Суханкову (5:3). Цього разу перуанка виявилася більш успішною. Вона перемогла – 2:0, а Аніта здобула срібну медаль, що, безумовно, є чудовим досягненням та черговим трофеєм в її багатій колекції. 
 
А джокер категорії -75 кг Стас Горуна яскраво довів, що замінив кращого каратиста світу Рафаеля Агаєва не лише номінально, а й за класом та блиском. Харизматичний капітан збірної України буквально знищив усіх своїх суперників. У групі Стас спочатку взяв реванш за попередні невдачі у свого найнепоступливішого суперника – американця Скотта Томаса, першого номера світового рейтингу (6:1). Далі українець «з’їв» поляка Мачея Богушевського (6:0) та казаха Єрмека Айназарова (4:0). У півфіналі Горуна виніс бразильця Ернаніта Веріссімо (4:1), а в фіналі подолав бійця з Ірану Аліасгара Ассіабарі – 4:2. В цей вечір на честь двократного віце-чемпіона Європи та бронзового призера першості світу в залі спорткомплексу GEM пролунав гімн України. 
 
Таким чином, Стас Горуна та Аніта Серьогіна в черговий раз довели, що вони є безперечними лідерами українського та світового карате, та що їх олімпійські перспективи виглядають більш ніж реальними. Ми щиро вітаємо наших спортсменів та їх тренерів – Антона Нікуліна та Олександра Тонкошкура. 
 
Після успіхів українських каратистів на чемпіонаті Європи, Маккабіаді, XXIII Дефлімпійських іграх Українська федерація карате продовжила збір медальних урожаїв. Щоправда, доводиться констатувати, що великі успіхи відбуваються без гідної підтримки з боку держави. Так, Міністерство спорту ще й досі не профінансувало підготовку українських каратистів до Всесвітніх Ігор – знову перемагаємо авансом. Власне, керівництво УФК чекає на виконання більш серйозних обіцянок – профінансувати участь національної молодіжної збірної в чемпіонаті світу (Іспанія, жовтень) та етапі Прем’єр-ліги на Окінаві (листопад).
 
Олімпійські медалі Токіо-2020 готуються вже сьогодні. У Вроцлаві серйозність наших намірів побачили всі. 
 
Всесвітні Ігри проводяться раз на чотири роки з 1981 року. В програмі – до 30 видів спорту, що не беруть участь в Олімпійських іграх. Змагання проводить Міжнародна Асоціація Всесвітніх Ігор (International World Games Association), яка офіційно визнана Міжнародним Олімпійським Комітетом. Україна посідає 13-у сходинку в медальному заліку Всесвітніх Ігор за всі часи. 
 
Ігор Левенштейн, 
голова Комітету УФК по ЗМІ та зв’язкам з громадськістю 
 
   
 
 

Популярні новини