ГоловнаНовиниЧекаємо на продовження таких свят

Чекаємо на продовження таких свят

У середу, 14 червня, у столичному Палаці спорту відбувся крупний міжнародний турнір з ММА за участю українських атлетів. Родзинкою його став розіграш двох світових чемпіонських титулів: серед жінок у ваговій категорії (до 58 кг) та у чоловіків у важкій вазі (понад 93 кг). Цей вечір став справжнім святом для вболівальників боїв без правил, які вщент заповнили трибуни однієї з найкращих критих арен країни. Всі 14 поєдинків були  напруженими, цікавими і дуже сподобалися глядачам.
 
Змагання відкрив гімн України у виконанні незрівнянної Злати Огневич. Ведучими турніру стали шоумен Андрій Джеджула та міс України Олександра Кучеренко. Серед запрошених гостей змагань були – мер Києва Віталій Кличко, чемпіон світу з боксу за версією WBO, олімпійський чемпіон Пекіну Олександр Усик, срібний призер Олімпійських ігор у  Ріо з греко-римської  боротьби  Жан  Беленюк та срібний призер лондонської Олімпіади з боксу Денис Берінчик.
 
Першим поєдинком цього вечора стала зустріч у андеркарді у ваговій категорії до 65 кг між спортсменом із Киргизстану Нуржаном Абдихаліловим (4-0) та українцем Олександром Барабашем (5-1). 
 
Поєдинок, який почався дуже стрімко з обміну ударами у стійці, задав темп усім наступним боям спортивного вечора. Нуржан перевів українця в партер, спробувавши отримати контроль над суперником, але програв позицію і потрапив спочатку на спробу важеля коліна, яке через кілька секунд вивело Барабаша на армбар, яким він і завершив поєдинок на 2 хвилині першого раунду.
 
Далі Україну представляв талановитий спортсмен із залу БК «Апгрейд» Максим Рябовол (3-0) проти старшого на 4 роки і більш досвідченого атлета з Молдови Александру Унсурацела (5-0) у ваговій категорії до 66 кг. Поєдинок підігрівав цікавість публіки перш за все тим, що обидва не мали жодної поразки у своєму активі.
 
Поєдинок фактично одразу почався з боротьби, Рябовол спробував перевести свого опонента у партер, але у результаті сам дав молдавському бійцю провести тейкдаун. Розпочалася боротьба, в якій ініціатива перехоплювалася кожним зі спортсменів. Бій зупинив суддя через серйозні пошкодження у Александру – сильну кровотечу в області скроні. Тож Максим Рябовол здобув четверту перемогу в кар’єрі.
 
Третім у програмі андеркарду був поєдинок двох українських бійців у ваговій категорії до 77 кг: представником муай-тай Павлом Пинзулом (3-2) і 24-річним киянином Євгеном Владичуком з базою дзюдо і лише одним виграним поєдинком у клітці. Саме Пинзулу букмекери вважали явним фаворитом.
 
Павло розпочав бій із середньої та дальньої дистанції, викидаючи лоу-кіки та джеми і намагаючись контролювати дистанцію. Але після першої хвилини сам почав переводити менш досвідченого Євгена у партер, намагаючись взяти контроль, забрати домінуючу позицію зверху і добити опонента, але Владичук зумів переломити хід поєдинку. Він швидко вийшов у маунт, почав наносити короткі удари ліктями в голову та пробивати прямі удари руками. У другому раунді Євген Владичук провів тейкдаун і вийшов на доволі незвичайний больовий: йому вдалось провести трикутник руками у партері, який і приніс киянину дострокову перемогу на 3 хвилині. Варто зазначити, що цей поєдинок був взагалі одним із найвидовішних на турнірі.
 
Мейн кард відкрили українці Руслан Гелешко (3-2) та підопічний В’ячеслава Сенченко, 22-річний Расим Мамедов (4-0). Як Гелешко не намагався нав’язати Расиму нешвидкий темп поєдинку, але Мамедов гарно контролював дистанцію за допомогою лоу-кіків, зайняв центр гексагону і почав закидувати удар за ударом. Уже на першій хвилині раунду він успішно виконав хай-кік зліва в голову і нокаутував свого суперника.  
 
Наступним став єдиний у карді поєдинок дівчат. Поєдинок за титул чемпіонки WWFC у ваговій категорії до 58 кг, де зустрілися українка Світлана Гоцик (8-3) і француженка Саманти Жан-Франсуа (3-5). Фавориткою поєдинку вважалася Світлана.
 
Перший раунд почався з короткої перестрілки на дистанції і одразу перейшов у боротьбу спочатку біля клітки, а потім на канвасі. Саманта забрала контроль над українкою, але остання провела вдалу спробу виходу на арм-бар. Проте французька спортсменка вийшла з захвату, забрала спину у Світлани та почала робити больовий на шиї (triangle choke). Трохи більше хвилини українці довелося триматися, щоб дочекатись сигналу про завершення раунду.
 
Другий раунд почався з тейкдауну на користь Жан-Франсуа, але на підлозі бій тривав недовго. На виході з партеру Саманта порушила жорстко правила, пробивши удар коліном в голову у той момент, поки Світлана ще знаходилась на канвасі. Після цього Гоцик успішно перевела суперницю на підлогу і  почала швидко пробивати удар за ударом, а після цього ще й зуміла відправити у нокдаун француженку. Другий раунд  був переломним і допоміг українській спортсменці заволодіти значною перевагою перед вирішальними раундами.
 
Наступний раунд Гоцик почала з роботи на дистанції, продемонструвавши глядачам відмінний бокс. Але Саманта провела тейкдаун, забрала контроль, пішла на больовий і, не зважаючи на опір українки, забрала раунд.
 
Чемпіонський, п’ятий раунд почався з контролю дистанції за допомогою ударів у стійці від Гоцик. Вона, то збільшуючи, то зменшуючи темп, ближче до середини раунду успішно перевела опонентку у партер, де успішно забрала спину і провела больовий прийом (rear naked choke), зірвавши шалені овації трибун. Світлана – чемпіонка WWFC у ваговій категорії до 58 кг!
 
Іншою основною подією вечора став бій за титул чемпіона WWFC у важкій вазі (понад 93 кг.) між досвідченим американцем Тревісом Фултоном (253-52-10) та молодим і гарячим українцем Сергієм Співаком (6-0). Бій пройшов за явною перевагою нашого земляка. Спочатку Тревіс пропустив неочікуваний могутній удар у голову, від якого опинився  у нокдауні.  Далі перевага українця лише зростала. І він впевнено довів схватку до перемоги, отримавши титул чемпіона світу та персональні привітання мера Києва Віталія Кличка.
 
Чудово організований і проведений турнір зі ще незвичного для нас виду спорту, залишив яскраві враження в усіх, хто полюбляє і цінує змішані єдиноборства, сміливість та мужність спортсменів. Чекаємо на продовження подібних змагань у чудовому Палаці спорту!
 
 Ярослав Куліш
 
 
 
 
 
 

Популярні новини