ГоловнаНовиниЧерез об’єднання – до успіху!

Через об’єднання – до успіху!

19 березня в Києві у спорткомплексі КПІ відбудеться Всеукраїнський турнір з Шотокан-СКІФ. Цей турнір пройде під егідою Української федерації карате (УФК) та Федерації Шотокан Карате-до України – СКІФ.

У змаганнях візьмуть участь команди з різних областей України. Почесним гостем турніру буде шеф-інструктор Міжнародної федерації шотокан карате-до (Shotokan Karate-do International Federation, SKIF) Манабу Муракамі (Японія).

Історична значимість турніру полягає в тому, що це буде перший національний стильовий чемпіонат, який пройде в рамках календаря УФК. Нагадаємо, що одним з пріоритетних напрямків роботи УФК на 2017 рік визначено розвиток та об’єднання різних стильових напрямків карате. У складі керівних органів УФК створено Комісію з розвитку стильових напрямків, котру очолив Олександр Негатуров.
Партнерські відносини УФК зі стильовими організаціями оформлюються протоколами або меморандумами про співробітництво. Такі документи, наприклад, вже підписано із Українською асоціацією карате (JKS) та Федерацією СКІФ. Керівники цих організацій Олексій Левадний та Сергій Денисенко увійшли до складу Комісії УФК зі стильових напрямків – разом із головами низки інших стильових структур (WSF, JKA, WSKF, Вадо-рю, Дзьосінмон Серинрю, Міжнародна асоціація Кобудо, FSKA).

Чому ця робота важлива та потрібна? Президент УФК Сергій Левчук вказує на те, що сьогодні в лавах федерації вже є понад 100 клубів, календар змагань дуже інтенсивний, турніри вже не в змозі прийняти всіх бажаючих. До того ж отримання олімпійського статусу зобов’язує ставити за пріоритет досягнення високих спортивних результатів. Кількість місць у збірних та медалей на турнірах обмежена. Як же зберегти інтерес, мотивацію та масовість?
Олександр Негатуров підкреслює, що карате, на відміну від боксу або боротьби, виникло як бойове мистецтво. Це зумовило появу різноманітних шкіл, напрямків та стилів. Сьогодні в Україні офіційно існують до 30 організацій, що розвивають різні стилі карате. Багато з них мають вертикаль у вигляді всесвітніх федерацій, беруть участь в турнірах та чемпіонатах зі своїх стилів. Всесвітню федерацію карате (WKF), яка офіційно визнана МОК та WADA, в Україні представляє УФК. WKF пропонує об’єднання федерацій під єдиною парасолькою. В цьому напрямку рухається й УФК.
В чому полягає взаємний зиск для учасників процесу?

Члени стильових організацій отримують можливість брати участь, крім турнірів зі своїх стилів, в турнірах УФК, котрі проходять в усіх регіонах країни. Росте престиж їхніх турнірів, коли вони проходять під егідою УФК – з застосуванням організаційних та технічних підходів, що практикуються в УФК. Знімається питання легітимності-нелігітимності участі спортсменів у стильових турнірах.
Федерація отримує залучення нових членів, розширює свій календар. Можливість участі в стильових чемпіонатах дає мотивацію спортсменам, які не можуть претендувати на високі місця на турнірах Прем’єр-ліги УФК. Члени клубів, які не ставлять перед собою великі спортивні цілі, можуть атестуватися на пояси за традиційними нормативами.

Сергій Денисенко відзначає, що стильові турніри мають більш гнучкі вікові рамки – наприклад, на таких чемпіонатах проводяться змагання ветеранів. Стильові змагання стануть додатковими майданчиками для розвитку карате в Україні. Карате як олімпійський спорт зобов’язано зберігати всі традиції та розмаїття, котрі привели це бойове мистецтво до міжнародного визнання. Адже чимало чемпіонів вийшли зі шкіл традиційного карате.
Ідея об’єднання різних організацій карате під одним дахом в Україні давно віє у повітрі. Й УФК робить в цьому напрямку перші конкретні кроки. Причому мова йде не про злиття-поглинання, а про конструктивне взаємовигідне співробітництво та координацію.
Сергій Левчук в якості моделі наводить приклад Французької федерації карате, до якої на правах департаментів входять інші одноборства та бойові мистецтва: вовінам в’єтводао, ушу, крав мага, фул контакт-карате, йосейкан. Є й інші зрозумілі моделі – Федерація футболу, до якої входять й міні-футбол, й пляжний футбол, й жіночий футбол; або Федерація гімнастики, що поєднує спортивну гімнастику, художню гімнастику, акробатику, аеробіку та стрибки на батуті. Єдиний дім під єдиним дахом, а в домі декілька різних кімнат.

Практика останніх років показує, що координація дій та добрі стосунки йдуть на користь всім учасникам процесу. На жаль, держава в особі Міністерства молоді та спорту дотримувалося протилежного курсу, спрямованого на розділення, конфлікти та розпорошення ресурсів. Довгий час Міністерство надавало статус «вид спорту» таким різновидам карате, котрі взагалі невідомі в світі. Тим не менш, отримавши статус, такі структури претендують на бюджетні гроші, проводять фейкові національні турніри та беруть участь у фейкових міжнародних чемпіонатах.

Сьогодні в Реєстрі видів спорту, визнаних в Україні можна побачити, окрім карате (вже в розділі «Олімпійські види» під номером 055), ще 8 видів спорту зі словом «карате» у назвіи, не враховуючи чотирьох видів «кіокушин», включаючи такий екзотичний вид, як «кіокушинкай карате унія».   

Таку картину неможливо визнати ані здоровою, ані розумною. Нинішнє керівництво Міністерства шукає виходи з ситуації, що склалася. УФК, зі свого боку, налаштована на конструктивне співробітництво. Федерація готова надавати спортивній владі максимальну допомогу задля прийняття найбільш раціональних рішень.

Тем цінніша робота УФК щодо розвитку стильових напрямків. Тим важливіше значення Всеукраїнського турніру з Шотокан карате-до СКІФ, що пройде в Києві 19 березня.

Ігор Левенштейн,
голова Комітету по ЗМІ та зв’язкам з громадськістю
Української федерації карате

   
 

Популярні новини