ГоловнаНовиниКонгрес АСЖУ: підсумки та перспективи

Конгрес АСЖУ: підсумки та перспективи

Щорічний звітний Конгрес АСЖУ відбувся 7 травня у Києві, у конференц-залі Будинку футболу.

Звіт Правління

Перш за все учасники зібрання розглянули звіт Правління Асоціації, з яким виступив президент АСЖУ Олександр Гливинський. Керівник організації у своїй доповіді перерахував проекти, які започаткувала й виконала організація у період із 23 січня 2020 року до 07 травня 2021 року.

Фото Володимира Дубика, АСЖУ

Упродовж літа 2020 року було реорганізовано офіційний веб-ресурс АСЖУ, який з початку осені виходить на новій платформі. Розвиток нового офіційного сайту Асоціації та сторінок АСЖУ у соціальних мережах Facebook, Instagram, а також відкриття YouTube-каналу АСЖУ залишаються пріоритетами роботи організації у період онлайн-дійсності, завдяки чому вдається  продуктивно використовувати час, коли фізичні контакти заборонено або суттєво обмежено.

Відстоювання інтересів мас-медіа

Активна співпраця з УАФ та УПЛ дозволила АСЖУ майже одразу досягти згоди щодо можливості роботи мас-медіа на матчах Української Прем’єр-Ліги та Ліг ПФЛ. Було досягнуто згоди, що на кожну гру, котра відбувається у так званій «червоній зоні», можуть бути акредитовані до 30 представників ЗМІ, п’ятеро з яких – фотографи. За пропозицією АСЖУ, Прем’єр-Ліга та ПФЛ за умов карантину відновили обов’язкові післяматчеві прес-конференції у віртуальному режимі, що дозволило медіа отримувати коментарі про гру від головних тренерів та гравців.

Фото Володимира Дубика, АСЖУ
  • “Згадана формула роботи ЗМІ у «червоній зоні» працює й досі, – зазначив президент АСЖУ, – якщо ж регіон переходить до «жовтої зони» на матч може бути акредитовано необмежене число представників мас-медіа, а прес-конференції відбуваються у звичному форматі”.

Знакові турніри 2021 року

У своїй доповіді Олександр Гливинський також відвів чимале місце двом глобальним спортивним форумам, які перенесені з 2020-го на 2021 рік – фінальному турніру чемпіонату Європи з футболу та Олімпійським Іграм у Токіо. Обидва турніри висвітлюватимуть акредитовані українські журналісти, яким доведеться працювати у непростих умовах з дотриманням жорстких карантинних обмежень. Президент АСЖУ поділився інформацією від керівників медіа-департаментів УЕФА та МОК про вимоги, які ставлять перед мас-медіа організатори обох змагань планетарного масштабу. Також О.Гливинський повідомив про відкриття Українського медіа-центру в Бухаресті, де базуватиметься футбольна збірна України під час участі в Євро-2020.

Фото Володимира Дубика, АСЖУ

Запровадження Дня тренера

Постійний контакт з Міністерством молоді й спорту України дозволив АСЖУ запропонувати нову дату відзначення Дня тренера – незалежну від пост-радянських ініціатив північно-східного агресора. І такий День, що вшановує титанічну роботу наставників, які часто залишаються за лаштунками спортивних тріумфів, тепер має національний статус за безпосередньої участі спортивних медіа України. Уряд затвердив Проект Указу Президента України “Про День Тренера”, який відтепер в Україні відзначатимуть 19 липня – у день, коли Україна вперше взяла участь у Літніх Олімпійських Іграх як незалежна держава та самостійна команда.

Фото Володимира Дубика, АСЖУ

Участь в освітніх проектах

Підтримуючи ідею Міжнародної Асоціації спортивної преси щодо освіти молодих репортерів, АСЖУ скерувала представників української асоціації на онлайн-курси спортивної журналістики, організовані AIPS. Навчання з відзнакою завершив член АСЖУ Владислав Дунаєнко, професійне зростання якого є приємною констатацією факту. За підсумками року репортаж Владислава увійшов до «шорт-листа» у номінації «Молоді репортери» у переліку щорічних нагород Міжнародної Асоціації спортивної преси «AIPS Sports Media Awards».

Фото Володимира Дубика, АСЖУ

Освіта спортивних журналістів України не обмежується лише участю у міжнародних програмах. У березні-квітні відбулися онлайн-курси для бажаючих освоїти ази професії спортивних медіа, організовані спільно Інститутом журналістики Київського національного університету, Київським університетом фізичного виховання та спорту і АСЖУ.  

Знакова медіа-подія  

Знаковою подією 2020 року у світі медіа стала прем’єра документального фільму членів АСЖУ та AIPS Володимира Мули та Миколи Василькова «ЮКІ: історія перемог вільних українців». Актуальна за своєю тематикою (відстоювання українських традицій у світі) та сенсаційна за відкриттями (найвидатніший хокеїст усіх часів Вейн Грецьки (Іван Грецький) визнає, що є українцем), стрічка знята та змонтована за найкращими зразками сучасної світової документалістики. Не дивно, що «ЮКІ» увійшов до шорт-листа номінації «Документалістика» AIPS Sports Media Awards, а також переміг у номінації «Медіа-подія року» Премії АСЖУ «Найкращі спортивні медіа України – 2020».

Визначення найкращих атлетів

Наприкінці року АСЖУ традиційно оголосила «Десятку найкращих атлетів року», «Тренера року» та «Команду року». Для того, аби привернути увагу до спорту, який опинився у сучасних реаліях на узбіччі суспільної уваги, АСЖУ прийняла рішення оголошувати щодня по одному атлету-лауреату, що увійшов до ТОП-10, привертаючи у такий спосіб, увагу до спортивних особистостей. Як показала відвідуваність сторінок АСЖУ у соціальних мережах, що регулярно набирали по кілька десятків тисяч переглядів, подія була помітною для спортивної спільноти.

Змагання для журналістів

Під час пандемії дуже складно було проводити спортивні турніри серед медіа, що є гарною традицією для Асоціації. Усе ж, коли карантин пом’якшив свої вимоги, був проведений традиційний товариський матч Збірної АСЖУ та Збірної УАФ у Міжнародний День спортивного журналіста (2 липня). Також, спільно з надійним партнером АСЖУ – компанією Parimatch, другий рік поспіль відбувся Media Cup за участю восьми журналістських команд.

Премія «Найкращі спортивні медіа року»

Наприкінці звітного періоду Асоціація спортивних журналістів організувала урочисте нагородження Премією «Найкращі спортивні медіа України» найкращих спортивних журналістів держави за 2020-ий рік у 18 номінаціях. Ще чотири номінації стали відзнакою для найкращих атлетів та мецената спорту. Вручити нагороди нашим колегам прийшли Міністр молоді й спорту України, олімпійський чемпіон Вадим Гутцайт та інші відомі українські атлети – переможці Олімпійських Ігор та світових чемпіонатів, надіслав привітання президент НОК України, олімпійський чемпіон Сергій Бубка. Подія викликала чималий інтерес в українському медіа-просторі. Уже незабаром АСЖУ оголосить умови нового конкурсу журналістських робіт за 2021 рік.

Плани на 2021-ий

2021 року Асоціація продовжуватиме усі започатковані проекти – освітні, спортивні та промоційні, а також, з очікуваним полегшенням карантинних умов, організує серію круглих столів, присвячених проблематиці українського спорту та спортивної журналістики.

Одностайним голосуванням присутні затвердили звіт Правління АСЖУ. Також було затверджено звіт голови Ревізійної Комісії АСЖУ Миколи Василькова за період з 23 січня 2020-го до 7 травня 2021 року.

Фото Володимира Дубика, АСЖУ

Конгрес замість З’їзду, новий логотип та правки до Статуту

Щодо інших робочих питань делегати схвально проголосували за внесення правок до Статуту АСЖУ, зокрема щодо оновлення місцезнаходження організації (актуальна юридична адреса – Лабораторний провулок 7а), зміни назви керівного органу – зі З’їзду на Конгрес, та доручення президенту АСЖУ здійснити державну реєстрацію зазначених оновлень.

Одностайним рішення делегати Конгресу підтримали пропозицію Правління затвердити новий логотип АСЖУ, який був розроблений упродовж 2020 року і нині присутній на офіційній веб-сторінці організації. Президенту АСЖУ доручено здійснити всі необхідні заходи для правової охорони прав інтелектуальної власності АСЖУ на новий логотип.

Фото Володимира Дубика, АСЖУ

Валентин Щербачов – новий член Правління

У зв’язку з заявою про вихід зі складу Правління за власним бажанням Валерія Рекунова, до складу правління було запрошено відомого українського спортивного журналіста, одного із засновників Асоціації спортивних журналістів України Валентина Щербачова. Конгрес одностайно підтримав пропозицію Правління.

Фото Володимира Дубика, АСЖУ

Вшанування олімпійського чемпіона Віктора Чукаріна

Член АСЖУ, олімпійський чемпіон Богдан Макуц, виступивши на Конгресі, повідомив колег про свою ініціативу щодо вшанування семиразового олімпійського чемпіона зі спортивної гімнастики (у тому числі двічі – в абсолютній першості) Віктора Чукаріна. Пан Богдан звернувся до Президента України, Прем’єр-міністра, Міністра молоді та спорту та президента НОК України з пропозицією присвоїти звання «Героя України» видатному атлетові, а також спорудити пам’ятник Віктору Чукаріну в одному із міст – Києві (зважаючи на велич досягнень), Львові (де гімнаст провів більшу частину життя) або Маріуполі (де пройшли дитячі та юні роки Віктора).

Фото Володимира Дубика, АСЖУ

Асоціація спортивних журналістів підтримала ініціативу Богдана Макуца: такий видатний атлет, безумовно, заслуговує на гідну відзнаку у своїй країні. Відтак АСЖУ всіляко сприятиме в інформуванні та просуванні цієї надзвичайно доречної і важливої пропозиції.

Прес-служба АСЖУ

Популярні новини