ГоловнаНовиниУкраїнські успіхи в Антгольці

Українські успіхи в Антгольці

Юлія Джима здобула “срібло”, а Антон Дудченко досяг найвищого результату у кар’єрі

З 21 по 24 січня в італійському Антгольці пройшов сьомий етап Кубка світу передолімпійського сезону 2020/21. Напередодні старту етапу, головний тренер збірної України Юрай Санітра натякнув, що чекати високих результатів від його підопічних поки не варто, бо команда повинна вийти на пік форми до головного старту року – чемпіонату світу.

Не додавав оптимізму і той факт, що до екватора сезону українські біатлоністи жодного разу не піднімалися на п’єдестал пошани. Однак минулий етап приніс нашій збірній не тільки першу в сезоні медаль, а й неймовірні емоції від сенсації в чоловічій індивідуальній гонці. Про ці та інші цікаві події можна ознайомитися в нашому традиційному огляді.

Медаль етапу

Перша гонка в Антгольці принесла збірній України першу медаль в сезоні на Кубку світу! Юлія Джима стала єдиною з 93 біатлоністок, кому вдалося закрити всі мішені. Швидкість на лижні 30-річна українка показала досить слабку, але в індивідуальній гонці, де на перший план виходить точність стрільби, можна потрапити в трійку призерів навіть з 35-м чистим лижним ходом.

На останньому колі Джима проявила характер і пробігла набагато швидше, ніж титулована француженка Анаіс Шевальє-Буше, завдяки чому завоювала срібну медаль. Програла Юлія тільки австрійці Лізі Терезі Хаузер, для якої ця перемога стала дебютною в кар’єрі. Завдяки цьому успіху Джима піднялася в топ-25 загального заліку Кубка світу і кваліфікувалася у мас-старт за основною квотою.

Юлія Джима, фото IBU

Гонка етапу

Також індивідуальна гонка в Антгольці стала найкращою для збірної України в цьому сезоні в плані набраних очок до заліку Кубка націй. Олена Підгрушна єдину штрафну хвилину заробила на останньому вогневому рубежі, а Валя Семеренко з двома промахами в пасиві зайняла 28 місце. Утрьох вони принесли Україні 392 очки, тим самим значно поліпшивши шанси закріпитися в топ-10 і зберегти квоту в п’ять біатлоністок на наступний сезон.

Щоправда, якщо наші біатлоністки і надалі пропускатимуть гонки, то важливість великої квоти буде піддаватися великим сумнівам…

Пропуск етапу

Українські біатлоністки вже привчили своїх уболівальників до того, що хтось із них може несподівано знятися з гонок. Цього разу в індивідуальній гонці не вийшла на старт Віта Семеренко. Нібито гонка на 15 кілометрів не входила в її програму підготовки до чемпіонату Європи. Саме через європейську першість Віта планує відбиратися на чемпіонат світу-2021, який пройде в лютому в словенській Поклюці.

Заради справедливості відзначимо, що українка – не єдина, навпроти кого в підсумковому протоколі стоїть абревіатура DNS. Фінські вболівальники так і не дочекалися виходу на дистанцію лідера своєї збірної Марі Едер, а за Канаду не виступила Емма Ландер.

Дебют етапу

Тренерський штаб збірної Німеччини не дарма включив 26-річну Маріон Дайгентеш до складу основної команди. Спортсменка вперше в цьому сезоні виступила на Кубку світу завдяки двом потраплянням у топ-7 на Кубку IBU в Арбері, а також хорошому етапі в естафеті, де німецька команда посіла третє місце.

Дайгентеш в попередні роки провела на Кубку світу всього дві гонки, але в топ-40 забігти не змогла, тому великих успіхів від неї ніхто не чекав. Але біатлоністка зуміла закрити 19 з 20 мішеней в індивідуальній гонці та забігти на високе 11 місце. Це другий найкращий результат серед німкень в гонці, він дозволив Маріон відібратися до мас-старту. Тепер у неї з’явився шанс закріпитися в основі і вперше виступити на чемпіонаті світу.

Маріон Дайгентеш, фото IBU

Сенсація етапу

В чоловічій індивідуальній гонці Антон Дудченко подарував українським уболівальникам емоції навіть яскравіші, ніж Юлія Джима днем раніше. 24-річний біатлоніст теж закрив всі 20 мішеней і відправився на останнє коло з третім часом, маючи гандикап всього в 13 секунд над французом Кентеном Фійон-Має, який замикав топ-3 в проміжному фінішному протоколі.

Здавалося, що Дудченко не зможе витримати темпу найсильніших біатлоністів планети, тому багато хто був готовий просто спокійно спостерігати, як Антон покаже найкращий результат в кар’єрі. Але не тут-то було! Дудченко навіть не думав змиритися з ярликом аутсайдера, і чіплявся буквально в кожен метр дистанції. За 300 метрів до фінішу українець вигравав 3,8 секунди у Фійон-Має, і ось в цей момент з’явилася справжня віра в медаль! Аж до перетину фінішної межі не було зрозуміло, кому ж все-таки дістанеться бронза, але гепі-енду, на жаль, не відбулося.

На фініші Дудченко показав п’ятий підсумковий час, поступившись італійцеві Гоферу всього однією десятою секунди, а бронзовому призеру Фійон-Має – трьома десятими. Для Антона це у всіх сенсах найкраща гонка в кар’єрі. Раніше він жодного разу не забігав в очкову зону в гонці на 20 кілометрів, а також не фінішував вище 20 місця в особистих гонках Кубка світу. Антон отримав безцінний досвід і в майбутньому, сподіваємося, все ж підкорить особистий п’єдестал пошани не тільки на Кубку світу, але і на Олімпійських іграх.

Антон Дудченко, фото IBU

Непогану гонку провели також Артем Прима і Артем Тищенко. Прима з трьома штрафними хвилинами в пасиві зайняв 23 місце, а Тищенко не закрив тільки одну мішень і вперше в сезоні забіг в очки – 34-й результат. Завдяки цьому Україна закріпилася в топ-10 чоловічого заліку Кубка націй. Невдалі виступи Руслана Ткаленка і Дмитра Підручного на боротьбу за квоти майже не вплинули.

Перемогу в гонці здобув росіянин Олександр Логінов, який, як і Дудченко, обійшовся без штрафних хвилин. Норвежець Стурла Легрейд з двома промахами в пасиві завоював срібну медаль, а його зірковий співвітчизник, лідер загального заліку Кубка світу Йоганнес Бьо замкнув десятку найсильніших. Для Бьо-молодшого, як не дивно, це найгірша гонка в сезоні, хоч він і показав феноменальну швидкість на лижні.

Родзинка етапу

Відразу дві біатлоністки, француженка Жюлья Сімон і норвежка Марте Ройселанд, бігли мас-старт в червоному бібі лідера заліку дисципліни. Обидві в двох попередніх гонках на 12,5 км посіли перше і сьоме місця, але було очевидно, що на чемпіонаті світу в яскравому кольорі виступить лише одна з них. Але їхні майки все одно були унікальними, оскільки у випадку з Ройселанд червоний колір був доповнений ще й жовтим, який позначає лідерство в загальному заліку Кубка світу.

Падіння етапу

У жіночому мас-старті Україну представляла тільки Юлія Джима, яка напередодні завдяки ідеальній стрільбі завоювала срібну медаль в індівідуаці. Елітна дисципліна для Джими складалася дуже непогано аж до кінця четвертого кола. Незадовго до останньої стрільби 30-річна біатлоністка втратила рівновагу і впала.

На щастя, Юлія та її гвинтівка після падіння залишилися в цілісності, а тому Джима втратила лише кілька секунд. Але невдачі на цьому не закінчилися, і на заключному вогневому рубежі українка допустила єдиний промах, ще й останнім пострілом! Однак навіть це не зламало Юлію, на фінішному колі вона обійшла росіянок Євгенію Павлову і Ларису Кукліну, завдяки чому посіла десяте місце.

Фініш етапу

Справжня драма розгорнулася і в боротьбі за перемогу. Медалі на останньому колі розіграли відразу п’ять біатлоністок: шведка Ганна Еберг, австрійка Хаузер, чешка Давідова, француженка Сімон і німкеня Пройсс! Всі п’ятеро бігли заключні два з половиною кілометри загальної групою, але ближче до фінішу Давідова і Пройсс виявилися менш підготовленими в функціональному плані.

А Жюлья Сімон і Ганна Еберг таке враження, що були готові пробігти ще як мінімум кілометр в такому ж шаленому темпі! Боротьба за перемогу між ними тривала навіть у фінішному створі, і там француженка більш грамотно вибрала позицію і здобула другу перемогу в сезоні. Перша була тиждень тому, тоді Сімон виграла мас-старт в Обергофі.

Варто відзначити також австрійку Лізу Хаузер. У шести особистих гонках 2021 року вона вже п’ять разів піднімалася на п’єдестал пошани, хоча до цього жодного разу не потрапляла до трійки призерок. Вражаючі прогрес і стабільність, яким можуть позаздрити навіть претендентки на Великий кришталевий глобус!

Провал етапу

Збірна Швеції в чоловічій естафеті була однією з головних фаворитів. Воно й не дивно, адже на початку сезону шведи стали другими в Контіолахті, а також здобули перемогу в Хохфільцені. Ось тільки цього разу шведи боролися не за місце на п’єдесталі пошани, а за те, щоб просто дістатися до фінішу! Справжнім антигероєм став Пеппе Фемлінг, який на першому етапі привіз своїй команді три кола штрафу.

Довгий час шведи були в хвості з величезним відставанням від лідерів. Якби Єспер Нелін, Себастьян Самуельсон і Мартін Понсілуома не уникли ще кількох сотень штрафних метрів дистанції, то Швецію зняли б як кругову, що призвело б до втрати пристойної кількості очок як в Кубку націй, так і в заліку естафет. Але Понсілуомі вдалося фінішувати 15-м, буквально хвилина відокремила його від повного фіаско.

За перемогу за таких обставин очікувано боролися збірні Франції та Норвегії: Емільєн Жаклен і Йоганнес Тінгнес Бьо майже одночасно пішли на фінішне коло. На папері більше шансів на тріумф було у більш титулованого Йоганнеса, але Жаклен проявив себе як фінішер воістину елітного рівня і приніс своїй команді другу перемогу поспіль в естафеті!

Французькі тріумфатори естафети – Антонен Гігона, Кентен Фійон-Має, Сімон Дестьє і Емільєн Жаклен, фото IBU

Українців в якості претендентів на медалі майже ніхто не розглядав, а тому восьме місце Артема Прими, Дмитра Підручного, Артема Тищенка та Антона Дудченка – цілком прийнятний результат. З Сергієм Семеновим можна було б замахнутися на більш високе місце, але його поки переслідують проблеми зі здоров’ям, а тому в цьому сезоні шанси побачити його на Кубку світу дуже невеликі.

Дежавю етапу

Побачивши стартовий лист жіночої естафети, можна було пережити відчуття дежавю. Збірна України була представлена ​​тим же складом, що і на Олімпійських іграх-2014 в Сочі, коли наші біатлоністки виграли золоті медалі. Не сталося змін ніде, навіть в розстановці по етапах. Але 7 років – термін чималенький, і ця гонка чітко показала, що наші олімпійські чемпіонки вже не ті.

Віта Семеренко, Юлія Джима, Валя Семеренко та Олена Підгрушна на лижні програють більш молодим суперницям. Хтось більше, хтось менше. Перспектив цим же складом повернутися на біатлонний Олімп, на жаль, немає від слова зовсім. Але звинувачувати біатлоністок в цьому не можна. Вони викладаються на повну, просто роки беруть своє. 

Самовіддача і в цій гонці була на найвищому рівні. На останньому колі Олена Підгрушна боролася за 7-10 місця, на які призовий фонд не розподіляється. Але вона боролася до останнього метра дистанції і перетнула фінішну лінію одночасно зі швейцаркою.

Навіть фотофініш не зміг визначити, хто ж, Підгрушна чи Лєна Хеккі, завершив гонку хоча б на мить раніше, а тому обом командам віддали восьме місце.

Олена Підгрушна, фото biathlon.com.ua.

Перемогу в гонці здобула збірна Росії, яка в грудні виглядала не кращим чином, а зараз дивує і дає фору на дистанції навіть топовим лижницям. Друге місце посіли німкені, а бронзові медалі вибороли француженки, у яких в пасиві одне коло штрафу.

Українець етапу

Наш Антон Дудченко завдяки успішному виступу в індивідуальній гонці отримав можливість вперше в кар’єрі виступити в мас-старті. Для нього це була третя гонка за три дні, тому було очевидно, що відновитися і виступити сповненим сил не вийде.

Як для дебюту все пройшло досить непогано. 24-річний біатлоніст настріляв всього три кола штрафу і фінішував 25-м, залишивши за спиною п’ятьох суперників, в тому числі титулованих росіян Євгенія Гаранічева і Матвія Єлісєєва. Антон став єдиним представником України в гонці 30 кращих біатлоністів планети.

Перемогу в заключній гонці сьомого етапу Кубка світу здобув лідер загального заліку Йоганнес Тінгнес Бьо. Другим до фінішу дістався бронзовий призер індивідуальної гонки Кентен Фійон-Має, а медаль третього ґатунку дісталася словенцю Якову Факу. 33-річний спортсмен вперше в сезоні піднявся на п’єдестал пошани.

***

Увага біатлонної громадськості буде перемикатися на словенську Поклюку, де вже 10 лютого стартує чемпіонат світу 2021 року. У більшості спортсменів є можливість перевести подих і трохи відпочити від гонок. Однак українські любителі біатлону можуть ще тиждень насолодитися головним зимовим видом спорту.

З 27 по 31 січня у польському Душніки-Здруй пройде відкритий чемпіонат Європи, на якому збірна України буде представлена ​​наполовину основним складом. Решта команд привезуть на цей турнір резервістів, так що наші співвітчизники будуть боротися за медалі практично у всіх гонках. Нудно наступного тижня точно не буде!

Денис Шаховець, член АСЖУ, Sport.ua

Популярні новини