ГоловнаНовини«ЮКІ» — історія перемог вільних українців

«ЮКІ» — історія перемог вільних українців

03 грудня у вітчизняний прокат виходить документальний фільм «ЮКІ», що розповідає історії видатних зірок українського походження, які формували найвідомішу хокейну лігу світу — Північноамериканську НХЛ (Національну Хокейну Лігу).

Фільм, режисером якого став документаліст Володимир Мула, створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно і Міністерства культури та інформаційної політики України. Робота українців претендує на перемогу в одній із номінацій щорічної премії Міжнародної Асоціації спортивної преси AIPS – Sports Media Awards-2020.

Автори стрічки презентують її як «Історію перемог вільних українців». Ukrainians або коротко UKE — саме так у Північній Америці називають вихідців з України. Завдяки розповідям героїв, рідкісним знахідкам та безцінним свідченням «ЮКІ» зважено та об’єктивно фіксує, що українці — унікальна нація, якій є чим пишатися.

Зйомки фільму: діти у светрах українських легендарних хокеїстів

«В основі фільму — виняткове дослідження творчої команди проєкту. Як
з’ясувалося, на кільцях Кубка Стенлі — головному трофеї світової ліги NHL — масово зафіксовані прізвища українських гравців, — розповідає Володимир Мула, — Саме наші співвітчизники стояли біля витоків зародження хокейного турніру ще на початку його становлення та розвитку за океаном. Їхній внесок в історію хокейних клубів, честь яких вони захищали, надихнув на подальші звершення мільйони людей у Канаді та США. І кожному з них вдалося зберегти у душі шматочок далекої, але рідної серцю України».

Статуетка Вейна (Івана) Грецького

Героями стрічки стали хокеїсти, що у різні епохи здобували світову славу: дворазовий володар Кубка Стенлі у складі «Philadelphia Flyers» Орест Кіндрачук; дворазовий володар Кубка Стенлі у складі «Boston Bruins» Іван Буцик; триразовий володар Кубка Стенлі у складі «New Jersey Devils» Кен Данейко; переможець Кубка Стенлі у складі «Pittsburgh Penguins» Джеф Чикрун; володар Кубка Стенлі у складі «Chicago Black Hawks» Ерік Нестеренко; переможець Кубка Стенлі у складі «New Jersey Devils» Брюс Драйвер; чотириразовий володар Кубка Стенлі у складі «Toronto Maple Leafs» Еді Шах; переможець Кубка Стенлі у складі «Tampa Bay Lightning» та «Pittsburgh Penguins» Руслан Федотенко, а ще найкращий хокеїст усіх часів Вейн Грецьки (Іван Грецький). Глядачі також побачать сина славетного воротаря Террі (Тараса) Савчука — Джеррі і хокейного аналітика Келлі Груді. Зйомки відбувалися протягом трьох років у Канаді, США, Білорусі та Україні.

У фокусі- Орест Кіндрачук

«Завдання було не з легких: протягом довгих місяців я працював з міжнародними архівами, намагався взяти інтерв’ю у хокейних зірок по всій Північній Америці, сплачував шалені штрафи за перевищення швидкості і старався не замерзнути у холодних канадських преріях. Завдяки допомозі сотень абсолютно різних людей, які палко підтримували ідею, мені вдалося реалізувати цей проєкт. Запрошую кожного українця подивитися фільм у кіно та надихнутися унікальною і спільною для нас історією!», — коментує режисер та продюсер фільму Володимир Мула.

Володимир Мула впорядковує ковзанку

ІНФО

Назва фільму: «ЮКІ»/UKE
Старт в Україні: 03.12.2020
Жанр: документальний фільм
Режисер та продюсер: Володимир Мула
Автор сценарію: Микола Васильков
Оператори: Олег Шевчишин, Дмитро Шиповський, Станіслав Ткачов, Олександр Терновий
Режисер монтажу: Андрій Луннік
Консультант: Євген Количев

Герої: Орест Кіндрачук, Іван Буцик, Кен Данейко, Джеф Чикрун, Ерик Нестеренко, Брюс Драйвер, Володимир Грецький, Еді Шах, Руслан Федотенко, Іван Грецький

Едді Шах

В епізодах: Джері Савчук (син Тараса Савчука), Келі Груді (хокейний аналітик телеканалу CBC), Роман Коваль (історик), Мирон Биць (Президент УСЦАК), Орест Теплий (приватний колекціонер)

Трейлер: https://www.youtube.com/watch?v=5aya11brMkk

Новини про фільм: https://www.facebook.com/ukedocumentary

Володимир Мула та Волтер Грецький

Анотація до фільму: Їхні історії викликають захват та мотивують! Через відчай і біль до успіху, через свободу і жагу перемагати до тріумфу — їхні імена назавжди вписано в історію найвідомішої хокейної ліги — NHL. Іван Грецький, Орест Кіндрачук, Ерік Нестеренко, Іван Буцик, Руслан Федотенко та багато інших, що у різні епохи здобували світову славу за океаном. Неймовірні розповіді легенд NHL, чий приклад надихає світ! Настав час пишатися ними і на їхній рідній землі — в Україні. «ЮКІ» — реальні історії перемог вільних українців!

Кен Данейко

Володимир Мула – український кінорежисер, продюсер, журналіст. Працював на провідних українських телеканалах, зокрема ICTV, BBC Ukrainian. Висвітлював події міжнародного рівня – Олімпійські Ігри, Євробачення, Чемпіонати Світу та Європи з футболу. У 2015 році зняв документальний фільм-подорож «Американська мрія», а наступного року – продовження нашумілої стрічки про життя емігрантів за океаном «Американська мрія. У пошуках правди».

Володимир Мула

Популярні новини