ГоловнаНовиниЖодного дня без старту!

Жодного дня без старту!

За підсумками 2012 року Асоціація спортивних журналістів України (АСЖУ) визнала Київ найспортивнішим містом країни. І вручила за це досягнення Володимиру Вовку – керівнику департаменту спорту столичної КМДА красивий Кубок. По-всьому з цим призом Київ розлучатися не має наміру і в нинішньому сезоні – тут не проходить жодного дня без якихось спортивних подій і змагань. Особливо насиченим у цьому плані виявився місяць травень і два його заключні тижні, що подарували всім нам безліч приємних і неповторних миттєвостей спортивного життя. Про найважливіші з них, вміло організовані і проведені на вищому рівні Міністерством молоді та спорту України (міністр Равіль Сафіуллін), Національним олімпійським комітетом України (президент, олімпійський чемпіон Сергій Бубка) і Київською міською державною адміністрацією (голова Олександр Попов) і піде мова нижче.

Найбільшою спортивною подією травня в столиці, яка зібрала велику кількість гостей із багатьох країн світу, включаючи керівників Міжнародного олімпійського комітету та Національних олімпійських комітетів, відомих учених у галузі спорту, невтомних організаторів спортивного руху з усієї України, з ближнього і далекого зарубіжжя, чудових спортсменів і тренерів, стала ціла низка заходів, присвячених знаменному моменту в житті стародавнього міста – 100-річчю створення Олімпійського комітету Києва та проведенню першої Російської Олімпіади в нашому місті влітку 1913 року. Тут і відкриття Міжнародного центру олімпійських досліджень та олімпійської освіти, і проведення великої Міжнародної наукової конференції «Олімпійський спорт: історія та сучасність». Обидва заходи були прекрасно організовані і проведені Національним університетом фізичного виховання і спорту України (ректор Євген Імас). Треба було бачити з яким величезним інтересом і оваціями велика зала вишу відреагувала на доповіді відомих вчених: академіка Володимира Платонова (Україна), президента Олімпійської Академії України Марії Булатової (Україна), Наталії Мельникової (Росії), Карла Леннарда (Німеччина), Айї Ерта ( Латвія), Штефана Калиновського і Хенріка Сазанського (обидва Польща) та їх колег! Завершилася конференція надзвичайно цікавою дискусією за «круглим столом». Такі події зберігаються в пам’яті довго. І дуже важливі для всього світового олімпійського руху.

У винятково теплій, дружній і сердечній обстановці в комплексі «Чумацький шлях» під Києвом пройшов вечір спортивної слави України за участю численних зарубіжних гостей, легендарних українських олімпійців різних років, керівників спортивних федерацій, спортивних товариств та громадських організацій, чия діяльність тісно пов’язана з фізичною культурою і спортом країни. Саме тут пройшло вшановування та вручення призів від НОК України найкращим атлетам країни в березні і квітні легкоатлетці Ользі Саладусі і гімнастові Олегу Степку за перемоги на чемпіонатах Європи. Нагороди та грошові премії вручив атлетам та їхнім особистим тренерам Анатолію Бойко і Павлу Нетребі президент НОК України Сергій Бубка.

Заключні спортивні заходи на честь «Дня Києва» і «Олімпійського дня», присвячені створенню Міжнародного олімпійського комітету (23 червня 1894 р.), пройшли в столиці у вихідні дні 25 та 26 травня. Їх девізом стали слова: «Історія – є. Майбутнє – твоє! ». Почалися вони традиційною міжнародною велогонкою. Цього року, за словами заступника голови КМДА Віктора Коржа, в ній взяло участь понад 10000 спортсменів різного віку: від дітей до сивих ветеранів. Дуже зворушливою вийшла церемонія відкриття в Музеї історії Києва експозиції, яка відображає 100-річний ювілей олімпійського руху в столиці. Старовинні фотографії та експонати, що показують творців першої Російської Олімпіади 1913 року, і які знайомлять відвідувачів з героями спорту тієї давньої пори, нікого не залишили байдужим. А які чудові, легендарні атлети разом з Сергієм Бубкою зібралися суботнім днем у новій будівлі Музею – дворазові олімпійські чемпіони з легкої атлетики Валерій Борзов та Юрій Сєдих (колишній киянин сьогодні живе з родиною в Парижі. І вперше за 22 роки опинився в рідному місті), президент НОК Польщі, олімпійська чемпіонка з легкої атлетики Ірена Шевинська, легендарний борець, герой римської Олімпіади 85-річний киянин Іван Богдан, прославлені гімнастки Ніна Бочарова та Людмила Турищева, метальник молота Юрій Тамм, заслужений майстер спорту, заслужений тренер країни, один із  величайших акробатів світу Володимир Матузенко, чиї численні вихованці працюють сьогодні в найкращих цирках планети. І цей славний перелік українських атлетів, що побували на відкритті експозиції «Олімпійський Київ», можна продовжити.

Апофеозом же спортивного травня в столиці стали численні змагання з 35 видів спорту, вікторини, конкурси на олімпійську тематику, зустрічі з видатними олімпійцями та ветеранами спорту на майдані Незалежності, Хрещатику, в інших районах міста, що проходили за програмою Олімпійського дня. Зазначу, що подібні заходи, спрямовані на популяризацію олімпійського руху, акції – «Олімпійський день», «Олімпійський урок», «Олімпійська книга» та ін., пройшли в ці травневі дні також по всій Україні. І були масовими, веселими, святковими. Вони ще раз показали, як фізична культура і спорт важливі для суспільства. До речі, і в ті далекі вже часи першої Російської олімпіади 1913 року. І, зрозуміло, сьогодні. У нас в Україні підростає відмінна спортивна зміна. Порадіємо їй!

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ,
член НОК України,
головний редактор сайту АСЖУ

На знімках: відкритий «Олімпійський урок», проведений для дітей в етнографічному комплексі «Українське село» (поблизу Києва) для майбутніх олімпійців провела Українська федерація карате.

Фото Ігоря Сахацького

попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини