ГоловнаНовиниФутбольний тиждень Спеціальної Олімпіади

Футбольний тиждень Спеціальної Олімпіади

Європейський футбольний тиждень (ЄФТ) Спеціальної Олімпіади в Україні, при підтримці UEFA Respect, проходитиме з 18 по26 травня 2013 року за участю більше двох тисяч спортсменів з вадами розумового розвитку в 14 областях країни.

В рамках цього Тижня, Спеціальна Олімпіада України (СОУ) проводитиме для людей з розумовою відсталістю різні спортивні акції (Національний турнір з футболу 18-19 травня 2013 року в м. Херсон, Відкриті регіональні турніри СО у Вінниці та Кременчуці, 4 Регіональні турніри в обласних центрах України, численні локальні турніри, семінар для футбольних координаторів і тренерів, відвідування ігор Прем’єр-ліги, виставки художніх робіт на футбольну тематику, тощо).

Метою проведення ЄФТ є створення всією Європейською футбольною громадою більших можливостей для людей з вадами інтелекту у футболі. Близько 50,000 спортсменів братимуть участь в 400 подіях в 50 країнах континенту при підтримці УЄФА, 37 Національних футбольних федерацій, 60 футбольних клубів (включаючи офіційних представників-посланців Спеціальної Олімпіади в Європі Celtic FC, Tottenham Hotspur, Inter Milan) та вищого рівня футбольних ліг Італії, Польщі, Угорщини, Голландії.

Національний директор Спеціальної Олімпіади України Андрій Підварко: «Європейський футбольний тиждень Спеціальної Олімпіади – приклад допомоги всім тим футболістам, які мають відхилення у розумового розвитку, приклад допомоги яку не можна відкладати на потім. Дуже важливо знати, що спортсмени Спеціальної Олімпіади мають такі ж мрії і бажання, як і інші діти, хочуть бути повноправними членами свого суспільства і в спорті і побуті. СО Украни за сприяння Федерації футболу України, Кока-Кола України, МакДональдз Юкрейн Лтд., Асоціації спортивних журналістів України, Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України робитиме все можливе, щоб кожний футболіст з вадами інтелекту зміг проявити себе під час Європейського футбольного тижня і його маленька перемога стала початком великої перемоги українського суспільства у ставленні до людей з відхиленнями у розумовому розвитку».

Щорічно, починаючи з 1997 року, в Україні проводяться всеукраїнські футбольні турніри, в яких беруть участь до 100-120 осіб з розумовою відсталістю, представники 12-15 регіонів нашої країни. В більшості регіонів проводяться змагання місцевого рівня. Футболісти Спеціальної Олімпіади України мають і неабиякий досвід участі в міжнародних турнірах – великим досягненням нашої команди є золоті медалі на останніх Всесвітніх Літніх Іграх 2011 року в Греції і 2007 року в Китаї та Чемпіонаті Європи 2009 року в Португалії. В 2012 році в Швеції національна команда СО України виборола бронзові медалі у Європейському футбольному турнірі Kim Källström Trophy 2012 в рамках найбільшого світового молодіжного турніру Gothia Cup. .
Футбол є одним з найпопулярніших видів спорту Спеціальної Олімпіади Європа/Євразія з 33 офіційних олімпійських видів, котрим займаються 128,000 осіб з вадами розумового розвитку в 58 країнах. Для більшої інформації див.
 www.specialolympics.org  та  www. specialolympics.org.ua. 

Андрій Підварко,

національний директор

Спеціальної Олімпіади України

 

Популярні новини