ГоловнаНовиниУ Сеулі пройшов 74-й Конгрес AIPS

У Сеулі пройшов 74-й Конгрес AIPS

Ні складна обстановка в арабському світі, ні близькість Японії, яка бореться з наслідками страшного землетрусу та ядерної катастрофи на своїх атомних станціях поблизу Токіо, не завадили делегаціям майже із 100 країн приїхати до Сеула і стати учасниками 74-го Конгресу AIPS.

Зрозуміло, серед них була і Україна, що нараховує сьогодні 139 членів AIPS і є однією з найбільших регіональних організацій Міжнародної Асоціації спортивної преси, створеної в далекому вже 1924 році. І ось що цікаво, з того часу вона абсолютно не втрачає своєї значущості та привабливості у колег з різних країн. Нині AIPS об’єднує представників 156 держав усіх п’яти континентів. І кількість членів Асоціації постійно зростає, як ростуть і вимоги для кандидатів, бажаючих поповнити її лави.

На подібні міжнародні форуми (а крім Конгресів AIPS сюди входять Конгреси UEPS – Європейської Асоціації спортивної преси, інші зустрічі і конференції, що проводяться обома Асоціаціями) делегація Україні їздить з 2000 року. І мушу зауважити, що Сеульський саміт за цей період за всіма параметрами, починаючи від супернасиченої програми до організації та проведення Конгресу, на моїй пам’яті, є абсолютно найкращим.

Величезна заслуга в цьому, перш за все, наших корейських колег (президент Асоціації спортивних журналістів Кореї, керівник Оргкомітету 74-го Конгресу – Осан Квон), а також керівництва AIPS (президент Джанні Мерло), дуже професійно і нестандартно провели головну щорічну зустріч спортивних журналістів планети. За це всім їм наші щирі слова вдячності та подяки. Таке, друзі-колеги, не забувається! Спасибі за все! ..

Віддавши належне організаторам 74-го Конгресу, перейдемо безпосередньо до його програми, яка була надзвичайно напруженою і різноманітною. Назву лише головні теми, що викликали широку дискусію і професійний інтерес у делегатів з різних країн. Жваво обговорювались, а потім були повністю підтримані і схвалені звіти про роботу AIPS за 2010 рік, опубліковані керівниками Асоціації (президентом, генеральним секретарем, скарбником, головами різних комісій).

Ця частина роботи саміту показала, що AIPS все активніше і плідніше співпрацює з Міжнародним олімпійським комітетом, зі всілякими Міжнародними федераціями з різних видів спорту, з ООН та ЄС, з цілим рядом інших великих міжнародних спортивних і неспортивних організацій та об’єднань.

Відзначимо тут і встановлення все більш тісних професійних контактів і зв’язків між континентальними секціями AIPS. І що особливо приємно і співзвучно часу – це розвиток прямих відносин між Асоціаціями спортивних журналістів з країн різних континентів. Причому даний напрямок у діяльності AIPS, судячи за все, в найближчі роки стане одним із пріоритетних. Що, на мій погляд, лише посилить авторитет Асоціації серед міжнародних творчих організацій планети.

Другий комплекс питань, гаряче і зацікавлено обговорюваних на сеульському Конгресі, стосувався в основному організаційної та творчої сторони роботи спортивних журналістів різноманітних видань (від друкованої преси до електронних ЗМІ), радіо і телебачення. Тут головними темами численних виступів були: акредитація представників ЗМІ на всіляких найбільших міжнародних змаганнях, включаючи Олімпійські ігри, чемпіонати світу та першості континентів, етапи Кубків світу та турнірів з серії «Гран-прі», створення належних умов роботи для спортивних репортерів і фотожурналістів на них, робота прес-центрів та оцінка їх діяльності, ефективність створених при AIPS творчих комісій з різних видів спорту.

Тут, як свідчить дискусія, залишаються невирішеними ще багато проблем і питань (від організаційних, фінансових до побутових), які дуже сильно ускладнюють нашу роботу під час найважливіших спортивних змагань. Особливо бурхливо проходило обговорення акредитацій та умов роботи на двох найпопулярніших стартах 2012 року – літній Олімпіаді в Лондоні і фінальної частини чемпіонату Європи з футболу в Україні та Польщі. Тут Міжнародної Асоціації спортивної преси, активно задіяної в обох грандіозних проектах, ще належить знайти своє місце, яке відповідало б високому авторитету та рангом AIPS у світі.

Надзвичайно цікавою та корисною, на думку всіх делегатів 74-го Конгресу AIPS, виявилася чудово підготовлена і проведена дискусія навколо нових електронних спортивних ЗМІ, що з’явилися останнім часом в соціальних мережах, facebook, індивідуальних блогах і т.д. У ній активно взяли участь як представники країни, що проводила Конгрес, так і фахівці в цій галузі з інших країн. Упевнений, ця тема і на найближчих міжнародних журналістських зустрічах буде ще не раз серед найбільш обговорюваних.

Думки тут існують різні, проте багато колег все ж вважають, що добрі часи традиційної друкованої преси назавжди залишилися в минулому. Гряде новий період, де роль першої скрипки будуть грати саме електронні ЗМІ. Чи так воно буде, покаже життя, але я б не поспішав з подібними висновками: друковані ЗМІ, впевнений, ще далеко не повністю вичерпали себе. І ось так, запросто, свої позиції не здадуть …

Нинішній Конгрес був дуже багатий на різні презентації та зустрічі з цікавими людьми. Всі вони пройшли на найвищому рівні. І залишили по собі добрі почуття. Серед них особливо хочеться відзначити презентацію міст-кандидатів на проведення зимових Олімпійських ігор 2018 року – Мюнхена (Німеччина), Ассена (Франція) і Пхенчхана (Корея), виступи організаторів зимових Олімпійських ігор 2014 року у Сочі (Росія) і Всесвітньої літньої Універсіади 2013 в Казані (Росія). А також відзначимо дуже яскраву і динамічну презентацію можливого олімпійського виду спорту – боротьби самбо, проведену президентом Міжнародної федерацією самбо Василем Шестаковим (Росія).

Навіть досвідчені в спорті журналісти не приховували захоплення під час коротких показових боїв у виконанні відомих російських атлетів, влаштованих прямо в залі засідання Конгресу. Але, мабуть, ще більш чітке уявлення про новий вид спорту, який вже давно і наполегливо прагне потрапити в програму Олімпіад, журналісти з більш ніж 100 країн отримали, познайомившись з розкішною книгою «Самбо 1000», виданій всесвітньо відомою школою самбо Давида Рудмана в 2010 році. Про кращий путівник у чудовий світ самбо і мріяти не доводиться! Величезне враження на всіх делегатів 74-го Конгресу AIPS зробили також відвідування національної академії тхеквандо, показові виступи її вихованців і зустріч з президентом Міжнародної федерації тхеквандо Чунгвон Чу.

Після завершення сеульської програми гостинні господарі запропонували учасникам журналістського саміту одноденну поїздку в гори на олімпійські об’єкти Пхенчхана. У лютому 2004 року, коли Корея тільки почала боротьбу за право прийняти у себе Ігри Білої Олімпіади, мені, поряд з журналістами з 18 країн, пощастило протягом 4-х днів бути гостем місцевого Оргкомітету-2010. І вже тоді я був вражений наявністю в Пхенчхані всієї необхідної інфраструктури, здатної прийняти у себе старти зимової Олімпіади. Кореї, на жаль, тут міцно не пощастило – вона двічі поступилася в суперечці міст-кандидатів: спочатку Ванкуверу (Канада) за право провести Олімпіаду-2010, а потім і Сочі (Росія), що стала столицею зимових Ігор-2014 року. І ось їхня нова, третя спроба взяти нарешті досі неприступний бар’єр. Побувавши 26 березня 2011 на олімпійських аренах Пхенчхана, як і 7 років тому, я був вражений, що всі вони хоч сьогодні здатні прийняти у себе зимові Олімпійські ігри 2018 року. Браво, корейці! Від усього серця бажаю вам успіху у кандидатській гонці. І перемоги в ній! Якщо це станеться, буду щасливий попрацювати в ранзі репортера в Олімпійському Пхенчхані в 2018 році …

Залишаючи увечері 28 березня разом з Олександром Хілюковим – другим делегатом від України – унікальний за розмірами і технічної оснащеності Сеульський аеропорт, ми ще раз із вдячністю згадали 74-й Конгрес AIPS. І всю чудову команду колег, яка зуміла так здорово організувати і провести його в такий непростий час. Таке довго не забувається!

Наступний 75-й Конгрес AIPS пройде в січні 2012 року в Інсбруку (Австрія).

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України
Київ-Сеул-Київ
На знімках: таким побачили 74-й Конгрес AIPS наші корейські фотожурналісти.
 

Популярні новини