ГоловнаНовиниAIPS запускає платформу олімпійської історії та опитування «Чемпіони століття» під час онлайн-святкування...

AIPS запускає платформу олімпійської історії та опитування «Чемпіони століття» під час онлайн-святкування сторіччя

Сьогодні Міжнародній асоціації спортивної преси (AIPS) виповнюється 100 років, і понад 300 спортивних журналістів зібралися на онлайн-зустріч, аби відсвяткувати цю знаменну віху, відкриваючи нове століття. З моменту свого народження у боксерському рингу в Парижі, безпосередньо перед відкриттям VIII літніх Олімпійських ігор у 1924 році, AIPS витримав випробування часом, як хранитель професії спортивного журналіста та її незмінних етичних принципів.

Онлайн-подія з нагоди столітнього ювілею відбулася на YouTube-каналі AIPS: стріминг йшов з однієї зі студій славетної італійської 128-літньої La Gazzetta dello Sport, однієї з найстаріших і найбільш популярних газет в Італії, заснованої  1896 року.

Nessun Dorma

Захід розпочався п’ятихвилинним відео, яке дивовижним чином вшанувало багату історію AIPS завдяки співпраці з Фондом фестивалю Пуччіні, що дозволив використати знакову арію «Nessun Dorma» з опери Пуччіні «Турандот». Мабуть, одна  із найбільших популярних арій всіх часів, у такий спосіб, стала головною піснею сторіччя AIPS. До речі, цього року виповнюється 100 років з дня смерті великого маестро. Генеральний секретар AIPS Юра Озмек пояснив, що партнерство – Фондом Пуччіні «є зв’язком між спортом і музикою», яке служить «джерелом миру».

Під акомпанемент «Nessun Dorma» відео повело відвідувачів у ностальгійну подорож у часі, не лише підсумовуючи історію AIPS, але й вказуючи на еволюцію журналістики з часів «Ревучих двадцятих».

Вшанування візіонерів

Президент AIPS Джанні Мерло вшанував засновників організації на чолі з  французом Францом Рейшелем та бельгійцем Віктором Буаном, які проклали шлях 100 років тому. «Відсвяткувати 100-річчя нелегко. Це дуже емоційний день для мене, особливо перебування тут (La Gazzetta dello Sport), місці, де я провів всю свою кар’єру, – зауважив Джанні Мерло.

Майбутні виклики

Очільник спортивних журналістів додав: «Засновники AIPS вбачали необхідним захистити наші права та умови праці. Вони вірили в можливість мати спілки всюди. Тепер наш обов’язок — продовжувати захищати наші права в цей час, коли, наприклад, штучний інтелект становить загрозу нашій професії. Вони відбирають нашу роботу, не запитуючи у нас дозволу, що є злочином. Важливо запровадити етичні правила, які не дадуть знищити нашу роботу».

Серед інших викликів Мерло також згадав зростання числа «творців контенту» у сфері спортивних медіа та проблеми з умовами роботи спортивних журналістів на подіях: «У нас уже є робочі групи з цих питань, і ми також обговорюємо з УЄФА умови роботи на стадіонах під час матчів».

100 олімпійських історій

Під час церемонії було представлено довгоочікуваний проект сторіччя AIPS «100 олімпійських історій від 100 молодих репортерів зі 100 країн за 100 секунд». Це –  момент гордості для всіх, хто був причетний до втілення цієї ідеї президента AIPS у реальність.

Близько 130 молодих журналістів взяли участь у цій безпрецедентній ініціативі, висвітлюючи культових спортсменів та моменти, які сформували олімпійську історію їхніх країн.

З цікавими фактами та цифрами ця карта світу з олімпійськими історіями є культурним і освітнім інструментом для всіх, пропонуючи унікальні ідеї та різноманітний досвід, підкреслюючи олімпійський дух. Його запустили якраз до цьогорічної літньої Олімпіади в Парижі

Цей проект був реалізований за підтримки Міжнародного олімпійського комітету та Getty Images.

Історію Літніх Олімпіад України презентувала за 100 секунд наша колега Алла Васьковська.

Програма «Молоді репортери»

Продовжуючи говорити про молодих репортерів, генеральний секретар Юра Озмек розповів про успіх програми AIPS Young Reporters, яка протягом 13 років торкнулася життя 454 молодих журналістів із 96 країн. Програма пропонує новому поколінню спортивних журналістів унікальну можливість покращити свої знання та навички під час спортивних подій у співпраці з провідними міжнародними спортивними федераціями та партнерами AIPS. Озмек повідомив, що є плани щодо програми молодих репортерів на Саудівських іграх у Ер-Ріяді, які відбудуться восени цього року та ще однієї програми в Ченду, Китай, під час Всесвітніх ігор.

Sport Media Awards

Ще однією ініціативою AIPS, яка продовжує надихати спортивних журналістів у всьому світі, є премія AIPS – Sport Media Awards. З 2018 року премія відзначає найкращих спортивних авторів на всіх медіа-платформах. 1 червня 2024 року стартувало сьоме видання премії. Надсилати свої роботи треба безпосередньо на сайт www.aipsawards.com. Конкурс  2023 року отримав 1887 заявок із 140 країн, що є рекордом за кількістю учасників. «Ці нагороди демонструють спортивну журналістику високого рівня в усьому світі, і це один зі способів захистити нашу професію у цей важкий момент», — сказав Джанні Мерло.

Святкування 100-річчя AIPS  у штаб-квартирі ЮНЕСКО

6 серпня,  у штаб-квартирі ЮНЕСКО у Парижі заплановане святкування 100-річчя AIPS, під час якого буде вшановано журналістів, які висвітлювали 10 чи більше Олімпійських ігор. «Ця подія має на меті нагадати нам, що ми народилися в Парижі. Там будуть посли наших держав-засновників і найкращі спортсмени, які нагороджуватимуть олімпійських журналістів», – пояснив Мерло. «Ми пишаємося нашим партнерством з ЮНЕСКО. Вони також вірять у спорт як інструмент, який допомагає молоді розвиватися краще».

Найкращі чемпіони століття

Ще одним визначним моментом сьогоднішньої онлайн-події став запуск опитування AIPS для визначення найкращого чемпіона та чемпіонки століття у період 1924-2024 років. Журналістське голосування запроваджено на честь спортсменів, які завдяки своїм приголомшливим, рекордним виступам змінили світ спорту, надихаючи покоління протягом останніх 100 років. Голосування розпочинається сьогодні, 2 липня, і триватиме до 23:59 (CEST) 26 липня, дня церемонії відкриття Олімпіади у Парижі. Відвідайте www.aipsmedia.com і натисніть на банер у верхній частині домашньої сторінки, щоб вибрати трійку найкращих у кожній категорії зі списку з понад 200 номінованих спортивних ікон.

Переможці будуть оголошені під час святкування сторіччя AIPS, яке відбудеться у штаб-квартирі ЮНЕСКО 6 серпня 2024 року у Парижі.

Столітній Конгрес

Святкування 100-річчя AIPS офіційно розпочалося із засідання Виконавчого комітету AIPS у китайському Ченду, у березні цього року. Пізніше відбулися Столітній конгрес AIPS та церемонія нагородження AIPS Sport Media Awards, що пройшли з 28 квітня по 2 травня в іспанській Санта-Сусанні за участю  більше 300 гостей з понад 100 країн світу.

Як часто говорить президент AIPS Джанні Мерло, боксерський ринг є символом постійної боротьби за захист прав спортивних журналістів у всьому світі. Важливість бути разом перед обличчям поточних і майбутніх викликів неможливо переоцінити. «Ми хочемо, щоб усі могли жити в мирі, і саме тому ми надсилаємо повідомлення надії усім через платформу, яку ми запустили сьогодні. Ми продовжуватимемо допомагати нашим колегам в Україні, Палестині та інших країнах, де йде війна».

Популярні новини