ГоловнаНовиниХокей «не для чоловіків»

Хокей «не для чоловіків»

Як ми знаємо із відомої пісеньки, «в хокей грають справжні чоловіки». А як же жінки? Важко уявити тендітну панянку на ковзанах із хокейною ключкою та із масивним шоломом на голові? Для нашого суспільства, що перебуває у полоні стереотипів, така картина здається неприродною. Але вже зовсім скоро жіночий хокей може стати такою ж невід’ємною частиною українського спорту як, наприклад, біатлон чи теніс. Справа в тому, що, як виявилося, в нашій країні є достатньо ентузіастів, які готові посперечатися із тим твердженням, що грати в хокей може лише сильна половина людства.

Здавалося б, яка може йти мова про жіночий хокей у той час, коли чоловічий хокей, як і багато інших видів спорту, в Україні знаходиться на межі виживання? Постійні труднощі із проведенням чемпіонату, скромні досягнення національної збірної. Тим не менш, жіночий хокей із шайбою в нашій країні все таки існує. Існує він поки що на аматорському рівні, сформовано декілька команд. А ось поштовхом до створення професійної (або принаймні аматорської) української ліги з жіночого хокей може стати подія, що відбулася 9 грудня у столичному Палаці спорту.

Цього року спортивна споруда №1 відзначає свій 55-й день народження. Саме далекого 9 грудня 1960 року відбулося урочисте відкриття київського Палацу спорту. Цю знаменну дату легендарна споруда відзначила проведенням двох матчів із гри «не для боягузів». О 19:30 на льодовому майданчику зустрілися один із лідерів української першості хокейний клуб «Дженералз» із командою зірок українського хокею. А передував цій зустрічі поєдинок між двома українськими жіночими хокейними командами – київською «Україночкою» та «Дніпровськими Білками» із Дніпропетровська. Як не важко здогадатися, жіночий хокей викликав менше ажіотажу, ніж матч за участі легенд вітчизняного чоловічого хокею. Проте значення поєдинку, що розпочався о 17:00, було справді непересічним. Адже вдумайтеся – це перший на такому рівні матч між жіночими хокейними командами за всю історію українського хокею!

Свідками такого рідкісного для України видовища стало близька сотні глядачів, що завітали до спортивної арени Палацу спорту. Наче і небагато, але не будемо забувати, що жіночий хокей тільки починає боротьбу за серця українських шанувальників спорту. Солідна група вболівальників прибула із Дніпропетровська, протягом цілого матчу «Дніпровські Білки» відчували гарячу підтримку своїх земляків. Не залишилася без підтримки і «Україночка», яка формально була командою-господарем, хоч раніше ніколи не виступала у Палаці спорту. Власне, поєдинок приніс його учасникам і глядачам багато нових вражень і нового досвіду.

Двобій між жіночими хокейними командами мав статус показового і товариського, але уже із перших хвилин стало зрозуміло, що жоден із колективів не планує ділитися перемогою. У першому періоді ігрова перевага була на боці команди «Україночка», що закинула першу шайбу у матчі і наприкінці періоду вела із рахунком 4:2. Навіть не зважаючи на те, що значну частину періоду киянки грали у меншості. Здавалося, що київські хокеїстки легко доведуть поєдинок до перемоги, але у другому періоді «Дніпровські Білки» кинулися виправляти становище. За дві хвилини до кінця другого періоду рахунок уже становив 5:6 на користь дніпропетровської команди і лише шайба, закинута Юлією Добровольською, дозволила закінчити двадцятихвилинку із рівним рахунком. Тепер усе мав вирішити третій період. Третій період проходив у напруженій боротьбі, адже кожна шайба могла стати вирішальною. Нарешті на 53-й хвилині киянки вийшли уперед, а ще через дві хвилини довели свою перевагу до 8:6. Дніпропетровські хокеїстки скоротили відставання, але на те, щоб зрівняти рахунок, їм забракувало часу. 8:7. Результативний та видовищний початок для українського жіночого хокею.

Найкращими гравцями матчу були визнані Юлія Добровольська із «Україночки», що закинула п’ять шайб, у тому числі три останні, що вирішили долю зустрічі, а також Дар’я Цимиренко у складі команди «Дніпровські Білки», що також відзначилася п’ять разів. У складі «Україночки» також відзначилися Юлія Артем’єва – двома шайбами і Надія Бобошко – однією, у складі «Дніпровських Білок» по одній шайбі закинули Олександра Сердюк і Наталія Смірнова. Сподіваємося, що ці та інші імена українських хокеїсток ми ще неодноразово будемо чути на різноманітних змаганнях, можливо, навіть міжнародних.

Варто зазначити, що обидві команди продемонстрували високий рівень хокею і принесли вболівальникам справжню насолоду від гри. На цьому матчі історія українського жіночого хокею не закінчується, а лише починається. Як повідомляють на сторінці команди «Дніпровські Білки» у соціальній мережі Facebook, уже незабаром відбудеться повторна зустріч між хокейними командами, цього разу у Дніпропетровську.

Отже, українських першопрохідців у царині жіночого хокею варто не лише привітати із вдалим дебютом, а й із тим, що їхній спорт викликає все більше інтересу серед публіки. На шляху цього спорту буде ще багато перешкод, але вдалий початок його історії уже покладено. Тож чекаємо на таке ж успішне продовження.

Анастасія Волобуєва

 

Фото Даніели Морозової.

 

Популярні новини