ГоловнаНовиниЗаслужили місце в еліті

Заслужили місце в еліті

Експерт-клуб УАФ Parimatch підбив підсумки року для національної команди

У понеділок, 7 грудня в Києві, у PM HUB, Українська асоціація футболу й офіційний партнер національної команди України Parimatch провели чергове, заключне 2020-го року, засідання експерт-клубу, яке було присвячене підсумкам року, що минає, для національної команди. Також його учасники по живому сліду оцінили підсумки жеребкування кваліфікації до ЧС-2022, яке відбулося сьогодні.

Модерував захід прес-аташе збірної України Олександр Гливинський, який перед початком засідання клубу запропонував журналістам та експертам спрогнозувати майбутніх суперників українців у фінальній частині ЧС-2022. Той, хто вгадав найбільше опонентів, отримав пам’ятні подарунки від партнера УАФ ТМ Parimatch.

Гостями ж експерт-клубу стали перші віце-президенти УАФ Олег Протасов і Анатолій Дем’яненко, тренер національної команди  Олександр Шовковський, гравці синьо-жовтих  Сергій Кривцов і Жуніор Мораес, представник ТМ Parimatch Вадим Місюра. Також до колег у режимі онлайн з Англії долучився універсал «Манчестер Сіті» та збірної України Олександр Зінченко.

Фото Володимира Раснера

Відкриваючи обмін думками, Вадим Місюра висловив надію, що наступного року в нашої збірної буде ще більше яскравих перемог: «Це вже четвертий Expert club Parimatch в цьому році, і ми раді знову вітати наших футболістів, які представляють країну на міжнародній арені. Засідання нашого клубу вже стали одним з найбільш авторитетних майданчиків для зустрічей спортивних експертів. Трансляції заходів цього року подивилися близько 200 тисяч уболівальників, що говорить про те, наскільки важливий футбол і який інтерес викликає кожна зустріч Expert club Parimatch. Для збірної України це був непростий рік, але національна команда гідно зустріла всі випробування, з’явилося багато дебютантів, які на собі відчули, що таке гра на найвищому рівні. Ми сподіваємося, що пандемія відступить і вболівальники повернуться на стадіони, футбол від цього стане лише яскравішим».

Олег Протасов, підбиваючи підсумки останніх матчів року для збірної України відзначив, що насправді турнір Ліги націй для українців ще не завершився і тепер юристам доведеться поборотися у кабінетах, щоб у Спортивному арбітражному суді  довести, що матч Швейцарія — Україна має все ж таки відбутися на футбольному полі. «Незважаючи на важкий рік, футбол живий й  житиме далі. У цій Лізі націй нам вдалося провести два матчі з глядачами — з Іспанією та Німеччиною. Думаю, наша збірна відмінно проявила себе. Ми можемо нею пишатися. На жаль, один матч був не зіграний, турнір не закінчили. Ми, зі свого боку, зараз зробимо все можливе, щоби матч зі Швейцарією відбувся на футбольному полі, тому йдемо до Спортивного суду у Лозанні. Ми будемо обережні в своїх висловлюваннях з цього приводу. Точно можу сказати зі стовідсотковою гарантією, Україна не порушила жодного пункту медичного протоколу, щоби були підстави  позбавити нас можливості вийти на матч зі Швейцарією. Сподіваюся, ми зі збірною Швейцарії на поле вирішимо, хто більше гідний залишитися в Лізі А».

Фото Володимира Раснера

У свою чергу нинішній колега в УАФ й багаторічний партнер Протасова у збірній та клубі Анатолій Дем`яненко відзначив те, що в діях української збірної простежувався свій малюнок гри:  «До мене часто підходили вболівальники і казали, що у збірної України є свій малюнок гри. Це так. Хлопці показали, що можна грати з будь-якою командою. Для них це великий досвід, вони будуть зростати. Також добре, що до команди були викликані  молоді гравці».

Один з постійних учасників експерт-клубу, представник тренерського штабу збірної Олександр Шовковський розповів, як був розлючений, коли дізнався, що не відбудеться матч між Швейцарією і Україною: «Ми перемогли перед цим у двох матчах Ліги націй, але виявилося, що не за спортивним принципом ми втрачаємо можливість грати в групі А. Пояснити свій стан у той момент було важко, ми були м’яко кажучи, дуже розлючені. Вірю, що УАФ зробить все можливе, щоб все ж таки матч відбувся за спортивним принципом.  У 2020 році ми отримали колосальний досвід ігор з топ-збірними світу. Що стосується товариських матчів, то вони були підготовкою до Ліги націй і ігнорувати ми їх не могли. Також ми перевірили цього року  велику групу молодих хлопців, які складуть кістяк майбутньої збірної. Ми відчули гру на найвищому рівні.  Коли раніше можна було помріяти про матчі проти збірних Німеччини, Іспанії, Франції? Так, ми програвали, була й критика, але ми обрали шлях і рухаємось у напрямку, який обрали, який також дає нам позитивні результати. На жаль, не усі матчі були з вболівальниками.

Фото Володимира Раснера

Також Олександр Шовковський відзначив роль молодіжної збірної України, з лав якої у важкий для національної команди  кадровий момент були викликані деякі гравці. «Молодіжку»  багато критикували, але на початку своєї роботи Руслан Ротань мав бесіду з Андрієм Шевченком щодо того, за яким принципом має йти робота в U-21, щоби її гравці були органічно інтегровані в національну команду. Це головне завдання молодіжної збірної. І вона його успішно виконувала, коли хлопці були терміново викликані до лав національної збірної».

Згадуючи епізод, коли Олександр Шовковський через  кадрові втрати потрапив до заявки на матч з Францією, екс-голкіпер у притаманному йому стилі,  з усмішкою,  зазначив, що знову відчув неймовірні емоції, коли одягнув воротарські рукавички на розминці перед матчем з чемпіонами світу: «Мій вихід на поле був майже виключений. Це могло статися лише за умови, якщо б отримав травму Георгій Бущан, або рефері вилучив його з поля».  

Фото Володимира Раснера

Приєднавшись до експерт-клубу, півзахисник збірної України Олександр Зінченко пригадав, як забив у Львові переможний гол у ворота збірної Швейцарії, який він присвятив лікарю національної команди Ашоту Худаєву, котрий відійшов у Вічність у серпні цього року. За словами Олександра, він до останнього сподівався, що виїзний матч зі Швейцарією відбудеться. «Фізично ми почували себе дуже добре. Психологічно також були готові грати. В день матчу було тренування. Я бачив, як уся команда була налаштована на гру, але нам не дозволили… В цих останніх матчах до команди приєдналося багато молодих гравців. Вони усі дуже талановиті. У збірній залишається чудова дружня атмосфера, яка панує в команді ще з минулого відбірного циклу. Вважаю, що ми на правильному шляху. Впевнений, УАФ зробить усе можливе, щоб ми з швейцарцями все ж таки зіграли».

Фото Володимира Раснера

Своїми враженнями від останніх матчів синьо-жовтих поділився й Жуніор Мораес: «Так, відпустки в цьому сезоні не було, тому довелося одразу після  минулого сезону починати новий, тому були й важкі матчі. Ми прискіпливо готувалися до кожного матчу, були цікаві ігри. Сподіваюся, зі  Швейцарією ще зіграємо».

Фото Володимира Раснера

Сергій Кривцов восени встиг повернутися у збірну перед матчем з Польщею, пропустивши попередній збір через позитивний тест на COVID-19. «Для мене було важливо провести матч після такої хвороби. Вважаю, що з поляками, а потім і з німцями, ми добре грали, але не вдалося досягти лише одного — результату. Для нас матчі з такими збірними стали великим досвідом».

У другій частині засідання експерт-клубу його учасники в онлайн-режимі дізналися суперників синьо-жовтих у відборі до ЧС-2022. Збірній Україні випало зіграти проти команд Франції, Боснії і Герцеговини, Фінляндії та Казахстану.

«Цікава група у нас. Нам дісталися чинні чемпіони світу. Вони будуть фаворитами. Фіни й боснійці показують впевнену гру, розвиваються. Так само, як і наша команда. Не варто недооцінювати Казахстан. Він може зробити  сюрприз. Якщо ми хочемо виходить до фіналу чемпіонату світу, маємо демонструвати свою гру, яку ми сповідували раніше. Немає непереможних суперників. Важко, але треба боротися», —  зазначив помічник Андрія Шевченка Олександр Шовковський.

Марина Нежигай

Популярні новини