ГоловнаНовини1-а Всесвітня онлайн конференція AIPS на честь Міжнародного дня спортивного журналіста

1-а Всесвітня онлайн конференція AIPS на честь Міжнародного дня спортивного журналіста

 

Попри святковий привід заходу, головною темою конференції став коронавірус та його вплив на незалежність журналістів та їх майбутнє у професії. Ні для кого не секрет, що через пандемію велика кількість професіоналів залишилася без роботи через скорочення редакцій або втрапили у скрутне матеріальне становище, залишаючись вірними своїй роботі. 
 
Понад 300 журналістів зі всіх куточків світу зібралися 2-го липня аби відзначити 96-річчя заснування Міжнародної асоціації спортивних журналістів та привітати одне одного із професійним святом. До них долучилися й лідери Олімпійського руху. Вперше в історії AIPS урочистості проводилися онлайн завдяки Zoom, всьому перешкодою стала пандемія Covid-19. Представники преси з Європи, Америки, Африки, Азії та Океанії стали учасниками та слухачами зібрання.
 
Першим з привітаннями виступив Томас Бах, президент МОКу, який є давнім партнером та другом асоціації журналістів. «Навіть у ці безпрецедентні часи одне залишається постійним, важлива роль преси здійснювати послання єдності Олімпійських ігор у світі», – наголосив німець. 
 
Його промову підхопив і президент AIPS Джанні Мерло: «Ми всі повинні працювати разом, аби побудувати нове майбутнє. Важливо, аби такі принципи спорту, як прозорість та довіра були однакові для всіх, адже вони сильніші за будь-який вірус». Також італієць закликав адаптуватися всіх журналістів до нових реалій, єднатися та допомагати одне одному, бо ситуація в якій опинилися ЗМІ руйнівна.
 
Ще одну важливу проблему підняла віце-президент AIPS Евелін Ватта. Вона заявила, що спортивна преса просто не має права мовчати щодо таких проблем як расизм у спорті. «Спортсмени вперше зіштовхнулися з таким масовим проявом расової дискримінації, хоча вони в спорті вже роками, в середовищі, що вважається безпечним та привітним до будь-кого».  Загал підтримав Евеліну у її висловах.
 
Наступними виступали провідні журналісти та головні редактори видань з Африки та Америки, професіонали з Азії, що так само причетні до Олімпійського руху та організації Ігор в Японії, журналістка з Австралії та головні редактори “L’Equipe”, “Marca” і “Gazzetta dello Sport”, що представляли Європу. 
 
Загальні обговорення проблем та спільне прийняття курсу для виходу із кризи, що склалася – головний результат багаточисельної зустрічі. Святкове зібрання вийшло надто продуктивним.
 
Владислав Дунаєнко
 
 

Популярні новини